Decizie: Transalpina rămâne închisă! Rânca, pe moarte
Ştiri contradictorii apărute ieri în presă. Politicienii din Gorj au dat asigurări că pe Transalpina se circulă şi au făcut apel la turişti să nu ocolească zona. Şeful CNADNR, Narcis Neaga, a fost ieri la faţa locului şi a spus tranşant că drumul are regim de şantier şi că nu este deschis publicului. După ce compania de drumuri a plătit daune de un milion de euro unei tinere care şi-a pierdut braţul într-un accident pe o şosea necorespunzătoare, conducerea nu îşi mai asumă nici un risc. Proprietarii de hoteluri şi crescătorii de animale ameninţă însă cu proteste, pentru că pierd mii de turişti pe zi. Neaga a explicat de ce drumul are regim de şantier, dar nu se lucrează nimic de un an şi jumătate.
Narcis Neaga a ajuns ieri după-amiază la Rânca şi a explicat de ce nu se lucrează. Nu poate rezilia contractul cu vechiul constructor, Romstrade, care a intrat în insolvenţă şi al cărui patron Nelu Iordache este arestat. „De ce nu vrea casa de insolvență rezilierea? Simplu, pentru că noi mai avem să le plătim din acest contract aproximativ 400 și ceva de milioane de lei până la sfârșitul lui 2015, lucru foarte convenabil pentru casa de insolvență. Drumul e gata în proporție de 75-80%, însă nu are elemente de siguranță, dar dacă se întâmplă cel mai mic accident suntem puși la zid cu toții. De asemenea, nu putem face o preluare pentru punere în trafic pentru că miza adevărată o reprezintă viciile ascunse pe care noi încercăm să le descoperim. Situația e neplăcută pentru toți cei din zonă, pentru că înseamnă o frânare a dezvoltării turismului, lucru care va fi cuantificat în prejudiciul pe care îl calculăm. Doar până la Rânca încercăm să menținem cu elemente de siguranța traficului ca să circule în siguranță lumea care vine până aici. După Rânca cine va circula va circula pe propria răspundere. Noi nu deschidem drumul cel puțin până la data la care vorbim acum”, a declarat Narcis Neaga.
Rânca, stațiunea fără turiști
Dacă pe „șantierul” Transalpina nu mai există muncitori, nici la Rânca nu mai sunt turiști, oamenii ferindu-se să mai treacă pe aici după ce au aflat că riscă amenzi. Patronii pensiunilor sunt disperați, ei constituindu-se într-o asociație care să le reprezinte interesele și care azi va veni la Târgu Jiu pentru a înainta autorităților județene un protest prin care să tragă un semnal de alarmă cu privire la situația în care au ajuns. „Suntem vreo 300 de proprietari de spații de cazare care stăm aici, cu familii cu tot, și care acum constatăm, în plin sezon, că stațiunea e moartă. Nu vine nimeni. De la Paști nu am mai avut nici un grup pentru că oamenii au aflat că nu se circulă, că riscă amenzi și preferă să ne evite zona decât să vină degeaba până aici. Mai sunt peste 300 de angajați ai noștri, bucătari, ospătari, care au și ei familii și care acum văd prin ce situație dificilă trecem. Nu se mai poate continua în ritmul acesta. Mai sunt și proprietarii de terenuri și animale care, odată cu închiderea Transalpina nu mai pot să urce pe munte, nu mai pot aduce produsele de acolo la piață. Deci închiderea drumului ne creează numai și numai probleme. Noi vrem să venim la Târgu Jiu și să înmânăm oficial un protest autorităților județene, în speranța că vor face demersuri astfel încât lucrurile să reintre în normal și stațiunea să fie salvată până nu e prea târziu”, spune Constantin Pănescu, unul dintre patronii din Rânca.
Un altul, Nicolae Turbatu, spune că hotelul său a pierdut patru grupuri importante de elevi care se pregătiseră să facă vacanța de vară la Rânca. „Domnii de la CNADNR care vin în vizită pe aici și spun că mențin drumul închis au trimis la marile agenții de turism din București o adresă prin care le comunică operatorilor de turism că Transalpina e închisă toată vara. Păi credeți că a mai venit cineva să încheie contracte cu mine după ce a primit negru pe alb o asemenea hârtie? Nici dracu nu mai trece pe aici și ce înseamnă asta? Că am investit degeaba și că cineva își bate joc de toată munca noastră!”, spune, supărat, patronul din Rânca.
Crescătorii de animale spun că nu mai au posibilitatea de a transporta cereale la stâne. În plus, oamenii se plâng de faptul că nu îşi mai pot valorifica produsele. „Avem ciobani la munte, nu le putem duce mâncare, avem stâne acolo şi nu putem căra cu spinarea sacii de cereale. Femeile nu mai pot să vândă dulceţuri şi suveniruri. Ni se taie orice sursă de venit. Nu avem decât să venim cu oile în faţa Prefecturii, să le paştem pe Victoria, dacă altfel nu se poate”, a declarat un crescător de animale din Novaci.
Primarii sunt de partea oamenilor
Primarii de la Novaci şi Baia de Fier s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii Asociaţiei crescătorilor de animale şi cu cei ai Asociaţiei concesionarilor din Rânca. Întâlnirea a avut loc la Casa de Cultură Novaci.
„L-am informat pe domnul prefect, dar aştept să vină din concediu pentru că dumnealui poate face demersuri pe scară ierarhică întrucât este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Într-adevăr există un risc, dar asta nu înseamnă că în urmă cu 30-40 de ani nu exista risc pentru cei care urca la munte. Trebuie asigurată semnalizarea necesară şi rezolvată cât mai repede problema. Altfel, nu exclud protestul”, a declarat Dumitru Leuştean, primarul de la Novaci.
Edilul local de la Baia de Fier este de aceeaşi părere. „Tot ce este posibil ca oamenii să iasă în stradă. Pentru multe familii, închiderea Transalpinei sistează singura sursă de venit. Patronii din Rânca au investit sute de mii de euro în hoteluri şi pensiuni, iar acum au cheltuieli pe care nu le pot acoperi. Sunt localnici care lucrează acolo, iar dacă situaţia persistă ne aşteptăm la disponibilizări. Ciobanii nu îşi mai cară proviziile cu desagii pe măgari, au nevoie să circule cu mijloace de transport. Atâţia ani s-a circulat pe Transalpina, iar acum nu se mai circulă. Nu sunt utilaje pe drum şi am înţeles că nici contractul cu firma lui Nelu Iordache nu s-a reziliat. Situaţia poate dura mult şi bine şi atunci ce facem?”, se întreabă Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier.
EFECTE
Primarul de la Baia de Fier spune că numărul de turişti a scăzut semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Fluxul de turişti este sub jumătate faţă de anul trecut. Principalul motiv este închiderea circulaţiei pe Transalpina. Ştiu că foarte mulţi turişti şi-au anulat rezervările pe care şi le făcuseră la Rânca pentru această perioadă”, a mai precizat primarul Turbăceanu.
OPINIE
Politicienii transmis că se circulă pe Transalpina. „S-a creat o stare de nelinişte, am primit multe telefoane. Turiştii trebuie să ştie că se circulă pe Transalpina la fel ca anul trecut”, a spus deputatul de Gorj Mihai Weber.