Vrea să promoveze România cu costumul lui Vlad Ţepeş

Un târgujian a lucrat un an şi jumătate la confecţionarea costumului lui Vlad Ţepeş. Ion Niţă este pasionat de arta decorativă, însă a decis să realizeze ţinuta domnitorul, în ideea de a promova România peste hotare.

Ion Niţă are 62 de ani şi este pasionat de arta decorativă. Foarte mulţi ani a lucrat la decoraţiuni interioare şi exterioare, a realizat statuete de ipsos şi diferite obiecte artizanale. După ce a studiat foarte multe documente istorice şi a urmărit filme despre domnitorii români, Ion Niţă şi-a dorit foarte mult să confecţioneze costumul lui Vlad Ţepeş. „Am lucrat ani de zile la decoraţiuni interioare şi exterioare, am realizat statuete de ipsos. Tavanele decorative de la Muzeul de Artă din Parcul Central sunt făcute de mine, după cerinţele unui proiectant din Bucureşti. Acum am lăsat-o mai domol cu această activitate din cauza unor probleme de sănătate. Fiind pasionat de arta decorativă, mi-am dorit să realizez ceva care să ne promoveze ţara în străinătate. Mi s-a părut că Vlad Ţepeş este o figură reprezentativă şi m-am gândit să-i confecţionez costumul. Am studiat amănunţit documente istorice şi am vizionat foarte multe filme cu Vlad Ţepeş”, a declarat Ion Niţă.

Confecţionarea costumului domnitorului român a durat mai bine de un an. „Proiectul s-a extins pe o perioadă cam de un an şi jumătate, dar n-am lucrat numai la el zi de zi. Nu m-am apucat de lucru decât în momentul în care mi-a căzut în mână materialul pe care l-am dorit eu. De exemplu: pentru căciulă mi-au trebuit perle, stema a trebuit s-o fac manual şi s-o torn într-un anumit metal, îmi trebuia un anumit model pentru rubin, piatră vişinie. Are cizme, pantaloni, sarafan, perucă, mustăţi, centură. Am întâmpinat  foarte multe probleme în găsirea materialelor”, a precizat Ion Niţă.

Filmuleţul costumului prezentat pe Youtube

Deşi a încercat de mai multe ori să expună acest costum într-un muzeu, în momentul de faţă îl păstrează în propria locuinţă. „Iniţial m-am gândit că acest costum poate fi folos muzeului figurilor de ceară. Am trimis mail la muzeul respectiv, dar nu mi s-a răspuns. Acest costum poate fi expus într-un muzeu, într-o sală a unui hotel, vin turiştii, îl văd, se interesează de istoria ţării şi ne promovează peste hotare. Am făcut un filmuleţ şi l-am expus pe Youtube, Vlad the impaler-costume, am fost contactat de persoane din afara ţării pentru Halloween, dar le-am explicat că acest costum este făcut pentru a fi expus într-un muzeu. Valoarea costumului se ridică la circa 1500 de euro, pentru a se justifica munca şi produsul rezultat”, a declarat Ion Niţă.

CÂŞTIGURI

Ion Niţă face suveniruri pentru turişti. „De multe ori, eu am câştigat mai puţin decât cei care au vândut produsele mele. Dintr-un produs de 12-14 lei, un preţ mediu vorbind, eu rămân cu 6 lei, din care mai mult de jumătate costă materialul. De exemplu, magneţii de frigider îi ia de la mine cu 4 lei şi îi vând cu 7 lei/bucata”, spune Ion Niţă.  

NOU

Cea mai nouă idee a lui Ion Niţă este confecţionarea etichetelor metalizate pentru sticlele folosite la nunţi (mărturii), la botez, la onomastică sau pentru prieteni din afara ţării. „Pleacă cineva în străinătate, este un gest frumos să ducă la prieteni o sticlă cu o etichetă metalizată, cu tricolorul sau cu judeţul Gorj”, spune Ion Niţă.

Vizualizări: 1,056

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: