SNLO a reintrodus în circuitul agricol jumătate din terenurile afectate

Redarea în circuitul agricol a terenurilor afectate de lucrările de exploatare a cărbunelui sunt extrem de costisitoare. Numai împădurirea unui hectar de teren costă peste 36.000 lei. Acest lucru l-au subliniat reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, şi ai Complexelor Energetice Turceni şi Rovinari, prezenţi la o şedinţă de dialog civic organizată la Prefectură. La ora actuală SNLO, prin unităţile componente, a reuşit să redea o suprafaţă de 2010 hectare, din care 1097 de hectare reprezintă teren agricol, iar 912 teren silvic. SNLO administrează 4400 de hectare. 

Reintroducerea în circuitul economic a terenurilor afectate de activităţile miniere necesită costuri destul de mari. Doar la Cariera Tismana, unde 30 de hectare au destinaţie silvică, împădurirea unui hectar costă peste 36.000 lei. Acest lucru a fost menţionat de Vasile Tudorescu, directorul Dezvoltare- Investiţii din cadrul Complexului Energetic Rovinari. Suprafaţa redată la CE Rovinari este de 487 de hectare, din care 264 de hectare reprezintă teren silvic, iar restul agricol. Sunt amenajate la ora actuală 234 ha, din care 91, 9 sunt hectare silvic, iar 142 sunt cu destinaţie agricolă. Suprafaţa redată în circuitul economic la Rovinari este de 721 hectare. „Anul acesta ne-am propus să amenajăm 24 de ha pe halda Rovinari Est pentru a fi propusă cu destinaţie silvică. Trebuie să subliniem la acest capitol că aceste lucrări sunt destul de costisitoare. Pentru o suprafaţă de 30 hectare cu destinaţie silvică la Cariera Tismana, un hectar pentru a fi redat în circuitul silvic costă peste 36.000 lei. Dacă este destinaţie agricolă este sensibil mai mare. Continuăm procesul de achiziţii a terenurilor”, spune Tudorescu.

La Rovinari mai trebuie achiziţionate pentru a completa perimetrul de licenţă 800 de hectare. „Perimetrul de licenţă actual este până în 2021-2022, deci la ora actuală cam după zece ani suntem undeva cam pe la 26% cu terenuri redate, urmând ca până la sfârşitul perioadei de licenţă să fim până undeva la 60%. Restul se va continua amenajarea şi introducerea în fondul natural după închiderea activităţii miniere”, mai afirmă acesta.

SNLO a redat circuitului peste 2010 hectare

SNLO are în administrare 4400 de hectare, în proprietatea societăţii există 126 de hectare. De asemenea, în patrimoniul SNLO mai intră şi terenuri închiriate, în suprafaţă de 401 hectare, pentru care se plăteşte anual despăgubire pe culturi. SNLO a reuşit să redea prin unităţile componente Rovinari, Motru, Berbeşti şi Bazinul Mehedinţi, o suprafaţă de 2010 hectare, din care 1097 de hectare reprezintă teren agricol, iar 912 teren silvic. Aceste terenuri s-au găsit pe haldele de steril de la fiecare subunitate a SNLO, cât şi pe terenuri folosite pentru excavarea cărbunelui.

În anii 2011 şi 2012 SNLO îşi propune să redea în circuitul economic terenuri disponibilizate de sarcini miniere în suprafaţă de 612 hectare, respectiv 579 de hectare.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: