Directorii marilor licee nu au soluții pentru începerea școlii
Președintele Klaus Iohannis a anunțat începerea școlii pe 14 septembrie, dar directorii de școli nu sunt deloc lămuriți cum vor putea respecta normele de protecție și distanțare socială impuse de pandemia de coronavirus.
Directorul Colegiului Național ”Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, Daniel Antonie, spune că nu știe cum se va desfășura modul de predare și nici cum vor fi selectați elevii.
”Ar trebui să analizăm deschiderea anului școlar. Suntem în perioada aceasta de analiză, trebuie să transmitem o situație către inspectorat legat de posibilitatea funcționării în regim mixt sau online. Rămâne să stabilim multe detalii. O să vedem ce se va întâmpla cu copiii, cum îi selectăm. Nu știm ce variantă vom aborda, dar vom alege tot ce-i mai bine pentru ei”, a spus Daniel Antonie, la Radio Infinit.
Probleme sunt în privința calității aparaturii, mai spune directorul unității de învățământ: ”Semne de întrebare ar fi la posibilitățile tehnice la a transmite din clasă. Nu știu cât de bine vor vedea ceea ce se scrie pe tablă. Acest regim mixt ar trebui să presupună achiziționarea de camere performante”, a mai spus Antonie.
Aproximativ 1.600 de elevi învață la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu-Jiu.
Sunt vehiculate mai multe scenarii pentru începerea școlii. Primul constă în revenirea 100% la școală, dar cu asigurarea unei distanțe fizice între copii de minimum 1 metru (față de 2 metri cât a fost impus la examene).
Un alt scenariu presupune revenirea la școală a tuturor copiilor de grădiniță și din clasele pregătitoare – clasa a IV-a. în ceea ce-i privește pe copiii de clasele V-VIII și IX-XII, deci de gimnaziu și liceu, Ministerul Sănătății prevede în primul scenariu hibrid revenirea lor “parțială” în clase. Concret, ar trebui să fie fizic la școală doar jumătate dintr-o clasă și să facă rotație cu cei de acasă la 1 sau 2 săptămâni. Și aici, se menține regula distanței de minimum 1 metru între elevi.
În al treilea scenariu, școala se desfășoară 100% online, pentru toți elevii, indiferent dacă e vorba de grădiniță, școală primară, gimnaziu sau liceu.