Operele din tabăra de sculptură încep să prindă contur

Campusul de la Bârseşti a devenit un adevărat „câmp de luptă” pentru artiştii plastici participanţi la Simpozionul „Atelierele Brâncuşi”. De dimineaţa şi până seara, locul de desfăşurare a taberei de sculptură e plin de praf. În această etapă, artiştii lucrează în special cu polizoare, astfel că mai mereu se aud zgomote puternice. Sculptorii lucrează de circa o săptămână, iar bucăţile uriaşe de rocă au început să prindă contur. Atelierul îşi va închide porţile la începutul lunii septembrie.

Ediţia din acest an a taberei de sculptură a reunit laolaltă artişti din ţară, dar şi din străinătate. Rumen Dimitrov, din Bulgaria, spune că vrea să realizeze o poartă prin care trece o lacrimă uriaşă. „Este pentru prima dată când particip la acest simpozion. Vreau să spun în primul rând că piatra este foarte bună, foarte dură, dar noi ştim că întotdeauna rocile dure sunt mai bune decât cele soft. Ideea mea pentru acest simpozion Brâncuşi este aceea de a crea ceva care să arate ca o poartă sau ca o ramă, în acelaşi timp, şi o singură picătură, care trece prin spaţiu. Înţelesul picăturii poate să fie de lacrimă”, a explicat Rumen Dimitrov.

Şi Mihai Ţopescu, artistul care a vopsit pădurea de la Poienari pentru a atrage atenţia asupra defrişărilor, ia parte la această ediţie a Atelierelor Brâncuşi. Artistul plastic spune că fiecare va trebui să interpreteze cum doreşte opera la care acum lucrează şi pe care o va numi „Energii”. „La o anumită vârstă, când nu mai poţi procrea, începi să creezi. Asta este o creaţie. Este un semn pe care mi l-am propus mai de mult să-l las pentru această cetate, pentru oraş. Este o sculptură din andezit care, eu am o vorbă, acesta este motto-ul meu: arta nu dă răspunsuri, arta pune întrebări. Ofer şansa fiecăruia să o descifreze, să o înţeleagă aşa cum vrea el. Este să-i spunem «Energii». Există energie în această lucrare”, a explicat Mihai Ţopescu.

Până anul trecut, tabăra de sculptură se desfăşura pe digul Jiului, în zona Parcului Central. Participanţii spun că la Bârseşti au toate condiţiile necesare, că au unde să facă un duş la finalul zilei, dar şi că sunt restaurante în zonă. De organizarea taberei se ocupă „Centrul Brâncuşi”, iar la final fiecare artist va primi 3.000 de euro. Mihai Ţopescu a spus că, în opinia sa, fiecare lucrare care va fi creată va avea o valoare de cel puţin 100.000 de euro. 

La tabăra de sculptură mai sunt prezenţi şi artiştii Gheorghe Zărnescu din România, Colin Figue - Marea Britanie, Teng Shan Chi - Taiwan şi Yoshin Ogata din Japonia.

Galerie foto



Vizualizări: 1,175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: