Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 25 ianuarie 2025.

(închide)

Deja-vu la Rânca! Jumătate din staţiune, fără apă

Pentru sute de cabanieri din Rânca, sărbătorile de iarnă nu au adus profitul mult așteptat. Asta pentru că s-au trezit fără apă chiar înainte de Crăciun, așa că turiștii nu au stat pe gânduri și au anulat toate rezervările. În aproape jumătate din stațiunea montană nu a mai curs apă la robinete, iar autoritățile încă nu au găsit soluția. Se așteaptă ca sistemul de alimentare cu apă să fie preluat și pus la punct de Aparegio.

Aproximativ 400 de cabanieri din Rânca s-au plâns autorităților că nu mai au apă. Din 25 decembrie, anul trecut, presiunea a tot scăzut până când la robinete nu a mai curs niciun strop de apă. „Suntem disperați. Avem zeci de turiști care ne-au anulat toate rezervările. I-am sunat pe oameni. Le-am spus că nu mai avem apă și ne-au cerut banii înapoi. Nu am încasat nici 10% din cât ne așteptam să încasăm de sărbătorile de iarnă. Păcat!”, ne-a spus, disperat, proprietarul unei cabane din Rânca.

Cabanier: Ăsta nu e turism!

La fel au stat lucrurile și în alte cabane și pensiuni. Ca să nu piardă turiștii, unii cabanieri și-au luat măsuri de precauție din vară. „Noi am știut că se va întâmpla asta și în această iarnă. La fel s-a întâmplat mereu. Și anul trecut, de Revelion, am stat aproape o săptămână fără apă și fără turiști. Nu poți să chemi oamenii să-și facă la tine rezervare dacă nu le poți asigura nici măcar apa să-și facă un duș sau să meargă la toaletă. Eu mi-am făcut rezerve. Luăm apă dintr-un izvor de la munte și cu un hidrofor alimentez toată pensiunea. La rețea, nu vine nimic. Asta nu e turism! Nu ne putem bate joc de oameni”, ne-a spus un alt cabanier din Rânca. 

„Unitățile aflate în partea dinspre munte au rămas fără apă. Trece apa pe lângă ei din munte, dar ei nu au apă. Toți oamenii plătesc taxe și impozite, dar la ei nu ajunge apa, iar drumul este impracticabil. Nu a făcut nimeni nimic, cu toate că aduce venituri importante”, a declarat liderul cabanierilor din Rânca, Constantin Pănescu.

Amenință cu proteste

Totodată, Pănescu a amenințat cu proteste la București în cazul în care autoritățile locale nu iau atitudine și nu rezolvă problema. „Din punctul meu de vedere, sistemul va fi îmbunătăţit după ce va fi preluat de Aparegio. Încă se fac demersuri pentru obținerea ultimelor avize. Foarte bine pus la punct va fi, fără niciun fel de problemă, în maximum doi ani de zile”, a dat asigurări Ion Călinoiu, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj.

În sistemul de alimentare cu apă și canalizarea din Rânca au fost investite milioane de euro. După ani întregi dă rateuri, iar autoritățile nu au reușit să găsească o soluție pentru ca zona să arate a stațiune. Pe lângă apă, proprietarii de pensiuni se plâng că nu au asfalt ori locuri de parcare.

Vizualizări: 1,777

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: