Bătălie dură pe milioanele de euro de la CE Oltenia

Marii prestatori de servicii din minerit, grupaţi în două asocieri, îşi dispută de luni bune adjudecarea unei lucrări de 15 milioane de lei fără TVA. Este vorba reparaţia capitală a unui excavator SRs 1300x26/3,5-0,4 de la Lupoaia. Ofertele au fost deschise în 13 ianuarie, zi celebră pentru că procurorii DNA au descins la Complexul Energetic Oltenia pentru a ridica documentele de la o altă licitaţie, cea privind transportul de cărbune pe cale ferată, poveste care s-a lăsat cu arestarea afaceristului Gruia Stoica. Deschiderea ofertelor pentru excavatorul de la Lupoaia a fost urmată de un lung şir de contestaţii, iar una dintre grupări a fost scoasă din cursă după ce fusese declarată câştigătoare.

Investiţiile Complexului Energetic Oltenia sunt atât de puţine comparativ cu alţi ani, încât bătălia dintre prestatorii de servicii a devenit extrem de dură. La licitaţia „Lucrări de modernizare şi servicii de reparaţie capitală excavator SRs 1300x26/3,5-0,4” au participat două grupări de firme. Este vorba de asocierea MARSAT SA – GRIMEX SRL – NEPTUN SA şi de asocierea Popeci Utilaj Greu SA Craiova, UMR SA Rovinari, Dasconsult SRL, Imsat Motru SA, Proatlas Ing SRL şi Romdata Aq SRL Craiova. În ofertele deschise pe 13 ianuarie, ambele grupări au propus un tarif apropiat de cel estimat, 15 milioane lei fără TVA, dar a urmat faza electronică, în care fiecare grupare „a dat în preţ”, ultima ofertă fiind de 10 milioane de lei fără TVA, câştigătoare fiind gruparea „Popeci”. O decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dat însă toate calculele peste cap.

Au greşit termenul de execuţie

Valoarea estimată de CE Oltenia pentru reparaţia capitală a excavatorului de la Lupoaia a fost de 15.245.000 lei fără TVA. Licitaţia a început anul trecut, iar pe 13 ianuarie 2014 au fost deschise ofertele. Gruparea „Marsat” a venit cu un preţ de 15.244.704 lei fără TVA, iar gruparea „Popeci” cu 15.243.860 lei fără TVA.

Ambele oferte au fost declarate admisibile şi pe 11 februarie cele două asocieri au intrat la faza de licitaţie electronică, unde preţul a coborât, spun specialiştii, mult sub costuri, mai exact la 10.585.771 lei fără TVA. Pe 5 martie 2013, oferta grupării „Popeci”, cea de circa 10,5 milioane, a fost declarată câştigătoare de către Complexul Energetic Oltenia, deşi gruparea „Marsat” depusese contestaţie la CNSC.

Motivele contestaţiei au fost multe, unele destul de tehnice, dar singurul motiv admis de CNSC, care a dus la descalificarea grupării „Popeci” şi a impus complexului să reia licitaţia din faza licitaţiei electronice, a fost unul simplu. În oferta asocierii „Popeci”, termenul de execuţie era de 15 luni, în timp ce caietul de sarcini limita acest termen la 14 luni. În documentul de adjudecare, gruparea „Popeci” îşi asumase termenul de 14 luni, ba chiar în explicaţiile date la CNSC se arăta faptul că termenul de 15 luni era dintr-o eroare de redactare. Cei de la CNSC au luat în calcul faptul că graficul de lucrări depus era tot pe 15 luni, aşa că au exclus varianta erorii şi au decis, pe data de 3 aprilie, prin decizia 955, să descalifice gruparea „Popeci” şi a dispus reluarea licitaţiei electronice.

Bani în plus

Complexul Energetic Oltenia urmează să stabilească termenul la care va organiza o nouă licitaţie electronică. În cursă a rămas o sigură asociere, formată din MARSAT, GRIMEX şi Neptun, cea care a propus în oferta iniţială suma de 15.244.704 lei fără TVA. Rămasă singură în cursă, asocierea va păstra preţul propus şi în faza de licitaţie electronică, astfel că CE Oltenia va plăti cu un milion de euro în plus, faţă de cum ar fi fost fără intervenţia CNSC.

