Directori demişi şi dosare penale la CE Oltenia
Mai mulți directori de la termocentralele Ișalnița şi Craiova II au fost demiși vineri, în urma dispariției a circa 100 de mii de tone de cărbune din depozitul centralei. Surse din complex susţin că sunt şase directori demişi, în frunte cu Bălăşoiu şi Motocu. Directorul Diviziei Energie, Aurel Medințu, confirmă dispariția cărbunelui și anunță că vor fi luate măsuri dure. Mai mult, compania a depus plângere penală, iar de astăzi mai mulți angajați vor fi audiați de oamenii legii. Sunt două variante legate de felul în care a dispărut cărbunele.
Inspectoratul de Poliție Gorj a confirmat existența unei plângeri penale pe numele mai multor angajați de la Termocentrala Ișalnița. „Poliţiştii efectuează cercetări cu privire la lipsa cărbunelui din gestiune de la Işalniţa. În perioada următoare vor fi audiate mai multe persoane cu funcţii de răspundere din cadrul unităţii”, a declaratDaniel Tică, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.
Medinţu: Acest cărbune nu a fost cărat cu sacoşa
Surse din CE Oltenia susțin că pe lista demișilor se află Constantin Bălăşoiu, Marian Motocu, Constantin Budoace, Constantin Hoancă, Tudor Viorel şi Rujero Amzolini. Conducerea nu a confirmat informația, dar nici nu a infirmat-o. Directorul Diviziei Energie, Aurel Medințu, a declarat, vineri, că dispariția cărbunelui din depozitul de la Ișalnița a fost confirmată. Medințu spune că lucrurile sunt foarte grave. “Când am spus atunci că sunt cam lămurit... Cărbunele s-a terminat, sunt oameni acolo care măsoară. De exemplu, ieri dimineaţă (n.red-joi) erau 85 de mii şi la prânz au spus că nu mai e cărbune. Este deosebit de grav. Acest cărbune nu a fost cărat cu sacoşa”, a menționat Medințu.
Două posibile explicaţii ale lipsei cărbunelui
Surse din complex susţin că probleme sunt la toate depozitele de cărbune de lângă termocentrale, fiind un obicei mai vechi să se consemneze consumuri mai mici de cărbune, pentru a scădea artificial costul pe MW şi a intra în piaţă. Cu privire la cazul de la Işalniţa, mai este o variantă şi anume faptul că o firmă a omului de afaceri Ion Bârcină ar fi livrat cărbune termocentralei, primind în schimb energie, fiind suspiciunea că lignitul a fost livrat doar scriptic.
Directorul de energie Medinţu a confirmat că sunt două explicaţii pentru lipsa acestui cărbune. “Prima ar fi că s-au coafat rezultatele în perioada anterioară raportându-se un consum de cărbune mai mic de cărbune pentru energia produsă pentru a scoate un cost mai bun. O altă explicaţie este că această cantitate lipsă nu ar fi ajuns în depozit. Dar nu ştiu să vă spun exact, poate alţii au aprofundat mai bine această treabă. Asta ce spuneţi dumneavoastră, că există un contract de barter în derulare, sunt fantezii. A existat un contract cu o firmă care aducea din zona Berbeşti şi spun speculaţii că de fapt nu ar fi adus cărbunele”, a adăugat directorul Medințu.
Întrebat dacă Bălășoiu va fi demis, Medințu a răspuns: „Cred că dacă eram eu în această situaţie nu se punea problema să fiu pus în discuţie”. În ceea ce-l privește pe Motocu, Medințu a spus că nu știe să aibă vreo legătură cu problema cărbunelui. Cu toate acestea, surse din complex susţin că este pe lista celor care sunt demişi.
REACȚIE
Aurel Medințu nu a spus numele noului director de la Ișalnița, dar a menţionat că va fi un specialist. Contactat telefonic, Constantin Bălășoiu nu a dorit să comenteze menționând că este în concediu.
FAPTE
Dispariția cărbunelui de la Ișalnița a fost semnalată acum aproximativ o lună. Atunci se vorbea despre lipsa a 140 de mii de tone de cărbune din rezerva de stat. Constantin Bălășoiu a cerut reluarea măsurătorilor explicând că depozitul nu este construit la nivelul solului, fiind o groapă de circa 2 metri adâncime. Atunci, conducerea CEO a decis pornirea grupului energetic și funcționarea lui până la epuizarea cărbunelui. A durat 14 zile, demonstrând astfel dispariția a aproximativ 100 de tone de cărbune.