Daviţoiu denunţă "şmen dens"-ul lui Ciurel
Noul director general al Complexului Energetic Rovinari a ieşit ieri la rampă cu o serie de informaţii despre situaţia economică a unităţii, cele mai interesante fiind legate de faimosul contract încheiat cu un an de zile în urmă. Gheorghe Daviţoiu a trebuit să recunoască public faptul că nu există sursă de finanţare pentru acea investiţie, ceea ce, evident, legislaţia nu prea permite, oricât de deştept s-ar da un director care face aşa ceva. Ancheta începută de DNA în cazul "şmen dens" nu s-a mai încheiat nici până în prezent, din lipsă de indicii probabil, deşi acum devine tot mai evident că situaţia fostului "moşier" Laurenţiu Ciurel e una tot mai penală.
Gheorghe Daviţoiu nu a pomenit niciodată în declaraţia sa numele lui Laurenţiu Ciurel, iar în afirmaţiile făcute ieri s-a purtat mai mult decât ca un gentleman cu fostul director general. Noul director general a pus însă degetul pe rană şi în ciuda tuturor laudelor venite de pe moşie până la sfârşitul anului trecut, ieri am putut afla că situaţia nu a fost deloc una roză în perioada de domnie a lui Ciurel. Lucrul cel mai grav îl reprezintă nu neapărat faptul că profitul cu care se lăuda fostul moşier e cu mult mai mic, ci că, în perioada de domnie a lui Ciurel, Complexul Energetic a încheiat contracte de valori foarte mari fără să aibă surse de finanţare pentru lucrările respective. Treaba este una penală, dacă are cine s-o cerceteze pentru că despre anchete economice care să ducă şi la rezultate concrete nu prea putem vorbi la nivel de Gorj de ani buni.
Nu sunt bani pentru "şmen dens"
Conform însă noului director general, unitatea are lucrări contractate în valoare de circa 400 de milioane de lei, unul dintre cele mai mari contracte fiind cel de 152 de milioane de lei, semnat pe 1 aprilie 2008 pentru realizarea depozitului de cenuşă în sistem "şlam dens". Lucrările trebuiau finalizate la sfârşitul anului trecut, însă termenul respectiv a fost prelungit până la 30 iunie 2009, Daviţoiu apreciind că investiţia va fi gata, cel mai probabil, spre sfârşitul verii. Directorul general a menţionat că semnarea contractului respectiv, ca şi a altora, s-a făcut fără asigurarea surselor de finanţare. Complexul Energetic mai are de plătit în prezent circa 102 milioane lei, din care doar 2 milioane provin din surse proprii, restul urmând să fie asigurat dintr-un împrumut bancar pentru care procedurile sunt în derulare.
"În 2008 s-au plătit 64 de milioane de lei din acest contract. A rămas o diferenţă pentru 2009 pentru care trebuie să alocăm noi 102 milioane, din care 100 de milioane sunt credite pe care trebuie să le luăm, Contractul a fost încheiat fără sursă de finanţare, ca să ne înţelegem. În Adunarea Generală a Acţionarilor am obţinut acum aprobarea pentru luarea acestui credit pentru că avem în depozite piese şi echipamente aduse din noiembrie anul trecut în valoare de 67 de milioane, care trebuiau plătit atunci. Nu s-au plătit atunci şi trebuie să le plătim acum", afirmă Daviţoiu.
Un an de şmen
Aşadar, mâine contractul împlineşte anul, iar pentru cine nu mai ţine minte cum s-a născut afacerea "şmen dens", e bine de amintit că la sfârşitul lui 2007 CE Rovinari anunţa organizarea a două licitaţii pentru a atribui două lucrări care, împreună, duceau la realizarea noii gropi de cenuşă, denumită acum depozit de zgură în sistem "şlam dens". Cam câte 7-8 firme s-au înscris la fiecare din cele două licitaţii, lucrările fiind evaluate în acel moment de specialiştii complexului energetic la 70 de milioane de lei. Firmele interesate însă de licitaţii au fost anunţate brusc de Ciurel că unitatea NU are fonduri asigurate pentru asemenea investiţii şi că, în consecinţă, anulează licitaţia. Cele două lucrări au fost atunci unite în una singură, iar Ciurel a chemat la negocieri directe firma Romelectro, aflată în sfera de influenţă a lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru PSD care a înfiinţat, de altfel CE Rovinari.
