Târgu Jiu: Case demolate ieftin pentru construirea unei pasarele scumpe
Circa 800 de imobile, terenuri sau case, vor fi expropriate pentru a se construi varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu. Probleme majore ar fi în cazul a trei case ce ar trebui demolate pentru a construi o pasarelă care să ducă la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu. Locatarii acestora se opun cu vehemenţă exproprierii mai ales că unele dintre imobile sunt recent construite. În plus, despăgubirile oferite de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) sunt de 4-5 ori mai mici faţă de preţul pieţei, spun oamenii. Târgujienii sunt dispuşi să apeleze la instanţă pentru a-şi salva agoniseala de o viaţă dacă proiectantul nu va reanaliza zona pentru a găsi alte soluţii.
Oamenii povestesc cum au fost chemaţi la discuţii la Primăria Târgu Jiu în data de 11 martie unde li s-a dat marea veste, aceea că locuinţele lor vor fi demolate. Practic, conform proiectului CNADNR, pe deasupra locuinţelor lor se va face un pod care va traversa şi peste calea ferată şi va face legătura cu partea de centură ce leagă Iezureni de Drăgoieni.
„Parcă mi-ar fi tras un glonţ în cap“
Ion Drăgoi, este unul dintre cei trei proprietari din Iezureni, care au primit vestea că i se va demola casa pentru construirea unei bucle ce ar trece pe deasupra proprietăţii sale. A ieşit la pensie de curând, după ce zeci de ani a lucrat la Termocentrala Paroşeni din Valea Jiului. Spera să trăiască în linişte însă vestea primită de la autorităţi a schimbat situaţia. Mai mult, şi casa fiului său, Dumitru Drăgoi, construită recent, recepţionată anul trecut, ar urma să fie demolată, cele două imobile fiind situate în aceeaşi curte. Ion Drăgoi şi soţia acestuia, Dumitra, spun că nu mai au somn de când a început toată povestea. “Ne-au adunat acolo, la primărie, toată suita CNADNR şi câţiva oropsiţi ai sorţii printre care am fost şi noi şi ni s-a spus că nouă, împreună cu domnul Constantin Căruntu, o să ni se demoleze casele pentru că în zona noastră o să vină o supra-traversare a şoselei pentru a intra în centura care trece pe câmp şi ajunge la Drăgoieni. Vestea a venit ca un trăsnet, ca şi cum mi-ar fi tras un glonţ în cap şi după aceea mă resuscitează”, a spus Ion Drăgoi, proprietarul casei 76B.
Variante propuse de localnici
Oamenii spun că ar exista şi alte variante care să nu implice demolarea acestor case. La câţiva zeci de metri în direcţia Bumbeşti Jiu există terenuri pe care nu s-a construit, ai căror proprietari nici nu sunt de găsit. “Ne-am hotărât să le arătăm un amplasament în care nu este nicio casă şi care nu distrug vieţile, îţi ia pământul şi poate îţi dă altceva. La câţiva metri spre Petroşani sunt 80 de metri pe unde se poate face această subtraversare, aici, unde îmi demolează casa sunt 40 de metri. Acolo sunt numai locuri arabile şi nemuncite ceea ce implică mutarea amplasamentului cu câţiva zeci de metri“, a spus Ion Drăgoi. Răspunsul autorităţilor? „Ei spun că e totul bătut în cuie şi nu se mai poate face nimic. Nu este adevărat, pentru că deocamdată este în stadiul de stabilire a proprietăţilor”, a mai spus Drăgoi. Şi vecinii sunt de părere că ar trebui găsită o altă soluţie. “Nu sunt de acord cu demolarea. Sunt de acord să mute proiectul mai înspre Bumbeşti. E loc, nu afectează pe nimeni. Şi e teren al nimănui. Nu se ştie al cui e. Sunt decizii luate cam anapoda. Nu corecte” , a spus Victor Crintea, vecin.
O altă soluţie propusă de oameni ar fi aceea de a se renunţa la supratraversare parţial şi să fie înfiinţat un sens giratoriu, dar nu în zona caselor.
Preţuri sub piaţă
Cei trei locatari spun că deocamdată nu au primit nimic oficial prin care să fie înştiinţaţi că le vor fi demolate casele. Totuşi, o echipă de evaluatori a venit la oameni în curţi pentru a face măsurători şi poze. Oamenii mai spun că despăgubirile acordate de companie sunt de cel puţin 5 ori mai mici faţă de preţurile practicate în zonă, drept pentru care se tem că vor trebui să renunţe la locuinţe pentru nimic. “Casa copilului este declarată la Fisc la aproape 3 miliarde. Nu pot să accept o sumă cu un leu mai mică faţă de cât am cheltuit pe ea. Avem bonuri pentru fiecare cui, în afară de munca noastră, că am făcut-o noi, cu mâinile noastre. La primărie ni s-a spus că mai mult de 2 euro pe metrul pătrat pe teren să nu sperăm. În zonă, metrul pătrat s-a vândut recent cu 10-14 euro. Nu acceptăm aşa ceva”, a mai comentat Ion Drăgoi.
Ameninţă cu instanţa
Locatarii au făcut memorii atât la CNADNR cât şi la deputatul PSD Mihai Weber, care s-a angajat să le prezinte punctul de vedere autorităţilor de la centru. Oamenii spun că vor acţiona în instanţă compania dacă nu se va renunţa la demolarea caselor. “Nu îmi doresc să fiu demolat, pentru că sunt şi alte posibilităţi de a se realiza această pasarelă. Am făcut demersuri până la nivel înalt. Am primit un răspuns de la CNADNR în care mi s-a spus că plângerea noastră este luată în seamă şi că se caută soluţii, dacă se va putea. Aici este cu semn de întrebare. Dacă proiectul rămâne în varianta actuală, luăm în calcul să ne căutăm dreptatea în instanţă”, a spus Constantin Căruntu, locatar al casei cu nr. 75 E.
Proiectantul ar putea reanaliza zona
Autorităţile locale din Târgu Jiu spun că sunt şanse reale ca proiectantul centurii să reconfigureze traseul supratraversării în zona Iezureni. “În urma discuţiilor purtate cu proiectantul, cu reprezentanţii CNADNR s-a luat în calcul şi varianta evitării demolărilor acolo unde nu există posibilitate. Am primit o adresă de la proiectant că vrea să reanalizeze zona respectivă să vadă cum poată evita demolările. Sperăm ca săptămâna aceasta compania să aibă totuşi un răspuns favorabil pentru cetăţeni. Oricum, din partea primăriei susţinere există, n-ar fi o problemă”, a spus Marius Ionescu, directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu.
1 milion de metri pătraţi este suprafaţa de teren care trebuie expropriată în total în 12 luni
35 de milioane de euro este suma cheltuită pentru construirea variantei ocolitoare de circa 20 de km