Pe de altă parte, nu mai puţin adevărat este că preţul rezultat din prima licitaţie electronică, de 10.585.771 lei fără TVA este unul neobişnuit de mic, reprezentând circa 69% din valoarea estimată. Câştigătorii ar fi trebuit să explice cum pot face lucrarea de calitate în aceste condiţii.

Dosar penal

Decizia CNSC, de descalificare a grupării „Popeci”, a salvat probabil conducerea Complexului Energetic Oltenia de un dosar penal. Altfel, cineva ar fi trebuit să explice cum a fost declarată câştigătoare o ofertă la o anumită sumă şi cu perioadă de execuţie de 14 luni, câtă vreme termenul propus în ofertă a fost de 15 luni. Faptul că părţile au convenit pe parcurs, după deschiderea ofertelor din 13 ianuarie, că îşi asumă termenul de 14 luni, nu este legal. Potrivit OUG 34/2006, “oferta are caracter obligatoriu, din punctul de  vedere al conţinutului, pe toată perioada de valabilitate”.

Kilogramul de şuruburi, mai ieftin la fierul vechi

Gruparea „Marsat” a folosit mult mai multe argumente atunci când a cerut descalificarea grupării „Popeci”, dar CNSC a considerat că nu are rost să le analizeze pe toate, câtă vreme motivul legat de termenul de execuţie este unul suficient pentru a argumenta măsura luată.

Din contestaţie rezultă însă şi ce ar fi însemnat efectuarea reparaţiei capitale a excavatorului de la Lupoaia cu 10 milioane de lei în loc de 15 milioane. Ei bine, kilogramul de şuruburi a fost trecut la un cost de 1,184 lei/kg, mai ieftin decât fierul vechi, care se vinde cu 1,2 lei kilogramul. La fel, preţul unor bucşi din bronz ar fi fost sub preţul deşeurilor de bronz.

La elementul „suport rolă sprijin”, preţul bugetat era de 1.650 lei, preţul propus iniţial a fost de 420 lei, iar cel final de 294 lei, adică 17,82% din preţul bugetat. La fel, pentru repararea unor elemente ale excavatorului, preţul final a fost de 5-6 ori mai mic decât cel bugetat. Mai mult, în oferta finală apăreau preţuri de 900 de lei pentru înlocuirea unei zale şi de 1.548 lei pentru reparaţiei unei zale.

O altă operaţiune imposibilă, potrivit contestatarilor, ar fi fost înlocuirea a 7 rulmenţi 6080TGL 2981 cu 1.155 lei, ceea ce reprezintă doar 6% din valoarea estimată. „Rezultă un preţ de 1,89 lei/kg, inclusiv montaj, chiar sub preţul unui oţel laminat obişnuit. Chiar şi în aceste condiţii, autoritatea contractantă, frizând ridicolul, consideră preţul justificat”, se arată în contestaţia depusă de asocierea „Marsat”. Mirarea ar fi inutilă, pentru că la un alt punct al ofertei, au fost şi rulmenţi la 4% din valoarea estimată.

În apărarea deciziei sale, CE Oltenia a argumentat că şi asocierea „Marsat”, care la licitaţia electronică a avut un preţ de 13.552.909 lei fără TVA, a propus pentru unele piese de schimb tarife mult mai mici decât valoarea estimată. CEO a dat chiar şi un exemplu la un set de şuruburi, piuliţe, şaibe de anumite dimensiuni, unde gruparea contestatoare a venit cu o propunere de preţ reprezentând 0,25% din valoarea estimată, iar la „suporţi susţinere role cu ax frezat-set” cu un preţ de 0.86% din valoarea estimată.

TERMEN

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a stabilit ca obligaţie pentru CE Oltenia „continuarea procedurii de atribuire de la etapa fazei finale de licitaţie electronică, prin invitarea operatorilor economici care au depus oferte admisibile în termen de 10 zile de la comunicare”. Decizia CNSC din 3 aprilie a fost înregistrată la complex pe 7 aprilie.

Vizualizări: 238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: