Anchetă ITM Gorj la ferma de porci Suinprod Bumbeşti Jiu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a demarat o anchetă la societatea Suinprod după ce treizeci de angajaţi au protestat în faţa unităţii nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile încă din luna decembrie a anului trecut. Sătuli de promisiuni, oamenii spun că sunt dispuşi să continue protestele până îşi vor primi salariile. Reprezentanţii ITM Gorj au spus că pe fir vor intra şi inspectorii de la Ilfov, unde îşi are societatea sediul.
Profilul de activitate al Suinprod este creşterea şi comercializarea de porci, dar angajaţii spun că acolo nu se vinde nici un porc. Majoritatea protestatarilor sunt îngrijitori de animale, iar salariile lor nu depăşesc suma de 5 milioane lei vechi. Dar cum animale nu mai sunt, nu au mai primit nici banii. Nimeni din conducerea unităţii nu a dorit să facă declaraţii în această privinţă în condiţiile în care, în luna septembrie a anului trecut Nicolae Sandu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Suinprod, spunea că vor face investiţii majore, vor creşte capacitatea fermei şi că vor fi înfiinţate câteva sute de noi locuri de muncă şi că angajaţii urmau să fie trimişi la cursuri de specializare.
De un an nu se mai vând porci
Problemele angajaţilor au început de aproximativ un an, de când în cadrul societăţii nu mai există nici un porc spre vânzare. Angajaţii nu au ce lucra pe domeniul în care s-au angajat, ei fiind nevoiţi acum să se ocupe cu curăţenia în unitate şi alte treburi mărunte.
Cei mai mulţi sunt din alte localităţi şi zilnic fac naveta pentru a ajunge la locul de muncă. Protestatarii mai spun că nici masa gratuită de care beneficiau nu le-a mai fost acordată.
Vasile Căscăteu din Curtişoara are 56 de ani şi lucrează în cadrul societăţii de peste 20 de ani. Salariul său este de şase milioane lei vechi, din care jumătate îi cheltuieşte lunar pe medicamente. Omul spune că a ajuns la capătul răbdării. „Salariile nu ni s-au dat, nu ne spun nimic, au zis că vin să vorbească cu noi, ne mint întruna. Măcar să ne treacă în şomaj. Sunt bolnav şi cu inima şi cu alte probleme. Nu am bani de medicamente”, a spus Vasile Căscăteu.
În cadrul societăţii lucrează şi Vasilica Cozma de circa un an şi jumătate. Femeia spune că nu are încheiat contract de muncă cu societatea. „Când au venit cărţile de muncă la colegii mei, mie mi s-a spus că nu am carte de muncă. Însemnă că am lucrat până acum la negru. După ce că nu îmi dau salariul, nici vechime nu am. Mă chinui zi de zi, fac naveta, mănânc urzici că altceva nu îmi pot permite”, a precizat Viorica Cozma.
Problema ajunge şi la urechile ITM Ilfov
O echipă a Inspectoratului Teriotorial de Muncă Gorj (ITM) s-a deplasat la faţa locului pentru a verifica dacă drepturile angajaţilor sunt respectate şi dacă condiţiile de muncă sunt corespunzătoare. „Au declarat că vin la serviciu, nu au nici un porc deşi acesta este specificul unităţii. Au spus că nu au apă caldă, nici grupuri sanitare igienizate. Luăm declaraţii, facem poze. Cel mai probabil vom trimite documentele la colegii din Ilfov, dat fiind faptul că sediul societăţii este acolo, aici fiind doar un punct de lucru. Ei vor decide ce sancţiuni vor aplica în acest caz”, a declarat Liviu Ungureanu, inspector în cadrul ITM Gorj.
Angajaţii societăţii Suinprod S.A. spun că nu vor renunţa la proteste până când nu îşi vor primi drepturile salariale. Iar dacă nici aşa nu vor reuşi să cadă la o înţelegere cu reprezentanţii conducerii, îşi vor căuta dreptatea în instanţă.