Contoloru a câștigat la CEDO procesul cu Statul Român.Urmează daunele!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat ieri, de Buna Vestire, în privința unei plângeri pe care fostul șef al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, a depus-o cu mai bine de un deceniu în urmă, într-o perioadă în care se afla de o bună bucată de timp în arest preventiv și era convins de nevinovăția sa și de faptul că stă degeaba după gratii. Anii au trecut, fostul bancher a fost găsit nevinovat în dosarul pentru care anchetatorii au cerut și obținut arestarea sa preventivă, iar acum și-a găsit dreptatea la CEDO, deși, între timp, i-au fost deschise alte dosare, în speranța că „ceva, ceva” tot i se va putea imputa la instanțele din țară.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a admis cererea lui Dumitru Contoloru și a constatat că acesta a fost nedreptățit atunci când a fost arestat preventiv pentru mai bine de un an în țară. Instanța a dispus despăgubirea lui cu 1500 de euro, suma nefiind una care să reprezinte vreun motiv de invidie, mai ales pentru cineva care a stat după gratii spunând permanent că nu este vinovat și că altcineva a comis fraudele care îi erau puse în cârcă.

Judecătorii europeni au constatat că prelungirea mandatului de arestare preventivă s-a făcut, la fel ca și pentru alți inculpați, doar pe motiv că inculpatul din acest caz, Contoloru, nu fusese audiat la instanță și că statul nu și-a recuperat prejudiciul, lucru care, probabil, nu s-a întâmplat nici în prezent. Judecătorilor români li se reproșează că nu au ținut cont de caracterul inculpatului, de morala lui, de preocupările pe care le are, de mediul familial și că nici nu au făcut o evaluare în acest sens, deși, pe parcursul majorității proceselor avocații vin și prezintă astfel de „caracterizări” tocmai pentru a-și scoate clienții de după gratii.

Plângere veche de un deceniu

Contoloru spune că a depus plângerea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anul 2004, iar cererea i-a fost admisă în anul 2011, el adresându-se la CEDO după ce, în țară, în anul 2003, a fost arestat preventiv într-un dosar ce viza fraudarea sucursalei Novaci a BCR, la finalul procesului el fiind găsit nevinovat. În toată perioada de detenție el a spus că vina pentru cele întâmplate la BCR Novaci o poartă șefi de la București ai BCR, precum și omul de afaceri Paul Petre Țârdea, decedat însă între timp.

Dumitru Contoloru a fost arestat timp de 15 luni, alături de alți funcționari bancari și oameni de afaceri, dosarul fiind instrumentat de Direcția Națională Anticorupție care, ulterior, a deschis pe numele acestora și alte dosare penale, cu un prejudiciu total de peste 300 de milioane de lei, dar în care fostul șef al BCR Gorj a fost anchetat și judecat în stare de libertate. Fostul director mai este inculpat în prezent în alte două dosare, aflate pe rolul instanțelor de judecată, într-un altul el fiind, de asemenea, găsit nevinovat prin sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Daunele cerute în țară

Dacă la CEDO Contoloru a obținut daune de doar 1500 de euro, pentru Statul Român beleaua o reprezintă un alt proces pe care fostul bancher l-a deschis în țară. În cursul anului trecut Dumitru Contoloru s-a adresat Tribunalului Gorj cu o plângere prin care a solicitat reconstituirea vechimii în muncă pe perioada în care a fost arestat fără temei, precum și daune morale pentru perioada în care a fost arestat, instanța admițând cererea lui, sentința nefiind însă definitivă.

„Admite excepţia autorităţii de lucru judecat cu referire la cererile privind obligarea pârâtului la plata sumei de 108.192 lei, la reconstituirea vechimii în muncă şi efectuarea menţiunilor în carnetul de muncă şi respinge aceste cereri. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtul la plata către reclamant a despăgubirilor civile constând în 325.624 lei daune materiale şi 30.000 Euro daune morale”, se arată în decizia din 27 noiembrie 2013 a Tribunalului Gorj.

Sentința respectivă a fost atacată cu apel de către Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, procesul urmând să se reia în luna aprilie la Curtea de Apel Craiova. Dacă sentința rămâne definitivă, statul devine bun de plată, același stat fiind cel care i-a plătit pe procurorii și judecătorii care au arestat încă un om pe nedrept și care a mai avut zile să își dovedească nevinovăția în dosarul în care toată lumea îl arăta cu degetul și îl punea la zid în timp ce spunea că vina le aparține altora, așa cum a și reieșit din hotărârile judecătorești.

Vizualizări: 392

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: