Cum se pot anula punctele de penalizare și la câte puncte se suspendă permisul auto!

Șoferii care au fost sancționați pentru diverse abateri rutiere trebuie să știe că punctele de penalizare pe care le primesc, odată cu amenda, pot fi anulate. Anularea acestora are loc abia după șase luni.

Codul Rutier stabilește că încălcarea legilor de circulație poate fi sancționată cu amendă și puncte de penalizare.

Pentru abaterile minore se aplică cel puțin două puncte de penalizare dar pentru încălcările mai serioase pot fi aplicate până la șase puncte de penalizare.  Aceste puncte se cumulează, iar în momentul în care este atins pragul stabilit de lege, permisul de conducere va fi suspendat.

La acumularea a 15 puncte de penalizare, permisul de conducere va fi suspendat automat. Dacă e prima dată când se întâmplă asta, atunci perioada de suspendare va fi de 30 de zile. Dacă, însă, e pentru a doua oară în decurs de un an când acumulezi 15 puncte, suspendarea se dublează, ceea ce înseamnă că rămâi fără permis timp de 60 de zile.

Punctele de penalizare se anulează automat în șase luni de la data când a fost aplicată sancțiunea.  Practic, aceste puncte de penalizare se anulează succesiv, pe măsură ce expiră cele 6 luni din momentul aplicării sancțiunii.

Această penalizare este ștearsă automat din sistem, deci conducătorii auto nu trebuie să întreprindă niciun demers.

Dacă, în perioada de șase luni, un șofer care a fost sancționat cu șase puncte de penalizare mai primește o penalizare de șapte puncte atunci permisul îi va fi suspendat. 

Odată cu suspendarea carnetului, toate punctele de penalizare se șterg automat.

Vizualizări: 3,100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: