Comentariile de pe forumurile ziarelor, probe într-un dosar penal!!!
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu au finalizat cercetările în dosarul ce îl vizează pe primarul de la Slivilești, Sorin Bucurescu, precum și pe omul de afaceri Mihai Râmescu și alte două persoane, inclusiv soția celui din urmă. Anchetatorii îi acuză pe toți patru de comiterea unor fapte de corupție cu un prejudiciu de circa 680.000 de lei, cercetările fiind gata în mai puțin de o lună de la faimoasa reținere a celor vizați de acest dosar. Din rechizitoriu rezultă că fapta s-a petrecut în 2006, dar IPJ Gorj s-a autosesizat în 2013 asupra unor ilegalităţi petrecute la Primăria Slivileşti. La o lună distanţă CE Oltenia a depus plângere penală pe acelaşi dosar.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a confirmat ieri trimiterea în judecată a celor patru inculpați din dosarul care a dus, în cele din urmă, la suspendarea din funcție a primarului Sorin Bucurescu. Edilul nu mai este acum în arest la domiciliu, ci sub control judiciar, la fel ca și omul de afaceri Mihai Râmescu, dosarul vizând-o și pe soția afaceristului, Maria, dar și pe o subordonată de-a lui Bucurescu de la Primăria Slivilești, Alexandra Loghin. Dosarul vizează modul în care familia omului de afaceri a jonglat cu actele, banii și terenurile pentru a primi o despăgubire din partea fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia pentru proprietățile pe care socrii acestuia le aveau pe raza comunei Slivilești, într-o zonă afectată de lucrările din minerit.
Falsurile
Rechizitoriul înaintat instanței de judecată arată că Mihai Râmescu a făcut tot ce a fost posibil pentru a nu rata afacerea respectivă, strămutarea casei care nu a existat devenind o mare afacere pentru el, una care i-a adus 680.000 de lei. Chiar dacă nu avea construcție pe terenul moștenit, așa cum demonstrează anchetatorii, omul de afaceri a ridicat acolo o clădire de 150 mp pe care, ulterior, Sorin Bucurescu a autorizat-o pentru demolare, cu implicarea directă a angajatei de la Urbanism. Alți angajați ai Primăriei i-au atras atenția lui Râmescu despre faptul că face o mare greșeală, care îi va aduce probleme în viitor, lucru pe care acesta nu l-a crezut.
Mai mult, patronul din Motru a insistat în demersurile sale invocând sprijinul primarului, el apelând la tot felul de tertipuri pentru a-și atinge scopurile. Ca să îi demonstreze vinovăția și implicit inexistența construcției pentru care a primit atâția bani, procurorii au apelat la baza de date a celor de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cu ajutorul fotografiilor făcute din avion de-a lungul anilor probând faptul că nu exista nicio clădire pe terenul familiei Râmescu la data la care acesta a început demersurile pentru a primi despăgubiri de la fosta SNLO. O construcție de 150 mp a fost ridicată ulterior, dar fără acte, în zonă fiind interzisă construirea de ani buni, știindu-se că mina avansează și casele de acolo vor fi rase de pe suprafața pământului.
Postacii, martori virtuali
În rechizitoriul înaintat instanței de judecată se regăsesc mai multe convorbiri telefonice interceptate de către anchetatori, unele în care Bucurescu și Râmescu foloseau inclusiv telefoanele unor cunoștințe pentru a putea discuta, sperând că astfel nu vor fi interceptați. Probele de la dosar arată că figura nu a ținut, anchetatorii monitorizând tot ce putea avea legătură cu cazul. Așa s-a ajuns probabil și la articolele scrise de ziarele locale pe această temă, dar și la comentariile cititorilor. Locul în care de multe ori cititorii își exprimă mai mult sau mai puțin argumentat opiniile, mai ales pe cele politice, a devenit unul interesant pentru anchetatori, care preiau din comentariile respective pentru a justifica nemulțumirea opiniei publice față de situația de la Slivilești. „Notabile sunt şi comentariile cititorilor acestui articol ce reliefează clar dezaprobarea acestor practici, fapt ce demonstrează ecoul negativ pe care l-au avut în societate: „escroci ,bandiţi ca R. obţin ce vor!!! iar oameni cinstiţi aşteaptă cu anii un răspuns şi nu vad nici o chifla!!!!!” sau "Daca a fost ilegalitate toţi cei implicaţi trebuie judecaţi pentru înşelăciune”. Văzând aceste reacţii, procurorul apreciază că "faptele reprezentanţilor Primăriei Slivileşti pe de o parte şi ale numitului Râmescu Mihai pe de altă parte, au avut un puternic ecou şi un sentiment de dezaprobare a acestor practici ilegale şi totodată dezamăgire cu privire la lipsa unei reacţii din partea autoritarilor statului”, se arată în rechizitoriul înaintat Judecătoriei Târgu Jiu. Totodată, ca probe sunt puse şi filmări făcute de Gorj Tv în zonă în anul 2010, dar şi articole.