Primăria Târgu Jiu, într-un scandal internaţional de înşelătorie

O firmă din Spania a făcut plângere împotriva Primăriei Târgu Jiu la Ambasada Spaniei din Bucureşti, la Ministerul Muncii şi la Ministerul de Externe. Municipalitatea este acuzată că ia parte la o înşelătorie cu containere subterane pentru colectarea gunoiul. Firma spaniolă susţine că a adus acest tip de pubele în România, dar după o corespondenţă de mai multe luni, în care a dezvăluit detalii tehnice, firme din România au copiat modelul. Spaniolii spun că platformele de la Târgu Jiu nu sunt conforme cu directivele Uniunii Europene şi că nu au marcajul CE, pe care doar ei pot să-l pună. Astfel de pubele neconforme au dus la trei decese în Spania, astfel că viaţa salariaţilor de la Polaris nu ar fi sigură. În scandal mai sunt implicate două firme, din Timişoara şi Oradea. Patronii români au şi ei supărările lor pe străini, pe rolul Judecătoriei Timişoara fiind şi un proces. Astăzi, Manuel Sanchez, patronul spaniol, este aşteptat în România, la mediere. În joc este un contract de circa 700 de mii de euro.

În decembrie 2013, Primăria Târgu Jiu şi firma Polaris au inaugurat 12 platforme subterane, de colectare a gunoiului. Acum sunt amplasate în oraş 20 de astfel de platforme, dar până la anul vor fi 60. Proiectul se ridică la circa 700 de mii de euro.

Primăria, acuzată că e complice la o înşelătorie

Tecnicas de Contenedores Subterraneos (Teconsub) din Spania a ajuns în această ecuaţie după ce alte două firme din România, Alencon Timişoara şi Euriteh Oradea, au încheiat contract pentru furnizarea platformelor către Polaris, la Târgu Jiu. Iniţial, componentele veneau din Spania, dar ulterior s-au găsit variante mai ieftine în România.

Manuel Sanchez, patronul spaniol, face acuzaţii de înşelătorie, îndreptate spre Euriteh. „La data de 17 septembrie am primit un email de la managerul Euriteh. Îmi comunica faptul că platformele mele sunt perfecte, îmi explica şi că nu mă mai putea plăti, că solicitase un buget de la o firmă de structuri metalice pentru a le face pe cont propriu, fără permisiunea mea şi nu mi-au mai plătit suma restantă de 17.000 de euro“, se arată în plângerea spaniolilor. Avertizări a primit şi Primăria Târgu Jiu, acuzată de complicitate. „Sistemul nostru este aprobat şi în conformitate cu cerinţele Uniuni Europene din data de 21 ianuarie 2011 şi nimeni nu-l poate copia. Sunteţi responsabil de faptul că aţi recepţionat lucrările ştiind că nu aveţi marcajul CE pe care doar firma Teconsub îl poate oferi“, transmit spaniolii primăriei.

Managerul Euriteh spune că ceea ce face firma din Spania poate face oricine deoarece sistemul este liber de patent. „Ceea ce spun că numai ei pot să elibereze avizul CE este o minciună. Iar partea de siguranţă depinde de şcolarizare“, a declarat directorul Euriteh, Emilian Gherdan.

Euriteh s-a reorientat

Directorul Euriteh Oradea, Emilian Gherdan, a povestit pentru Pandurul cum a intrat în contact cu firma din Spania. Polaris a încheiat contract cu Euriteh pentru containere, Euriteh cu Alecon Timişoara, care este dealerul spaniolilor de la Teconsub. Spaniolii spun că platformele sunt realizate după planurile şi indicaţiile societăţii Teconsub.

Ulterior, directorul firmei din Oradea spune că a renunţat la contractul cu firma din Timişoara deoarece a identificat câteva probleme la containere. „Foarte multe aspecte nu erau conforme. Ca urmare eu am anulat acel contract cu firma din Timişoara după ce le-am dat un avans de 52 de mii de euro, bani pe care nu i-am recuperat decât parţial pentru că şi băiatul din Timişoara l-a plătit în avans pe acest domn din Spania şi nu a primit piesele hidraulice. În momentul în care am anulat contractul m-am reorientat pe piaţă să găsesc alţi furnizori şi contractul l-am dus la final“, a declarat Gherdan.

Un alt conflict a apărut între Alencon Timişoara şi firma spaniolă. Astăzi, Manuel Sanchez este aşteptat la o şedinţă de mediere pentru că patronul de la Alencon Timişoara l-a dat în judecată. „Nu ne-am mai primit marfa pe care noi am plătit-o şi am reziliat contractul. Am depus la Judecătoria Timişoara o plângere pentru recuperarea prejudiciului. Nu ştiu ce încearcă acum domul din Spania. Avem dovezi că s-a făcut plata în avans şi nu s-a adus marfa.  Prejudiciul este aproape 100 de mii de lei“, a declarat directorul Alencon Timişoara.

Spaniolii s-au plâns la ministere şi ambasadă

Spaniolii au depus sesizări la Ministerul de Externe, la Ministerul Muncii şi la Ambasada Spaniei de la Bucureşti acuzând autorităţile din Gorj şi firmele implicate de nerespectarea unor directive europene, lipsa unor avize care pune în pericol siguranţa lucrătorilor Polaris şi solicită închiderea platformelor până când specialişti firmei lor vor instala anumite piese.

În plângerile lor, spaniolii spun că au trimis e-mailuri firmelor din România, Primăriei Târgu Jiu, în speţă directorului Marius Ionescu şi la Polaris, în care semnalau toate aceste aspecte, însă fără răspuns. Grav este că patronii spanioli acuză o firmă din Oradea, Euriteh SRL, cea cu care Polaris a încheiat contract, de înşelătorie.

Deşi Manuel Snachez, patronul Teconsub Spania, spune că a vorbit inclusiv cu directorul tehnic al primăriei, Marius Ionescu, şi l-a avertizat de pericolul acestor platforme, angajatul primăriei spune că discuţiile au fost despre plăţi. „Astea sunt făcute de Polaris, nu are treabă primăria. Este un contract între Polaris şi o furnizor. Probabil mai sunt plăţi de făcut. Datele despre contracte, avize, funcţionare sunaţi la Polaris. Noi nu avem contract cu nimeni, operatorul este Polaris care are obligaţia să le plătească, să le exploateze“, a declarat Marius Ionescu.

Contactat telefonic, directorul Polaris Târgu Jiu, Luis Popa, a declarat că firma la care este angajat nu a avut şi nu are relaţii contractuale cu spaniolii. „Noi ca firmă de salubrizare am încheiat un contract de prestări servicii cu o firmă din România. Acea firmă din România este probabil distribuitorul spaniol pe teritoriul ţări noastre. Noi nu avem contract cu firma din Spania. (...)Valoarea investiţiei totale se ridică la suma de 700 de mi de euro. V-am spus, noi nu avem treabă cu firma din Spania“.

FĂRĂ INCIDENTE

Directorul Luis Popa spune că nu sunt probleme cu platformele subterane, ba chiar locuitorii sunt foarte mulţumiţi. „Aceste platforme funcţionează în Târgu Jiu de la 1 decembrie. În trei luni de zile nu s-au stricat niciodată, în trei luni nu a fost nici un incident neplăcut sau sesizări din partea locuitorilor, din contră, avem cereri ca să montăm astfel de containere în tot oraşul. Sunt mulţumiţi, nu mai e miros, nu mai sunt cerşetori, nu mai sunt câini“, a explicat acesta.

Vizualizări: 697

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: