DOVADA: Protestul minerilor a dus la demiterea directorilor
Fostul director general al SNLO, Daniel Burlan, va da în judecată conducerea CE Oltenia, după ce, spune acesta, a fost schimbat abuziv din funcţia de inginer şef mecanic al Carierei Peşteana. Inginerii şefi Daniel Burlan, Gheorghe Daviţoiu şi Gheorghe Iordache, dar şi directorul Alexandru Braia au fost schimbaţi din funcţie pe motiv că au dat liber în ziua mitingului minerilor, nu în urma unei evaluări profesionale, aşa cum s-a anunţat. Pandurul deţine un document semnat de Laurenţiu Ciurel prin care Directoratul dispune conducerii Diviziei Miniere să numească o nouă conducere la Peşteana, pe acest motiv.
Odată cu directorul Alexandru Braia au fost schimbaţi şi inginerii şefi Daniel Burlan, Gheorghe Iordache şi Gheorghe Daviţoiu. Singurul rămas pe funcţie este fostul director de la Rovinari, Tiberu Trotea. Acesta nu era la serviciu şi nu a apucat să semneze vreo cerere de concediu.
Demişi acum o lună
Daniel Burlan era pe funcţia de inginer şef mecanic la Cariera Peşteana. Acesta a primit ieri decizia de schimbare din funcţie. În fapt, decizia de demitere a sa a fost luată acum o lună. „Oficial mi s-a adus azi-dimineaţă decizia de schimbare, motivarea este hotărârea Directoratului din 21 iunie şi constă în faptul ca am semnat nişte cereri de concediu în data de 29 mai pentru data de 30 mai. Deci nu în baza unei evaluări profesionale, cum am văzut că cineva vehicula treaba aceasta prin presă. Dar cine să-mi facă evaluarea? Răuţ?! Răuţ ştie parte mecanică?“, se întreabă Burlan.
În plus, Burlan spune că ani la rând a fost inginer mecanic şi inginer tehnic şi că nu se poate spune că nu ştia ce are de făcut. Fostul inginer şef spune că nu a fost evaluat de niciunul din şefii săi Braia, Trotea, Gugu sau Bădescu. Dar, conducerea CEO spune că deciziile au fost luate după o evaluare. „Schimbarea este abuzivă. Nu este făcută o evaluare a activităţii. Singura motivaţie este că am semnat nişte cereri de concediu pentru personalul din subordine“, a spus Burlan. Pe 30 mai a fost protestul minerilor faţă de conducerea CE Oltenia. „Cred că am o expertiză în acest domeniu, nu se punea problema competenţei. E o măsură abuzivă şi-mi rezerv dreptul de a merge în instanţă. Deocamdată nu mi s-a oferit alt post. Sunt în concediu de odihnă şi aştept să văd ce post mi se pune la dispoziţie, după care voi lua o decizie. Dacă postul este inferior celui pe care l-am deţinut, voi acţiona în instanţă conducerea“, a mai spus Daniel Burlan.
În acelaşi timp, directorul Ion Răuţ spune că motivele schimbării sunt greşelile de la locul de muncă şi invocă cererile de concediu semnate în perioada protestului minerilor.
„Activitatea nu a fost pusă în pericol“
Încă din ziua protestului Laurenţiu Ciurel a spus că dacă la Peşteana se va constata că activitatea a fost pusă în pericol din cauza angajaţilor aflaţi în concediu, directorul va fi demis. Fostul director Alexandru Braia, declara că o comisie a fost la faţa locului şi s-a constatat că în acea zi nu a fost pus în pericol procesul de producţie, chiar dacă au lipsit multe persoane.
Liderul de sindicat de la Peşteana, Dumitru Pârvulescu, este surprins că acesta este motivul schimbării conducerii. În acea zi au fost în concediu 300 de persoane, dar nu toate de la schimbul 1 mai spune acesta. În plus, Pârvulescu precizează că în minerit sunt situaţii când în concediu se află şi 200 de persoane pentru mai multe zile, iar activitatea se desfăşoară normal. „Există situaţia din ziua respectivă. Se vede clar că lipsa acestor oameni nu a periclitat procesul de producţie. Echipele au fost complete, iar acea intervenţie accidentală la un utilaj a fost rezolvată chiar mai repede decât era normal. Vă spun că lipsa oamenilor nu a pus în pericol activitatea şi acest lucru se ştie“, a mai spus Pârvulescu.
AMENINŢĂRI
„Dacă Doamne fereşte vor veni momente de disponibilizări, cei care nu ne-au înţeles acum, nu vor fi înţeleşi atunci”, a declarat Laurenţiu Ciurel în ziua mitingului minerilor.