Doctorul Mergea, incompatibil cu funcţia de director
Angajări fără concurs, cumul ilegal de funcţii, salariu primit şi pentru zilele în care a lipsit. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de Direcţia de Sănătate Publică Gorj în urma controlului efectuat săptămâna trecută cu privire la activitatea lui Florin Mergea, directorul Spitalului Judeţean Gorj. Mergea a demisionat vinerea trecută, dar unele surse susţin că încearcă să revină asupra deciziei.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a verificat săptămâna trecută activitatea Spitalului Judeţean din Târgu Jiu dar şi a managerului Florin Mergea. Controlul a fost cerut de Ministerul Sănătăţii. Pe lângă aceste nereguli s-au constatat şi multe greşeli în completarea fişelor pacienţilor. Cea mai mare problemă cu care se confruntă Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu este lipsa medicilor la Unitatea de Primiri Urgenţe unde lucrează numai două cadre medicale deşi ar trebui să fie şapte. „În fişele de la UPU s-a constatat că în multe dintre ele lipseşte examenul obiectiv sau nu este în concordanţă cu diagnosticul, în unele fişe diagnosticul este pus fără un consult al unui medic de specialitate deşi diagnosticul impunea acest lucru, dintr-o fişă rezultă că un pacient cu arsură de gradul 3 a fost trimis acasă cu repaus. Pe fişe există diagnostice şterse cu pastă corectoare fără semnătura medicului şi parafă, nu există arhivă pentru o anumită perioadă, raporturile de gardă sunt doar parafate şi lipseşte semnătura, medicul Liliana Crăciun a efectuat 7 zile de gardă non-stop şi sunt foarte puţini medici, numai 2 deşi ar trebui 7”, susţine directorul adjunct Cătălin Manciu. De asemenea, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, un procent de aproape 80% din buget merge către cheltuielile de personal şi restul pentru medicamente şi materiale sanitare.
Peste o sută de angajări fără concurs
Corpul de control a descoperit că, în ultimii doi ani, au fost angajate în cadrul Spitalului Judeţean un număr de 183 de persoane fără a susţine concurs pe posturile vacante. „În decursul anilor 2007-2009 s-au angajat pe posturile temporar vacante un număr de 183 de persoane. S-a constatat că pentru angajarea persoanelor cu contract de muncă pe o perioadă nedeterminată pe postul titularilor în timpul contractelor de muncă suspendate, procedura de angajare s-a desfăşurat conform anexelor regulamentelor interne neaplicându-se prevederile actelor normative invocate anterior adică nu s-a organizat concurs, persoanele respective au fost angajate fără niciun concurs pe posturile respective”, a declarat Cătălin Manciu, directorul adjunct al DSP.
Director şi vicepreşedinte la Colegiul Medicilor
Mai mult decât atât, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au descoperit că Florin Mergea ocupă şi acum funcţia de vicepreşedinte la Colegiul Medicilor deşi se află în incompatibilitate cu funcţia de manager. „S-a constatat că domnul Mergea nu a fost demis din funcţia de vicepreşedinte al Colegiului Medicilor deci se poate afla în incompatibilitate faţă de funcţia de manager. El ne-a spus că în aprilie 2007, pe când era domnul Dumitru Butulescu preşedinte, şi-a înaintat demisia însă nu a primit niciun răspuns şi există posibilitatea ca domnul Butulescu să nu i-o fi acceptat la vremea respectivă. La Colegiul Medicilor dumnealui figurează ca vicepreşedinte”.
A fost la concurs şi la serviciu în acelaşi timp
Tot în urma verificărilor s-a descoperit că medicul Florin Mergea a susţinut concursul pentru şef de secţie în timpul programului. „În luna mai a anului 2007, domnul Florin Mergea a susţinut examenul pentru ocuparea funcţiei de şef al Secţiei de Chirurgie II iar în urma verificărilor efectuate asupra ştatului de plată şi a foii colective de prezenţă din luna mai şi potrivit procesului verbal încheiat cu ocazia susţinerii examenului pentru ocuparea postului de şef de secţie, domnul manager Florin Mergea a participat la concurs deşi figurează ca prezent la serviciu, fiind pontat şapte ore timp în care se suprapune cu perioada examenului. Ca măsură s-a cerut recuperarea sumei încasate necuvenit reprezentând drepturile salariale din ziua respectivă”, susţine Cătălin Manciu.