Delicii bio, degustate într-o comună din Gorj. Un taur la proțap, vedeta festivalului!

Sute de turiști și localnici din Polovragi au ocazia, în aceste zile, să deguste preparate bio. De la brânzeturi, la mezeluri, conserve de fructe ori legume sau miere. Producători din opt țări se mândresc cu delicii sănătoase la prima ediție a Festivalului European Bio. Un taur de circa 500 de kilograme a fost pregătit la proțap pentru pofticioși. S-a rumenit în aproape jumătate de zi, dar s-a mâncat imediat. 

Producători din Grecia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Slovacia, Serbia și România aduc la Festivalul European Bio organizat la Polovragi tot felul de bucate bio. Am gustat o brânză de burduf. Foarte bună. Mi-a plăcut mult, a spus un tânăr. Mi-a făcut cu ochiul pastrama de mangaliță. Arată foarte bine și are un gust foarte bun, natural, ca pe vremuri, a spus un alt participant la festival.

Un producător din Ungaria a adus o serie de preparate din carne de bivoliță, măgăriță sau mangalița. “Slănină de mangaliţa, care are peste 15 cm lăţime. Este un cârnat de mangaliţa şi de bivoliţă. Este o pastramă de măgar”, a spus acesta. 

Şi la Ibăneşti, în ţara noastră, se scrie o poveste de succes în jurul produselor bio. În 1994, se procesau acolo 50 de litri de lapte. Acum intră în fabrică peste 100 de mii de litri de lapte din care se fac tot soiul de brânzeturi. Nicu Bumb, reprezentantul acestui brand, este prezent la Polovragi. „Avem şi trei produse certificate ecologic: caşcavalul, smântâna de Ibăneşti, urda de Ibăneşti. Procesăm în jur de 120 de mii de litri de lapte. Tot laptele este lapte românesc. 80% e de la ţărani cu câte cinci vaci care vin cu 10, 5 litri, 20 de litri de lapte”, a afirmat Nicu Bumb.

“Sâmbătă, la ora 12 va fi gata cel de-al doilea tăuraş la proţap. Se va prelungi până seara. Duminică, va fi zi liberă, cu mâncăruri tradiţionale, doar tradiţionale”, a anunțat primarul din Polovragi, Gheorghe Epure. 

La deschiderea evenimentului, au luat parte fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, dar și secretarul de stat Aurel Simion. “Produsul de calitate înseamnă sănătate, înseamnă tradiţie, gastronomie, produsul cu care noi am crescut”, a spus Simion.

Galerie foto








Vizualizări: 3,971

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: