Într-un sat din Gorj, oamenii sperie mistreții cu tunul

Disperați că riscă să rămână fără recolta de porumbi în prag de toamnă, câțiva localnici din comuna gorjeană Dănești au improvizat un sistem care să țină porcii mistreți la distanță de culturile lor. Au dus tunuri în lanurile de porumb. Chiar și-așa, mistreții au făcut pagube serioase. 

De aproape patru ani, Ion Blondea, un localnic din comuna Dănești, a dus tunul în porumbi. Face asta în fiecare vară când încep mistreții din pădurile din zonă să dea atacul la porumbi. Și nu e singurul. Speră să mai salveze din recoltă. Dar deja, într-o singură lună, porcii au intrat la el de trei ori. „Butelia de aragaz, o butelie încărcată şi ăsta e cumpărat din comerţ. Face ca o puşcă şi sperie mistreţii. Dar la cât au mâncat, cred că s-au obișnuit și cu ăsta”, a spus Ion Blondea, din Dănești.

Omul vine în fiecare seară să-l pornească şi dimineaţa să-l închidă. Consumă o butelie pe lună. Adică o cheltuială de cel puţin 100 de lei, la care s-a adăugat tunul care a costat circa 800 de lei. Cam cât primeşte acum despăgubire că a rămas fără jumătate din recoltă. I-au mâncat-o mistreţii.

„Pe un rând de porumbi, sunt 1.200 de fire. Închipuiţi-vă ce e de aici în jos. Le-am spus și celor care au venit la evaluarea pagubelor: Ce-mi daţi dumneavoastră mie, pe 50% din suprafaţă, un sfert i-am consumat pe benzină”, a mai spus bărbatul.

Alții stau de pândă noaptea, dar spun că nu pot face asta în fiecare noapte. Altă soluție este gardul electric, dar nici acesta nu este 100% eficient.  „Am făcut pază, dar nu poţi să stai noapte de noapte să păzeşti non stop. Nu a nici condiţii. Sunt instalaţii care se pun pentru îndepărtarea lor, dar nu sunt prea eficiente”, a spus un alt localnic.

Ca să primească despăgubiri, oamenii trebuie să sesizeze autoritățile care merg la fața locului și evaluează pagubele. “Trebuie să anunţe, în primul rând, gestionarul fondului de vânătoare că, în preajma recoltelor lor sunt animale sălbatice, merg la primărie şi depun o cerere că au recolta distrusă”, a declarat Valentin Priporeanu, directorul Direcției Județene de Agricultură Gorj.

Legea prevede daune în valoare de circa 4.000 de lei pentru un hectar de porumbi distruşi de mistreţi.

Galerie foto



Vizualizări: 3,798

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: