Cum dispare din Gorj un sat cu sute de case

Runcurel este următorul sat care dispare de pe harta judeţului Gorj. Localitatea aparţine comunei Mătăsari şi în curând nu va mai exista din cauza extinderii activităţii de extragere a cărbunelui. Sute de gospodării o să dispară, dar şi o biserică şi un cimitir. Sunt localnici care au ajuns la o înţelegere cu CE Oltenia, însă alţii nu acceptă să plece în orice condiţii. Cert este că situaţia este destul de complicată. CE Oltenia le-a oferit proprietarilor posibilitatea de a se muta într-o vatră de sat din Teleşti, însă mare parte din aceştia nu sunt de acord să se mute acolo.

În satul Runcurel sunt circa 200 de gospodării care o să fie demolate în cel mai scurt timp. O parte pentru continuarea activităţii la cariera Roşiuţa, iar cealaltă parte pentru asigurarea frontului de lucru la cariera Jilţ Nord. Pentru cei care sunt pe partea cu cariera Roşiuţa compania negociază pe vechiul regulament, însă cu cei care au gospodării pe partea cu cariera Jilţ Nord, discuţiile se poartă în baza legii 255 privind exproprierile de utilitate publică, aprobată pentru perimetrul său.

CE Oltenia a cumpărat până acum circa 60 de gospodării, mare parte aferente zonei Roşiuţa. Cu cetăţenii de pe această zonă s-a ajuns la o înţelegere mult mai uşor, însă celor care au gospodării pe perimetrul Jilţ Nord li s-ar fi oferit de administraţie varianta de a le fi reconstruite locuinţele într-o vatră de sat din comuna Telești. Cert este că până acum niciunul dintre proprietarii din Runcurel nu a solicitat până acum construirea pe amplasamentul de la Teleşti. De altfel, pentru o parte dintre casele cumpărate, CE Oltenia a şi solicitat la primăria Mătăsari autorizaţie de demolare.

Localnicii care şi-au vândut deja gospodăriile spun că şi-au cumpărat case acolo unde au vrut. Este şi cazul lui Gheorghe Buşe. "Eu am avut două case cu pivniţe şi fânare, 40 de ari de teren, şi le-am vândut acum un an. Şi a părinţilor, şi a mea. Erau pe partea cu Jilţ Nord, chiar lângă şcoală. Am primit de la complex 350.000 lei şi mi-am luat casă în Târgu Jiu, gata făcută. Acum, degeaba am dat eu, că îi ţin alţii blocaţi. Vecinii mei nu prea vor să se mute la Teleşti, aşa i-am auzit. Nu le convine. Majoritatea care a vândut şi-a cumpărat case unde a dorit. Nu se mai duc acolo. Eu sunt pensionar, am 64 de ani, am lucrat în carieră. Nu mai am nevoie nici de vite, nici de nimic altceva. Să stau liniştit. Am contract 2 ani cu ei ca să mă mut", a spus Gheorghe Buşe.

Octogenară: Nu vreau să văd cum mi se huroaie casa

Unul dintre proprietarii notificaţi de CE Oltenia în privinţa intenţiei de expropriere a terenului este Vasilica Ancuţeru, o bătrânică de 80 de ani. Femeia spune că este de acord ca activitatea carierei să continue, dar spune că nu va părăsi locuinţa până ce administraţia CE Oltenia nu îi va construi o casă similară cu a sa. Bătrâna spune că nu are alte pretenţii, nu vrea o locuinţă nici mai mare, nici mai mică. Nici bani nu vrea pentru gospodăria sa. "Mie să-mi dea pământ, să-mi facă casă. Nu am unde să mă duc, nu pot să o iau în spinare, n-am unde o duce. Alţii mai au şi alte case în alte sate. Peste copii nu mă duc. Nu vreau bani. Aş fi dispusă să mă duc la Teleşti, dacă mi-ar face casa aşa cum este a mea. Cum mine nu au vorbit nimic, nu m-au întrebat. Mi-au trimis o hârtie şi atât. Nici nu vreau să mă gândesc cum mi se huroaie casa", a spus bătrâna cu lacrimi în ochi. 

Şi unul dintre fiii bătrânei are gospodăria în care locuieşte cuprinsă pe culoarul exproprierilor la cariera Jilţ Nord. Bărbatul a criticat maniera în care a tratat compania problema exproprierilor. Gheorghe Ancuţeru spune că CE Oltenia a trimis doar o notificare prin care i-a înştiinţat de intenţia de expropriere a imobilului şi că în termen de 20 de zile trebuie să se prezinte la UMC Jilţ Nord pentru stabilirea despăgubirilor. "Nu a venit nimeni să mă întrebe. Mi-au trimis acea notificare. De ce să mă duc eu? E interesul meu? E al lor. După ce că îmi ia tot, ei să stea la căldurică, eu să stau la ei la uşă pentru interesul lor. Eu aş fi dispus să dau casa şi terenul. Nu a zis nimeni că se opune, că nu vrea să meargă cariera, dar vrem şi noi ceva. Nouă ce ni s-a oferit în schimb? Am fi dispuşi să ne mute la Teleşti, aşa cum se aude, dar în anumite condiţii. La noi în casă nu are nimeni serviciu, am doi copii. Să îi angajeze", a explicat Gheorghe Ancuţeru.

Circa 300 de hectare de teren vor fi expropriate prin efectul HG nr.960/2015, care a aprobat amplasamentul şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al Carierei Jilţ Nord. CE Oltenia a obţinut circa 15,5 milioane lei pentru acordarea despăgubirilor. Localnicii vor primi în jur de 4-5 lei/mp.   

Biserică monument istoric, în faţa excavatorului

O urgenţă majoră pentru CE Oltenia este reglementarea situaţiei bisericii din satul Runcurel, care, în momentul de faţă, este situată la câţiva zeci de metri de limita carierei Jilţ Nord. Clădirea a fost declarată monument istoric şi va trebui strămutată. Lăcaşul este realizat din lemn şi este tencuită. În curtea bisericii este şi cimitirul satului. Şi morţii de aici vor trebui mutaţi, acolo unde vor dori rudele celor decedaţi. În ceea ce priveşte amplasamentul pe care va fi mutată biserica se vehiculează două variante. Prima ar fi ca lăcaşul să fie mutat la vatra de sat de la Telești, iar a doua posibilitate este ca aceasta să fie mutată în incinta spitalului din municipiul Motru.

Unii localnici sunt de părere că biserica şi cimitirul ar trebui să rămână acolo unde sunt în prezent. "Am auzit că o să strămute biserica, dar rămân la părerea să facă ca la Stejărei, închisă, și să nu o strămute, și nici mormintele. Nu știu pentru ce mută biserica și cimitirul, să ocolească. Eu trebuie să mut şapte morminte. Asta este, dacă va fi nevoie îmi înmormântez rudele la Târgu Jiu", a explicat Gheorghe Bușe.

Vizualizări: 673

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: