Detalii exclusive de la audierile din dosarul Turceni - Rovinari
Mai mulți martori au fost audiați joi, 5 ianuarie, la ICCJ, în dosarul privind contractele casei de avocatură Șova și asociații cu fostele complexuri energetice Turceni și Rovinari, prin care grămezi de bani au ajuns în buzunarele lui Dan Șova și Victor Ponta.
Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, a lipsit de la audieri, avocații invocând probeme medicale care îl vor ține o lună imobilizat la pat. Judecătorii l-au citat pentru data de 10 februarie, sub sancțiunea amenzii dacă nu se prezintă. Herțanu va trebui să explice de ce folosea gratuit un autoturism al Casei Șova, așa cum și Ponta a avut în folosință o altă mașină a casei de avocatură. Tot pe 10 februarie vor da declarații angajați ai PSD.
La termenul din 5 ianuarie 2017 a fost audiat și un fotograf, Bogdan Preda, care a confirmat faptul că martorul protejat din dosar, Alin Brâncuși, l-a contactat pentru a-l întreba de unde poate să cumpere 20 de harduri. "Am insistat să îmi vândă şi mie din harduri, 1-2 harduri, mi-a spus că nu poate. Am insistat şi mi-a spus că nu are cum pentru că trebuie să le distrugă", a spus Preda. Acțiunea de distrugere a hardurilor a avut loc după ce Șova și Ponta s-ar fi speriat ca urmare a unor dezvăluiri din presa gorjeană, după cum a rezultat din audierile de la termenele trecute.
Un alt martor, Victor Ranetti Chişavu, şofer la firma de avocatură Şova şi Asociaţii în perioada 2008-2013, a declarat în instanţă că Alin Brâncuşi - martorul protejat - i-a solicitat să arunce la gunoi mai multe componente de calculator.
A mai fost audiat și un agent de pază, care printre altele a povestit cum a fost trimis de Șova să îl urmărească și fotografieze pe Mircea Geoană, în perioada în care Ponta voia să-i ia locul la șefia PSD.
Un contabil al casei de avocatură a trebuit să dea și el explicații, după ce a fost înregistrat de martorul protejat când spunea că plata salariilor va fi făcută după ce salariații vor da declarații cum trebuie la DNA, fiind astfel o condiționare.
Fostul premier Victor Ponta este judecat, în dosarul Turceni Rovinari, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat. Dan Şova este acuzat în acelaşi dosar de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.
Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.
În dosar urmează să fie audiați circa 40 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia.