”Festivalul verzei” la Bălești. Primar: Producția este bună, dar numărul producătorilor scade de la un an la altul

La Bălești este organizată cea de-a doua ediție a ”Festivalului verzei”, comuna fiind recunoscută pentru culturile de varză. ”Evenimentul va avea loc la jumătatea lunii octombrie, în apropiere de Sfântul Dumitru și se va desfășura tot pe Baza sportivă din satul Ceauru. Autoritățile susțin că producția de anul acesta este una foarte bună în ciuda secetei și a caniculei care a cuprins și județul Gorj.

Comuna Bălești este cunoscută atât în județ, cât și în țară, pentru varza cultivată aici. Dacă în urmă cu câțiva ani aici erau câteva sute de producători, numărul acestora a scăzut considerabil. Din fericirea soiul de varză cultivat la Bălești este unul foarte bun, iar producția de anul acesta este una excepțională.

”Din fericire cultura de anul acesta de varză este foarte bună, numai că producția nu mai este cum era în trecut. A scăzut considerabil, o dată cu scăderea numărului de producători. Băleștenii și-au pierdut interesul pentru a mai munci terenul fiind descurajați și de condițiile climatice dar și de piața de desfacere. În trecut aveam la Bălești câteva sute de producători de varză, iar acum numărul lor este undeva între 40 și 50. Din păcate aici s-a ajuns. Nici cei care mai pun varză, nu mai au culturile mari cum le aveau odată. Singurul lucru bun este că producția de anul acesta este una foarte bună”, a precizat primarul Mădălin Ungureanu.

Pentru a încuraja producătorii de varză să cultive în continuare și să nu lase să dispară de pe piața cunoscuta ”varză de Bălești”, autoritățile organizează ”Festivalul verzei”, ajuns anul acesta la cea de a doua ediție.

”Evenimentul va fi organizat după jumătatea lunii octombrie, în preajma zilei de Sfântul Dumitru la fel ca anul trecut, pe Baza Sportivă din Ceauru. Cu această ocazie invit la festival toți producătorii de varză din Bălești să vină să-și vândă marfa. Sunt așteptați și alți producători locali”, a mai spus edilul din Bălești. 

Vizualizări: 2,258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: