Delegație din Franța într-o comună de sub munte. Francezii au dormit la localnici și au fost interesați de agricultură
Francezii au stat la Crasna o săptămână, au văzut cum se trăiește în zona de sub munte, au gustat preparatele tradiționale și au fost interesați de activitatea zilnică a sătenilor din Crasna. Vizitatorii străini sunt din regiunea din Franța înrudită oficial cu localitatea gorjeană din anul 2010.
Delegația din Franța a fost formată din 22 de persoane, printre care s-a numărat și primarul Jean-Louis Batiot din fosta comuna Saint-Florent des Bois din regiunea Vandee Franța, actualmente comuna Rives De l”Yon, cel cu care primarul din Crasna, Aurel Vamvu, a semnat în 2010 tratatul de înfrățire.
”În perioada 20-28 august am avut în comună o delegație din Franța formată din 22 de persoane printre care și primarul fostei comune cu care Crasna s-a înfrățit în anul 2010. Spun fosta comună, pentru că din cauza natalității scăzute, acolo s-a făcut un referendum local și comuna cu care noi eram înfrățiți s-a unit cu alta. Ultima dată delegația franceză a fost la noi în 2016 și trebuiau să revină în 2019, dar din cauza pandemiei acest lucru nu a mai fost posibil. Noi suntem în relații cu acea comună din Franța încă din 2002, dar actul de înfrățire s-a semnat în 2010. În 2002 au venit ei pentru prima dată la Crasna", a declarat viceprimarul Gheorghe Sanda.
Timp de o săptămână, francezii au experimentat traiul în comuna de sub munte. "Și ei provin dintr-o zonă cu specific tot ca al nostru. Au fost 11 familii care au locuit în această perioadă la 11 familii din Crasna. Au vizitat fermele din comună, au vizitat familii care au solarii, păstrăvăriile, le-am prezentat comuna, investițiile, școlile și locurile învecinate. Au mers într-o zi la Târgu-Jiu și au vizitat operele lui Constantin Brâncuși, au mers la Mănăstirea Icoana și la Schitul Crasna. Au văzut traiul zilnic din comuna Crasna", a mai spus viceprimarul din Crasna.
Anul viitor, 15 familii din Crasna vor merge în Franța.