Cum poți să dovedeşti vechimea dacă nu mai ai cartea de muncă!

Foarte mulți români nu mai au cartea de muncă și se lovesc la ieșirea la pensie de faptul că angajatorul nu mai există. Există totuși o soluție legală care să îi ajute la ieșirea la pensie.

Cărțile de muncă pentru angajați nu se mai întocmesc, iar oamenilor le este greu să-și demonstreze vechimea dacă le-au pierdut după ce le-au fost predate de angajatori. Principalul mod prin care se poate face dovada vechimii este adeverința de vechime. 

Din 28 noiembrie 2016, angajatorii, instituțiile și autoritățile publice sunt obligate ca în momentul în care contractul unei persoane se încheie să elibereze un astfel de document în 15 zile de la data cererii. 

Adeverința de vechime este eliberată, conform legii, la cererea oricărui salariat sau fost salariat, în baza paragrafului 5 al art. 34 din Codul Muncii. „(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate“. 

Totuși, dacă angajatorul are motive obiective pentru care nu poate elibera adeverința de vechime, salariatul o poate cere de la inspectoratul teritorial de muncă din zona în care firma respectivă are activitatea. 

În cazul în care o persoană a rămas fără carte de muncă și nici angajatorul nu mai există, nu înseamnă că nu-și mai poate demonstra vechimea. Cazul poate fi rezolvat ci ajutorul justiției, după cum a stabilit Înalta Curte.

În aceste cazuri trebuie chemată în instanță casa de pensii. Aceasta este instituția care poate emite deciziile de pensie pe baza datelor care certifică stagiile de cotizare, iar hotărârea judecătorească prin care se recunoaşte vechimea este un astfel de document.

Totuși, atunci când cel interesat nu deține dovezi privind vechimea în muncă sau activitatea în diferite grupe, poate fi dat în judecată deținătorul arhivei. Astfel, chiar și fără carte de muncă, salariatul va primi o adeverință constatatoare a raportului de muncă. 

Vizualizări: 1,521

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: