A scos pentru a noua oară crucea de Bobotează din Gilort. „Voi fi sănătos tot anul”
Pare să devină o tradiție la Bălcești ca, de Bobotează, crucea aruncată în apa Gilortului de preotul satului să fie adusă la mal de același tânăr. Marian Ciungu e deja eroul acestei comunități după ce, de 9 ani, reușește în fiecare zi de 6 ianuarie să fie cel care scoate crucea din apă și o aduce pe mal.
Anul acesta nu s-a încumetat nimeni să-l concureze, situație care a mai fost înregistrată și în alți ani. Spre deosebire de atunci, acum a fost o vreme foarte caldă și tinerii nu au mai putut să dea vina pe ger pentru că nu au intrat în apă. Altul a fost motivul pentru care nu l-au concurat pe Marian. Vara trecută, albia Gilortului a fost amenajată și buldozerele au ras orice denivelare. Astfel, au dispărut toate gâldanele în care se mai putea aduna apă, iar farmecul aruncării crucii în apa râului nu mai e același.
„A fost mult mai ușor pentru mine să scot crucea la mal pentru că anul acesta nu a mai fost gheață, așa cum a fost anul trecut, de exemplu. Atunci am venit cu o seară înainte și chiar dimineața și am spart-o ca să mă asigur că avem pe unde intra. Acum ziceau niște băieți că vor să intre cu mine după cruce, dar când au văzut cât de mică e apa, au renunțat pentru că altfel riscam să ne lovim în pietre. Era mai frumos dacă era apa mai mărișoară, să fi fost o toaie ceva unde să ne aruncăm. Nu a mai fost nici vreme rea, nici zăpadă, dar acum acesta e motivul pentru care nu au fost concurenți. Eu mă bucur că am reușit să duc tradiția mai departe și anul acesta. Tradiția spune că voi fi sănătos tot anul și vă asigur că până acum așa a fost, de 9 ani de când scot eu crucea din apă”, spune Marian Ciungu, aflat la al 11-lea an în care intră în albia Gilortului pentru a prinde crucea de Bobotează.
Ghiocei de Bobotează
Preotul din Bălcești, Dumitru Niță, l-a felicitat pe Marian pentru reușita lui și l-a premiat cu 100 de lei, așa cum a făcut și în alți ani. Preotul a remarcat însă și el că tradiția riscă să dispară dacă tinerii nu vor mai fi interesați să intre în apă după cruce. „Mă gândeam că pe o astfel de vreme care nu a adus gerul Bobotezei, ci ghiocei de primăvară, ar fi putut fi mai mulți curajoși care să intre în apă și să recupereze Sfânta Cruce. Îi mulțumim însă lui Marian și ne rugăm ca Dumnezeu să îl binecuvânteze și să îi dea sănătate, așa cum spune și tradiția”, a menționat preotul.
La slujba ținută de acesta pe malul Gilortului, dar și după ce au luat apă sfințită, localnicii au vorbit mai mult despre vremea frumoasă și despre ghioceii care le-au înflorit în curți de parcă ar veni primăvara de acum.
Primăvara din ianuarie îi sperie pe săteni
Elena Toma are ghioceii ca în luna martie și nu are cum să nu se bucure de frumusețea lor, chiar dacă își dă seama că vremea lor încă nu e acum. „Tare îmi e teamă că de Bobotează ne bucurăm de ghiocei și de Paști o să tremurăm și o să dăm zăpadă la o parte. Sper să nu fie așa. Eu îmi doresc să vină gerul și să mai ningă, mai ales că dacă o mai ține căldura așa, pleacă vegetația la pomi și se alege iar praful de grădini”, a spus femeia.
Un alt localnic, un bătrân de 85 de ani, a mărturisit că niciodată nu a văzut atâta căldură într-o zi de Bobotează, vremea din acest an punându-l pe gânduri. „Am trăit 85 de ani până acum dar niciodată nu am prins așa căldură de Bobotează. Erau ani înainte, în tinerețea mea, când treceam cu tractorul peste gheața care se forma pe Gilort. Avea și peste 20 de centimetri și nu se rupea. Ăla era gerul Bobotezei. Acum sunt ghiocei înfloriți și nu cred că asta poate fi un semn bun. Eu cred că în agricultură va fi un an prost dacă avem așa călduri la început de ianuarie”, a spus bătrânul.