Doctori cu 15 mii de lei salariu, dar cu interes scăzut pentru pacient
Au crescut salariile medicilor, dar nu și interesul lor pentru bolnavi. Dimpotrivă. O recunoaște chiar și președintele Casei de Asigurări de Sănătate Gorj. În ciuda unui salariu de peste 15 mii de lei, mulți medici merg pe premisa: Timpul trece, leafa merge. Daniel Șurlea propune să fie făcută o departajare între medicii care muncesc mai mult și între aceia care nu raportează decât două consultații pe lună.
Daniel Șurlea a și motivat propunerea sa. CAS Gorj rămâne cu bani necheltuiți la capitolul dispozitive medicale. Motivul? Sunt medici care nu vor să se complice cu astfel de intervenții din moment ce, indiferent dacă le fac sau nu, vor câștiga același salariu la finalul lunii și nu este deloc o sumă de neglijat. “Cred că ar trebui făcută o ierarhizare, o departajare între medici. Vorbesc de specialități chirurgicale și nu numai. Atâta timp cât nu există și niște criterii prin care să fie stimulați medicii care lucrează mai mult, operează mai mult, am ajuns la un lucru care nu e benefic deloc pentru pacient. Au început medicii să evite să facă anumite dispozitive medicale pentru că medicii evită să mai opereze. Am rămas cu ani necheltuiți la acest capitol”, a explicat președintele CAS Gorj.
Majorările salariale aproape la fel pentru toți medicii au creat și zâzanie între spitale. Mai ales că sunt doctori cu lefuri la fel de mari sau chiar mai mari decât ale unor colegi de-ai lor din clinici universitare. „Tragedia e că, dacă primește 150 de milioane (n.r. - lei vechi) făcând același lucru sau poate nefăcând nimic, e foarte bine și atunci de ce să-ți mai complici existența sau să riști un malpraxis sau ceva. Și aici avem un exemplu, spitalul i-a imputat medicului suma de 20 de miliarde, mai departe nu îi mai primește nimeni pe pacienți pe ideea: Stai un pic, că și tu ai 150 de milioane de lei, de ce să mi-i trimiți mie? Rezolvă-i la tine! Aici trebuie făcut ceva. Nu să fie micșorate salariile, dar să fie făcut ceva. Eu trag un semnal de alarmă pe chestia asta”, a mai adăugat Daniel Șurlea.
În plus, Șurlea a dat și un exemplu de bani mulți obținuți cu doar câteva consultații pe lună. Într-un spital din Gorj, pentru doar două consultații, medicii încasează sume exorbitante: „Există o specialitate în ambulatoriul unui spital unde se raportează una, două consultații pe zi și atunci discutam cu managerul: Domnule, nu are interes. Ia aceiași bani! Eu nu pot să intervin, dar când se vor introduce niște criterii să poți să stimulezi medicul să facă un act medical”, a mai spus Șurlea, la TV Sud. (A.M.)