Sute de părinţi gorjeni au refuzat vaccinarea copiilor. Ce motive invocă

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj anunţă că numai în luna iulie s-au efectuat peste 800 de vaccinări la copii împotriva rujeolei. Numărul copiilor vaccinaţi a crescut, spun medicii, în urma campaniei naţionale, însă mai sunt încă părinţi care refuză vaccinul.

S-a vaccinat masiv în luna iulie, mai ales în cartiere cu populaţie de etnie romă din Târgu Jiu, spun reprezentanţii DSP Gorj. Aşa se face că numai luna trecută au fost înregistrate în cabinetele medicilor de familie 838 de copii vaccinaţi. „A crescut numărul de copii vaccinaţi şi la nivelul judeţului Gorj, după campanie am avut cartiere, cum este Obreja, unde s-a vaccinat masiv. Cele mai multe probleme şi reticenţă în ceea ce priveşte vaccinarea sunt la populaţia romă, dar au fost zile în care s-au vaccinat şi câte 30 în cabinete din astea cu copii de etnie romă”, a declarat Marius Boeriu, şeful DSP Gorj.

Chiar şi aşa, numărul părinţilor care refuză vaccinarea este în continuare mare şi în Gorj. Nu mai puţin de 577 de părinţi au refuzat vaccinul, iar alţi 311 nu au fost găsiţi la domiciliu. „Mulţi promit că vin la vaccinare şi nu vin, vaccinarea la domiciliu este interzisă. Unii sunt bolnavi şi nu pot fi vaccinaţi şi se reprogramează. Alţii refuză de-a dreptul că au auzit ei că nu ştiu ce copil s-a îmbolnăvit. Mai sunt unii părinţi care le cer medicilor să le garanteze în scris că acel copil nu păţeşte nimic dacă se vaccinează ori un medic nu poate garanta acest lucru. Nu s-a dovedit niciodată ştiinţific că acest vaccin declanşează boli de natură neuropsihiatră”, a mai spus Marius Boeriu, şeful DSP Gorj.

Legea vaccinării

Cert este că guvernanţii lucrează acum la o lege a vaccinării care ar veni să tranşeze oarecum situaţia. Părinţii ar putea fi amendaţi pentru că refuză vaccinarea sau copilul nevaccinat ar urma să nu mai fie primit la şcoală. Unii medici de familie contestă însă măsurile şi spun că părintele are dreptul să spună nu. „Eu nu sunt adeptul campaniilor, nici măcar pe vaccinări. Cine spune că părintele nu poate refuza, este o aiureală. Vreau să văd şi eu legea aia că dă amenzi sau că nu-l primeşte la şcoală, mie mi se pare absurd din capul locului. Şcoala este obligatorie în România”, a declarat Mihail Moisescu, medic de familie.

Vizualizări: 1,389

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: