Ciurel recunoaşte că a făcut afaceri cu Morlok pe moşia de la Rovinari

Subiectul cu şpaga dată de afaceristul american Richar Morlok risca să devină aproape istorie şi doar subiect de anchetă la DNA, dacă gura destul de slobodă a lui Laurenţiu Ciurel nu glăsuia ieri despre nişte contracte încheiate pe moşie în ultimi ani chiar de el, care nu ştie nimic însă despre şpăgile date pe la Rovinari. Cazul reintră astfel în atenţia opiniei publice, mai ales că, până acum nimeni din cadrul complexului energetic nu a confirmat oficial existenţa vreunui astfel de contract.

Complexul Energetic Rovinari a avut contracte încheiate cu firme care reprezentau în România compania omului de afaceri Richard Murlok, cel care a declarat în faţa unui tribunal american că a oferit mită directorilor unor societăţii din diferite ţări, inclusiv în România, pentru a încheia contracte comerciale. Declaraţiile nu le face oricine şi oriunde, ci chiar fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, care, într-o conferinţă de presă, a menţionat că el personal a semnat un contract în valoare de două milioane de euro cu o reprezentantă a companiei americane la care Murlok era director comercial. Contractul viza furnizarea unui amortizor de zgomot, iar firma care l-a livrat în anul 2006, după cum şi-a amintit Ciurel, se numeşte Techno Engineering din Bucureşti.

Fostul director general a menţionat ca subsidiare ale firmei americane Control Components Inc. societăţile BTG Austria şi BTG Suedia, care au livrat la Rovinari contori pentru păcură. Laurenţiu Ciurel este primul reprezentant al Complexului Energetic Rovinari care afirmă că unitatea a avut relaţii directe cu firma lui Morlok. „Cum să nu fie contracte?! Ele sunt de prin 1994, numai că până în 2004, când termocentrala a devenit complex energetic planul de achiziţii se aviza la Termoelectrica, la fel ca şi caietele de sarcini. Grosul contractelor a venit oricum după anul 2000, când au început lucrările de modernizare. Nici eu nu le ştiu pe toate pentru că sunt multe contracte la unitatea asta şi nu le pot ţine minte pe toate”, a menţionat Ciurel.

Nici vorbă de şpagă americană pe moşie

Fostul director general îşi aduce însă aminte că multe dintre contractele respective au fost semnate de Ion Pisc, fost director general şi el al termocentralei Rovinari până în 2004 şi fost director general sau de investiţii după anul 2004.

Laurenţiu Ciurel nu a comentat, în schimb, declaraţiile lui Richard Morlok privitoare la sumele date ca şpagă de firma sa pentru încheierea unor contracte comerciale la Rovinari. Reprezentanţi ai Complexului Energetic Rovinari au declarat până acum că în arhiva unităţii nu au fost descoperite contracte directe cu firma afaceristului american. Cazul respectiv face însă şi obiectul unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.  Richard Morlok (55 de ani), din Santa Margarita (California), a pledat vinovat în faţa unui judecător federal din Santa Ana la acuzaţia de conspiraţie în vederea efectuării de plăţi ilegale către oficiali ai unor guverne străine în scopul obţinerii de contracte pentru compania sa, încălcând o lege în acest sens. El îşi aşteaptă sentiţa pentru începutul acestei veri, până atunci declaraţiile sale făcând furori cel puţin prin Gorj. Potrivit documentelor tribunalului, compania sa producea valve ce urmau a fi utilizate în industria producătoare de energie nucleară, în industria petrolieră şi a gazelor din întreaga lume. Morlok a fost director financiar al acestei companii între 2002 şi 2007, monitorizând şi aprobând acordarea de comisioane.

Ciurel vede crucea şi lacătul pe CE Rovinari

Cu sau fără şpăgi americane pe moşie, fostul director general a ajuns acum să deplângă soarta unităţii pe care a condus-o până recent. Ciurel acuză actuala conducere a unităţii că a premeditat situaţia de acum în care complexul nu are fonduri pentru a plăti lucrările de investiţii. Acesta a declarat că la plecarea sa din funcţia de conducere, la începutul lunii decembrie, unitatea avea în conturi 30 de milioane de lei noi, iar în ianuarie complexul a mai încasat circa 80 de milioane de lei din energia electrică vândută. Ciurel susţine că banii au fost cheltuiţi apoi neraţional. Fostul director general afirmă că situaţia financiară dificilă în care se află complexul energetic Rovinari este generată şi de faptul că noua conducere a achitat câte 1000 de euro drept primă de murături pentru cei circa 4000 de angajaţi. Banii au fost daţi în baza unor hotărâri judecătoreşti, Ciurel recunoscând că şi el a primit suma care i se cuvenea, dar pe care el ar fi dorit să o plătească în rate egale, pe parcursul anului.

De asemenea, Ciurel spune că volumul de energie electrică vândută la Rovinari a scăzut foarte mult, iar cantităţile tranzacţionate sunt vândute şi la preţuri de 60 de ori mai mici decât cele de producţie. În plus, fostul director general susţine că situaţia actuală a Complexului Energetic aduce unitatea ca până în luna iunie să fie în faliment, noii directori plângându-se deja recent că nu au fonduri suficiente pentru a plăti lucrările efectuate în baza unor contracte încheiate anterior. Conducerea CE Rovinari menţiona printr-un comunicat de presă că necesarul de fonduri este de circa 163 de milioane de lei, bani care reprezintă plăţi ce ar trebui făcute pentru lucrări comandate anterior de Ciurel şi pentru care nu s-au asigurat surse de finanţare.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: