Cum trec investitorii pe lângă comunele din Gorj din cauza CE Oltenia
Primarii din mai multe localități din Gorj se plâng de faptul că pierd oportunități, dar și investitori, din cauza conducerii Complexului Energetic Oltenia, care refuză să dea autorităților locale clădiri și terenuri abandonate din zone miniere care au fost închise.
Primarul din comuna Cătunele încă mai speră să obțină aceste clădiri dezafectate. Aici un investitor era interesat să facă o fabrică de cablaje, dar clădirea care a aparținut Minei Lupoaia nu a fost dat de Complexul Energetic Oltenia primăriei cu titlul gratuit.
"Aș vrea să iau sediul de la mina de subteran de la Lupoaia. Vreau să rezolv această situație și să îmi predea clădirea care este închisă de 15 ani și care e în degradare. Aș fi vrut să aduc un investitor acolo, găsisem o firmă care voia să facă o fabrică de cablaje, dar s-a dus oportunitatea. Nu vor să le dea, pur și simplu că nu vor ei. Spun că nu au legislația și procedură să ne predea aceste bunuri care și așa sunt într-o avansată stare de degradare", a declarat primarul Florinel Țuilă.
Încercări să preia clădiri de la CEO au făcut și autoritățile din comuna Fărcășești, cu investitorii la ușă, dar au primit un răspuns, negativ bineînțeles, peste un an.
"Avem și noi sedii, clădiri închise, de exemplu cea de la mina de subteran Urdari care este închisă de 15 ani. Avem și fostul sediul Pinoasa, Timișeni, vreo două platforme betonate. Am făcut adresă la CEO să ni le predea cu titlu gratuit și ne-au răspuns după un an că nu pot fără hotărâre de Guvern. Eu găsisem și investitori, unii voiau să facă în una din aceste clădiri o fabrică de brichete, dar au plecat până am primit răspuns de la CEO. M-am resemnat și mă mulțumesc măcar că ne plătesc impozite pe aceste clădiri", a declarat primarul din comuna Fărcășești, Constantin Drăgoescu.
Dacă unii primari s-au resemnat, alții încă mai au speranțe, sunt și edilii care au renunțat la acest demers. "Eu nu am mai încercat și nu voi încerca să iau clădiri de la CEO, pentru că este o procedură extrem de complicată spre imposibilă. Am reușit demult să iau câteva imobile și apoi s-a schimbat procedura", a spus Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia.
Complexul Energetic Oltenia are în patrimoniu active sociale în valoare de 61 de milioane de lei, care nu îi folosesc în niciun fel în activitatea de producţie. Este vorba de obiective rezultate în urma strămutării unor vetre de sat. Astfel, bisericile şi cimitirele din patrimoniul CEO au o valoare de peste 10 milioane de lei. Compania are şcoli şi grădiniţe cu o valoare de 2,7 milioane de lei, drumuri în valoare de 28,9 milioane de lei, dar şi reţele de alimentare cu apă, energie şi gaze naturale.
Compania a încercat să le predea în mai multe rânduri comunităţilor locale cu titlu gratuit, dar s-a lovit de opoziţia acţionarilor.