Daniel Burlan: Concursul de selecție a fost o mascaradă. Am solicitat unor instituții abilitate să cerceteze
Fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a declarat că acest concurs a fost ”o mascaradă” și că a apelat la ”instituții abilitate” să cerceteze aspectul de abuz în serviciu al firmei care s-a ocupat de recrutarea membrilor Directoratului CE Oltenia. Burlan crede că ar trebui reluată procedura de selecție a firmei de recrutare și apoi desemnarea Directoratului. Deocamdată, el a cerut Consiliului de Supraveghere să suspende procesul de recrutare date fiind contestațiile depuse.
ARC Consulting SRL, societatea care a fost angajată de CE Oltenia să selecteze cinci membri pentru Directoratul CE Oltenia, va trebui să dea explicații cu privire la modul în care a făcut recrutarea a trei membri pentru conducerea companiei. Și-au depus candidaturi 30 de persoane, însă au trecut de proba cu ”psihologul” doar trei: Dan Iulius Plaveti, Cosmin Trufelea și Ion Bălășoiu.
Daniel Burlan spune că procesul a fost viciat din moment ce contractul cu firma de consultanță a fost semnat de doi dintre candidați care ulterior au fost selectați: Plaveti și Trufelea. Directoratul ar fi trebuit să delege alte persoane pentru semnătură, dat fiind că membrii urmau să candideze pentru un post, spune Burlan. ”A fost o mascaradă, nu a fost un concurs de selecție fiindcă a fost mai mult o umilință pentru cei 30 de candidați. Din cei 30 au fost selectați doar 3 și a fost cu încălcarea gravă ale prevederilor OUG 109. Încă de la început acest proces a fost viciat, nu e o acuzație când spun că au fost favorizate anumite persoane. Există dovezi, normal. În primul rând faptul că la ora asta e un conflict de interese. Semnatari ai contractului pentru serviciul de recrutare au fost candidați și au fost selectați. Modul de alegere a firmei, cumpărare directă, arată clar o direcție”, a declarat Burlan.
Fostul director al companiei, respins de firma de recrutare, a solicitat ca acest proces să fie verificat de organele abilitate, dat fiind că el a fost descalificat pentru că ar fi fost revocat din cauza neîndeplinirii contractului și indicatorilor. Burlan a fost îndepărtat de la conducerea companiei după tragedia de la Jilț. ”Toți ceilalți candidați au primit un răspuns la solicitarea lor, prin care au cerut grila cu punctajul pentru fiecare competență și criteriu în parte, și au trimis ceva de genul că nu au atins baremul minim de 27 de puncte. La mine a fost un caz special: au invocat un articol din OUG 109 și mi-au respins candidatura pentru că aș fi fost revocat pentru neîndeplinirea indicatorilor ceea ce duce la interdicția de a îndeplini o funcție. Ori este fals, nu am fost revocat pentru acest lucru”, a declarat acesta la Tele 3.
Daniel Burlan și alți 80% dintre candidați au făcut contestație la Ministerul Energiei. Burlan a făcut și sesizare penală: ”Da, am făcut sesizare. Nu puteam să accept o asemenea umilință, de la oameni care nu au habar despre sistem”.
Burlan explică faptul că, potrivit legii, după ce era realizată lista cu candidații care îndeplineau condițiile de participarea, Consiliul de Supraveghere ar fi trebuit să facă interviul, iar firma de consultanță să asiste.