Romelectro i-a comunicat sec moşierului acum un an că fără 170 de milioane, fără TVA, nu face lucrarea, Ciurel s-a făcut şi el că "negociază", la 152 de milioane, a bătut palma şi, pentru cine mai ţine minte, a plecat în China, pentru că erau multe de văzut pe acolo. Singurii care au ţipat atunci pe moşie că "nu e bine" au fost fostul director comercial Gheorghe Iliescu şi fostul şef de la investiţii, Ion Mecu, pe care Ciurel i-a mazilit în câteva săptămâni, aceştia nerevenindu-şi nici până în prezent, cu toată schimbarea de putere produsă pe moşie. Poliţia a deschis o anchetă la vremea respectivă, şi-a declinat competenţa la scurt timp, dosarul a fost preluat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi acolo a fost înmormântat până în prezent, probabil din lipsă de dovezi. Afirmaţiile de ieri ale lui Daviţoiu, cum că lucrarea a fost atribuită fără sursă de finanţare poate fi acum şansa unui "nou început" pentru anchetatori, în cazul în care aceştia au vreun interes să descopere adevărul din "şmen dens". Deocamdată Ciurel este implicat şi în alte anchete pentru felul în care a atribuit lucrările pe moşie şi nici în dosarul "Poarta" şi nici în cel în al zecilor de tone de ţeavă de cupru dispărute din complex nu au fost lămurite lucrurile.
Nu sunt surse de finanţare nici la alte contracte
Directorul general Gheorghe Daviţoiu a menţionat ieri însă că sunt înregistrate întârzieri mari şi la realizarea proiectelor de desulfurare de la blocurile energetice 3 şi 6 din cadrul complexului energetic. Astfel, blocul nr 3 ar trebui pus în funcţiune la 5 iunie 2009, însă până în prezent sunt executate doar 15% din lucrări, valoarea întregului contract fiind de 97 de milioane de euro. Banii respectivi nu există nici ei, CE Rovinari având contractat un credit bancar la Unicredit, însă împrumutul nu este operaţional în lipsa unei scrisori de garanţie bancară ce trebuia aprobată la Eximbanc, după cum afirmă Daviţoiu.
"Încă de la început, acest contract a fost prost gestionat de către „Biroul Management Proiect Desulfurare". Acest birou a fost subordonat direct directorului general şi nu directorului de investiţii, care putea să realizeze o interfaţă între acest proiect şi alte proiecte (depozit de zgură şi cenuşă în soluţia fluid dens şi modernizare bloc energetic nr. 6" Acest lucru a dus la modificarea soluţiei tehnice de descărcarea a şlamului de ghips din instalaţia de desulfurare, pentru a corespunde cu cerinţele din faza densă. Modificarea soluţiei tehnice a dat posibilitatea antreprenorului să solicite o mărire a valorii contractului cu 10.000.000 euro şi o decalare a termenelor de punere în funcţiune a instalaţiei de desulfurare pentru blocurile energetice nr.3 şi nr. 6 cu 14 luni, respectiv 6 luni. Cu toate că lucrările sunt întârziate, firma de consultanţă (care este şi diriginte de şantier) încasează lunar 50.705 euro/lună conform contractului. Penalităţile prevăzute în contractul de execuţie nu acoperă nici pe departe pierderile financiare ale SC Complexul Energetic Rovinari SA. Penalităţile care trebuie plătite de către consorţiul Alstom - SAEM pentru întârziere reprezintă 10% din valoarea contractului (cea. 10.000.000 euro). Această deducere corespunde la 4,76 luni calendaristice. Conform clauzelor contractuale, dacă întârzierea punerii în funcţiune este mai mare de 5 luni, antreprenorul nu mai suportă penalităţi", mai declară Daviţoiu.
