Rânca devine jumătate de staţiune

Primarul din Novaci, Dumitru Leuştean, a anunţat că va face demersurile pentru a face din oraşul său staţiune de interes naţional. Decizia a fost luată după ce comuna Baia de Fier a obţinut titlul de staţiune de interes local. Între timp, cabanierii din zona montană Rânca susţin că acolo este nevoie de investiţii şi că acum e şi mai puţin probabil să se facă dat fiind că cei doi edili nu au planuri comune. Cum Rânca este administrată de Baia de Fier şi Novaci, după ce Baia a devenit staţiune de interes local, şi Rânca este jumătate de staţiune.
Pentru că nu se decid cine deţine staţiunea Rânca, cele două primării care administrează zona montană, Baia de Fier şi Novaci, vor să fie transforme cele două localităţi în staţiuni. Astfel, la final va fi zona montană Rânca, care atrage turişti, cu tot cu problemele de infrastructură, generată de neînţelegerile dintre cele două localităţi, staţiunea de interes local Baia de Fier şi probabil staţiunea de interes naţional Novaci.
Novaci, staţiune de interes naţional
Comuna Baia de Fier este pe lista celor care vor deveni staţiune. Este cunoscuta pentru peşterile din zonă, dar mai ales faptul ca este traversată de faimoasa şosea Transalpina. Ar mai fi alte obiective de vizitat, spune o localnică, nominalizând Peştera Polovragi, Peştera Muierilor, Cheile Olteţului sau Cheile Galbenului. Alt localnic crede că în comună nu sunt prea multe de văzut de turişti. „Nu ştiu să vă spun, dar nu avem condiţii prea bune – adică – unde staţiune, nu e nicio apă termala ca sa faci staţiune, la munte doar – nu ar avea turiştii ce sa facă pe aici, ci pe la Rânca. Aici in staţiunea Baia de Fier, in comuna – nu vreau sa vorbesc ce nu trebuie, dar doar la Rânca“. Si totuşi, edilul din Novaci spune ca el are planuri mai mari decât ale colegului de la Baia de Fier. Dumitru Leuştean, primarul din Novaci, vrea să facă din oraşul lui staţiune de interes naţional. „Intenţia noastră, a Consiliului Local si a cetăţenilor sa fie staţiune de interes naţional, specific, de interes naţional, nu local. Nu este deloc pierdut trenul pentru ca noi ne vedem in continuare de proiectele ce se vor desfăşura in Rânca, lucru care nu ne afectează deloc la momentul actual, vrem sa facem un studiu amănunţit. nu, ca nu suntem la concurenţă“.
Rânca are turişti, dar nu şi infrastructură
O dată cu autorizarea noilor staţiuni, doar o parte din Rânca va deveni insa staţiune, cea deţinută de Baia de Fier. Pensiunile si cabanele ridicate aici in ultimii ani sunt administrate de două primarii, cea din Baia de Fier si cea de la Novaci, dar acte pentru transformarea localităţii in staţiune a depus doar prima. Un cabanier explică situaţia extrem de complicată din zonă, din cauza lipsei unui administrator unic. „Noi acum suntem pe teritoriul comunei Baia de Fier, aici suntem pe teritoriul oraşului Novaci. Strada cu tot ce ţine de îngrijire tine de Novaci. Va daţi seama că eu voi deveni o structură de cazare pe staţiunea Baia, dar strada va rămâne neasfaltată daca Novaciul nu este. Clădirea asta rămâne pe terenul lui Baia şi celelalte pe partea dreapta pe Novaci – situaţie complicată – complicată şi nimeni nu vrea să facă nimic“, explică Constantin Pănescu. Pănescu, reprezentant al cabanierilor din Rânca, este dezamăgit de deciziile luate de cei doi primari. „Niciodată nu o sa poată cele două primarii sa facă un proiect comun de dezvoltare a zonei, cu tot ce ne trebuie“, spus Pănescu.

Vizualizări: 4,631

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: