Deșeuri transformate în mobilier sau garduri. Investitor interesat să vină în Gorj!
Fostul prefect al județului Gorj, Iulian Popescu, anunță că e în discuții cu un investitor din Cluj pentru a analiza dacă ar fi profitabil să facă în județul nostru o fabrică similară cu cea pe care o deține în Ardeal. E vorba de o fabrică unde deșeurile de plastic se transformă în produse sustenabile, în mobilier, garduri, balustrade sau paleți.
Iulian Popescu a vizitat fabrica din Cluj și spune că. acolo, sunt transformate în produse practice inclusiv deșeuri considerate până acum nereciclabile. „Am început deja să port discuții pentru a aduce această afacere și în Gorj. Fabrica produce articole precum: mobilier urban (bănci, pavaje și jardiniere), garduri și balustrade, panouri fonoizolante, elemente pentru logistică și construcții (paleți, distanțieri și protecții pentru hale industriale). Acest proces nu doar că ajută la reutilizarea deșeurilor plastice, ci contribuie la reducerea amprentei de carbon. Din studiile publicate recent reiese că în medie 1 tonă de plastic reciclat înseamnă 1 tonă de CO2 mai puțin emis în atmosferă. Este o soluție concretă pentru protejarea mediului, reducerea poluării și dezvoltarea economiei locale prin integrarea principiilor economiei circulare”, spune fostul prefect.
Deocamdată, firma din Cluj face o analiză economică. Apoi va stabili dacă deschide o astfel de fabrică și în județul Gorj.
„Consideră că astfel de investiții trebuie multiplicate pentru că asemenea deșeuri se găsesc peste tot în țară și trebuie valorificate. Depinde de ce rezultă din analiza economică pe care o vom face legată de modul de întrebuințare, volume, cantități, unde se găsesc deșeurile. Mă voi implica și eu personal în evaluarea acestor indicatori”, a mai adăugat Iulian Popescu.