S-a ales praful de "profitul lui Ciurel"
Directorul general a mai precizat că pentru modernizarea blocului nr 6 fosta conducere a CE Rovinari nu a alocat niciun leu pentru anul 2009, finanţarea lucrărilor care trebuiau încheiate în vara anului 2010 necesitând un credit de circa 98 milioane lei. De asemenea, complexul energetic mai are în derulare lucrări de modernizare a unor excavatoare, lucrări evaluate la sume cuprinse între 600.000 de lei şi 1,2 milioane lei, pentru care nu au fost asigurate surse de finanţare.
Gheorghe Daviţoiu spune că profitul net înregistrat de CE Rovinari la 31 decembrie 2008 a fost de circa 1 milion de lei, profitul brut fiind de 20 de milioane de lei, deşi fosta conducere a unităţii estima valoare respectivă la 100 de milioane de lei." Profitul brut a fost afectat la 31.12.2008 prin constituirea unui provizion în valoare de 36.672 mii lei pentru un număr de 1.009.711 de certificate de emisie de gaze cu efect de seră. Toate cheltuielile înregistrate în luna decembrie au fost efectuate pâna la data de 31 decembrie 2008.
Toate cheltuielile înregistrate în luna decembrie sunt aferente exerciţiului financiar al anului 2008. Potrivit Legii Contabilităţii şi anume principiului independenţei exerciţiului, în cadrul unui exerciţiu financiar trebuie înregistrate toate veniturile şi cheltuielile aferente acelui exerciţiu indiferent de data încasării sau plăţii acestor venituri sau cheltuieli. În luna decembrie au fost contabilizate dezechilibrele lunii noiembrie în valoare de 5.314 mii lei, dezechilibre decembrie 4.731 mii lei, energie electrică cumpărată decembrie 4.602 mii lei, reevaluare sold credit în valută în valoare de 4.293 mii lei, , provizion postînchidere depozit de zgură şi cenuşă 10.000, plus 36.672 mii lei cheltuieli cu certificate de emisie de gaze cu efect de seră, toate acestea însumând 65.612 mii lei (656 miliarde lei vechi). În luna decembrie cantitatea de energie electrică livrată a fost mai mică cu 68.860 MWh faţă de luna noiembrie ca urmare a restrîngerii activităţii unor societăţi ceea ce a condus la diminuarea veniturilor din aceasta lună", afirmă noul şef de la Rovinari.
Stocuri nejustificate de piese de schimb
În plină criză economică, şefii de la CE Rovinari sunt nevoiţi să constate acum că au depozitele de pe moşie pline de piese de schimb de care nu prea au nevoie. Directorul general Gheorghe Daviţoiu a făcut ieri un mic inventar al moştenirii de care a avut parte la preluarea mandatului, ocazie cu care fanii lui Ciurel au ocazia să se întrebe şi ei cum a fost posibil aşa ceva. " La sfârşitul anului stocurile de materii prime, piese de schimb pentru reparaţii a fost de 139.687 mii lei înregistrând o creştere faţă de începutul anului de 68.445 mii lei. Această creştere se înregistrează la piese şi echipament pentru reparaţii, o creştere nejustificată. În anul 2008 s-au achiziţionat: - piese şi echipament pentru reparaţii în valoare de 120.096 mii lei (1.200 miliarde lei vechi) din care au rămas pe stoc la sfârşitul anului 61.515 mii lei (615 miliarde lei vechi), - piese şi echipamente recepţionate în custodie la furnizori la sfârşitul anului au fost în valoare de 14.073 mii lei, - avansuri pentru cumpărări de stocuri 7.887 mii lei.
Toate acestea au condus la situaţia ca SC Complexul Energetic Rovinari SA să nu poată achita datoriile în termenul de scadenţă. Aproximativ toate contractele comerciale conţin o clauză care prevede ca SC Complexul Energetic Rovinari va achita penaltăţi după 30 de zile de la data scadenţei. Prin măsurile luate am reuşi să ne încadrăm în acest termen pentru a nu plăti penalităţi la furnizori. Cauza principală a necesităţii contractării unei linii de credit este imobilizarea nejustificată de fonduri în stocuri de piese de schimb la 31.12.2008".
