Inspector antifraudă: Suntem puşi să facem un abuz josnic şi inuman - VIDEO
Un inspector antifraudă din Târgu Jiu face dezvăluiri senzaţionale despre cum el şi colegii lui sunt puşi să hărţuiască şi să intimideze anumiţi oameni de afaceri. Redacţia Pandurul a fost rugată de colegii inspectorului să îi protejeze identitatea, dar din filmul ajuns în posesia ziarului rezultă că este vorba de unul din inspectorii care, din 5 decembrie 2013, este trimis zi la zi la Craiova, cu noaptea în cap şi până seara târziu, pentru a verifica toate maşinile care intră şi pleacă din târgul Marlorex. „Ne dăm seama că ceea ce facem este un abuz josnic şi inuman”, susţine inspectorul antifraudă. „Oamenii ne strigă că suntem mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Suntem obligaţi să confiscăm de la oameni amărâţi”, mai spune acesta. După mai bine de două luni de controale zilnice, târgul este aproape pustiu, sute de oameni au fost concediaţi, iar evaziunea s-a mutat probabil în târgurile care nu sunt verificate.
Nimeni nu înţelege de ce, din 5 decembrie 2013, o echipă întreagă de la Antifraudă Târgu Jiu pleacă zi de zi la Craiova, cu aceeaşi misiune: de a verifica toate maşinile care intră şi pleacă din târgul Marlorex. Inspectorii s-au plâns, sub protecţia anonimatului, că sunt exploataţi şi se consideră „deportaţi” la Marlorex. Ei pleacă zilnic la 4.00 dimineaţa din Târgu Jiu şi se întorc noaptea târziu. Inspectorul susţine în filmare că sunt folosiţi pentru jocuri politice, fiind evident că se urmăreşte închiderea târgului comercial. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a încercat să facă o anchetă, dar nu a reuşit deoarece Direcţia Antifraudă Târgu Jiu nu are personalitate juridică.
„Am fost obligați să mergem și să-i intimidăm”
Inspectorul antifraudă a povestit cum este verificată o societate la ordin. „Colegii mei au primit ordin să verifice toate firmele care au cumpărat marfă de la SC Samandag SRL, iar pe reprezentanții acestor firme i-au obligat să declare numai neadevăruri împotriva societății respective, iar în caz contrar vor avea mari probleme și le vor fi închise firmele. Mai exact am fotografiat facturile emise de SC Samandag SRL în scopul de a identifica firmele care cumpără mărfuri de la aceștia și am fost obligați să mergem și să-i intimidăm, să obținem declarații împotriva acestei societăți. În felul în care noi ne comportăm facem un grav abuz, pentru că suntem obligați de domnul Paul Voicu să facem aceste abuzuri”, povesteşte inspectorul în filmare.
Paul Voicu este şeful Direcţiei Regionale Antifraudă, cu sediul la Târgu Jiu. Salariaţii susţin că acesta se laudă cu relaţia apropiată pe care o are cu familia Ponta.
Cum acţionează comisarii antifraudă
Comisarii târgujienii care fac zilnic drumul de Craiova se postează la fiecare din cele trei intrări ale târgului Marlorex. Toate maşinile sunt verificate atât la intrare, cât şi la ieşire. S-a întâmplat şi cu maşina particulară cu care au intrat reporterii ziarului Pandurul, vineri. Întrebaţi ce se întâmplă dacă nu deschidem portbagajul, mai ales că nu ni s-a prezentat un ordin de serviciu, inspectorii au spus că vor fi nevoiţi să cheme poliţia şi au invocat un articol de lege care le-ar da dreptul să ne verifice maşina.
Inspectorul antifraudă povesteşte în filmare cât de greu i-a fost să îndure ocările comercianţilor. „Este o bătaie de joc ceea ce ni se întâmplă. Suntem obligați să confiscăm diferite produse cum ar fi galoși, mături, sifoane, chiloți, un sac de fasole și altele. Ne dăm seama că e un abuz josnic și inuman. Oamenii ne strigă mereu asta și că nu așa combatem marea evaziune fiscală sau marea fraudă. Noi combatem evaziunea cu oameni necăjiți, oameni de rând. Nu e normal să mergem până acolo să facem jocurile politice ale unor oameni care au interesele lor sau eu știu ce dumnezeu își doresc”.
Agenții economici, în culmea disperării
Agenții economici care se aprovizionau de la Complexul Marlorex confirmă spusele comisarului și povestesc realitatea cu care se confruntă zilnic atunci când merg să ia marfă de aici. Dacă până anul trecut complexul era super aglomerat, acum bate vântul. Toți cei implicați arată cu degetul spre premierul Ponta care l-ar susține pe Adrian Voicu, apropiat al familie Sârbu și fostul iubit al Dacianei Sârbu. „Este groaznic ce se întâmplă la Marlorex. Pur și simplu vor să distrugă acest complex. Aici era marfa mai ieftină și se aprovizionau multe societăți comerciale. Vreau să vă spun că acum nu am mai venit decât foarte rar, pentru că dacă luăm marfă de aici vin apoi să ne verifice pe noi la firme. În alte complexuri se duc, verifică și pleacă, dar de aici nu se mișcă. Ne flutură o legitimație și dacă nu deschidem mașina chemă jandarmii, poliția și tot așa. Am stat de vorbă cu firmele de aici și mulți au concediat oameni, cred că zeci sau chiar sute, și sunt vreo 10 firme care fie s-au închis, fie s-au mutat la alte complexuri. Mai bine ne ducem acolo, decât să venim aici, ca să ne trezim apoi cu controale pe cap. Și transportatorii au de suferit. Sunt interese mari la mijloc dacă stau aici non stop și totul din cauza șefului de la antifraudă și a lui Ponta”, a declarat Mihai Marinescu, agent economic din Craiova.
SESIZARE LA DNA
Agenții economici de la Marlorex se feresc să vorbească despre aceste aspecte de frica unor represalii care se pot face asupra lor. Aceștia au sesizat Inspectoratul Județean de Poliție Dolj, dar se vor îndrepta cu o plângere și la DNA. Mai mult decât atât, aceștia au fost în audiență la şeful Direcției Naționale Anticorupție însă acesta a fost interesat doar de atitudinea comisarilor, nu și a șefului. De situație a aflat și fostul prefect al județului Gorj, Claudiu Teodorescu, la care comercianţii au fost în audienţă, dar fără folos.