Schimbări în ceea ce privește simularea Evaluării Naționale
Elevii de clasa a VIII-a se pregătesc pentru simularea Evaluării Naționale 2024, programată să aibă loc în zilele de 5, 6 și 7 februarie conform calendarului oficial. Anunțul aduce în prim-plan detalii importante cu privire la proceduri și schimbări semnificative în desfășurarea simulărilor, care vizează atât aspecte administrative, cât și modalitatea de corectare.
Conform informațiilor obținute de Edupedu.ro, simularea Evaluării Naționale 2024 aduce cu sine o procedură nouă: colțul lucrării nu se închide și nu se lipește.
O altă schimbare importantă este legată de modul în care vor fi gestionate lucrările. Potrivit anunțului Ligiei Deca, lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe o platformă digitalizată. De asemenea, acestea vor fi repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul de proveniență al candidaților.
Elevii vor susține probele conform unui calendar deja stabilit. Astfel, pe 5 februarie 2024, se va desfășura proba scrisă la Limba și literatura română, urmată de proba la Matematică pe 6 februarie și proba la Limba și literatura maternă pe 7 februarie. Rezultatele vor fi comunicate pe 23 februarie 2024.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte.
”La simularea probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, elevii primesc subiectele în formă de broșura, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Capsarea broșurilor se realizează înainte de distribuirea acestora în săli, în trei locuri (lateral – stânga sus, lateral – stânga jos si lateral- mijloc). Eventualele foi suplimentare utilizate de către elevi se vor adăuga prin capsare în alte două locuri, situate între cele trei locuri inițiale, astfel încât broșurile cu pagini suplimentare vor avea cinci capse. Broșura se predă la finalul probei şi, întrucât conține subiecte, aceasta nu rămâne în posesia elevilor” potrivit Edupedu.ro.