Ciurel a anticipat dezastrul de acum
Pentru cine e interesat să afle şi opinia fostului director general, e bine de amintit cam ce declara Laurenţiu Ciurel la începutul lunii martie într-o conferinţă de presă pe care o susţinea în plin concediu medical, concediu din care nu a ieşit nici până acum. Fostul moşier vorbea atunci despre cruci şi lacăte pe poarta termocentralei, vorbe care s-ar putea să devină realitate mai devreme sau mai târziu. Ciurel acuza atunci actuala conducere a unităţii că a premeditat situaţia de acum în care complexul nu are fonduri pentru a plăti lucrările de investiţii. Acesta a declarat că la plecarea sa din funcţia de conducere, la începutul lunii decembrie, unitatea avea în conturi 30 de milioane de lei noi, iar în ianuarie complexul a mai încasat circa 80 de milioane de lei din energia electrică vândută. Ciurel susţine că banii au fost cheltuiţi apoi neraţional. Fostul director general afirmă că situaţia financiară dificilă în care se află complexul energetic Rovinari este generată şi de faptul că noua conducere a achitat câte 1000 de euro drept primă de murături pentru cei circa 4000 de angajaţi. Banii au fost daţi în baza unor hotărâri judecătoreşti, Ciurel recunoscând că şi el a primit suma care i se cuvenea, dar pe care el ar fi dorit să o plătească în rate egale, pe parcursul anului. Gheorghe Daviţoiu spune că, spre deosebire de predecesorul său, el nu are probleme cu sindicatele şi crede că nici în perioada lui Ciurel nu ar fi existat tensiuni dacă exista "puţină diplomaţie".
Concluzii oficiale şi neoficiale
" Pentru realizarea lucrărilor de mediu, cât şi a celor de modernizări şi reabilitări capacităţi de producţie existente este imperios necesară: - contractarea unui credit de 100.000.000 lei pentru proiectul de fluid dens; - obţinerea unei scrisori de garanţie bancară de 50.000.000 euro pentru proiectul de desulfurare a blocurilor energetice nr. 3 şi nr.6; - mobilizarea consorţiului Alstom - SAEM pentru respectarea termenului de conformare (01.01.2011) la instalaţia de desulfurare pentru blocurile energetice nr. 3 şi nr.6; - depunerea documentaţiei în vederea accesării de fonduri structurale pentru instalaţiile de desulfurare la blocurile energetice nr. 4 şi nr.5 şi instalaţiile de denoxare la blocurile energetice nr. 3, nr. 4, nr. 5 şi nr. 6; - contractarea unui credit pentru finalizarea lucrărilor de modernizare bloc energetic nr. 6; - reeşalonarea plăţii de 73.000.000 lei, reprezentând active preluate în 2004, prin protocol, de la CNL Oltenia SA Târgu Jiu, în vederea finanţării lucrărilor de modernizare la excavatoare", spune Daviţoiu.
Concluzia concluziilor în privinţa situaţie de la CE Rovinari o puteţi trage însă şi altfel. Imaginaţi-vă pentru o clipă că în loc de Laurenţiu Ciurel aţi fi citit numele lui Ionel Manţog, pedelistul acuzat de prietenii moşierului de toate plotogăriile din minerit şi energie, fără probe, evident. Aţi mai fi fost la fel de indulgenţi cu fostul director general şi cu cei care l-au susţinut în postul de conducere timp de aproape doi ani? Să fi făcut Manţog contractul cu "şmen dens"-ul cum ar fi sunat pentru un "penal" ca el? Aţi auzit pe cineva din PSD că i-a reproşat ceva profesionistului Ciurel mai ales după schimbarea din funcţie? Toţi social-democraţii care nu mai pot de grija judeţului au denunţat ei vreuna din faptele menţionate mai sus? Nu, evident! De ce? Poate nu vom afla niciodată şi asta din simplul fapt că Laurenţiu Ciurel este un "profesionist" de a cărui capacitate managerială nimeni din PSD Gorj nu s-a îndoit şi, probabil, nu se va îndoi nici de acum încolo. Asta nu are, evident, nicio legătură cu finanţările din campania electorală de anul trecut...