Directorii spitalelor se bat pe banii de la Casa de Sănătate
Casa Judeţeană de Sănătate a primit 124 de miliarde de lei vechi. Jumătate din această sumă va fi dată spitalelor din judeţ, însă nu se ştie cât va primi fiecare unitate spitalicească. Modul de împărţire a banilor naşte supărări între directorii de spitale.
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a primit în urma rectificării bugetare 124 miliarde de lei vechi. Reprezentanţii Casei Judeţene au început deja repartizarea bugetului primit. O parte din bani vor merge la medicii de familie, către laboratoarele de analize medicale pentru achiziţionarea dispozitivelor medicale şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. „Este cert faptul că 2 miliarde şi jumătate vor fi folosiţi pentru dispozitive medicale, 4 miliarde 700 de milioane vor merge către medicii de familie, 1 miliard la laboratoarele de analize medicale şi 7 miliarde 700 de milioane la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj ca să termine acest an bine, fără datorii către furnizori. Mai aşteptăm ceva bani pentru medicamentele gratuite şi compensate. Considerăm că această sumă este suficientă pentru nevoile actuale”, a declarat Gheorghe Cocină, preşedinte CJAS Gorj.
Cei mai mulţi bani merg la spitalul Târgu-Jiu
Pentru unităţile spitaliceşti din Gorj au fost alocate aproximativ 108 miliarde de lei vechi, însă mai mult de jumătate din această sumă va merge către Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu. „Pentru spitale am primit 108 miliarde, dar este evident faptul că mai mult de jumătate din această sumă va merge către Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu. Restul banilor vor fi împărţiţi la restul spitalelor. Încă nu putem vorbit de sume pentru că nu le-am stabilit pentru spitale”, a declarat Gheorghe Cocină.
Constantin Pălivan, directorul medical de la Spitalul Târgu-Jiu, speră ca din banii primiţi să nu fie acoperite numai salariile pentru că sunt datorii mari către furnizori şi spitalul poate intra în incapacitatea de plată. „Nu am luat legătura cu cei de la CJAS. Nu ştim nici ce sumă vom primi, dar sperăm să ne dea bani suficienţi pentru a încheia acest an bine. Dacă ne dau bani numai pentru salarii nu ne ajută prea mult, pentru că avem datorii către furnizori. Funcţionarea spitalului este în pericol”, a spus Pălivan.
Directorul din Rovinari: Prea mulţi bani la spitalul Târgu-Jiu
Laurenţiu Cosmulescu, managerul Spitalului Orăşenesc din Rovinari, nu este de acord cu acest mod de împărţire a banilor. „Eu înţeleg că Spitalul Judeţean este forul tutelar şi că acolo ajung majoritatea cazurilor care ne depăşesc pe noi, dar şi ei trimit mai departe în clinici universitare. Nu se poate ca din 108 miliarde Spitalul Judeţean să ia mai mult de jumătate şi restul şapte spitale să ia toate cât Spitalul Târgu-Jiu. Ei stau cu salarii foarte mari, cu salariaţi mulţi, fac cheltuieli“. Medicul a mai spus că are nevoie d eşapte miliarde pentru a încheia anul bine. „Mie mi-ar trebui minim şapte miliarde ca să achit datoriile spitalului, să dau salariile şi să plătesc utilităţile, ca să închei anul bine”, a spus Cosmulescu.