Cotruna şi Tătaru, dispută pe tratarea copiilor în spital

Managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu s-a revoltat pe conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj după ce a apărut în presă cazul copilului de 15 ani din centrul de plasament, care a fost la un pas de a-şi pierde viaţa din cauza unei complicaţii apărute după o otită. Directorul Dumitru Cotruna a acuzat medicii că îşi bat joc de copiii instituţionalizaţi. La rândul său, managerul Tiberiu Tătaru susţine că directorul DGASPC Gorj a denaturat realitatea. Dumitru Cotruna spune că nu este prima dată când copiii sunt ţinuţi în spital fără să li se facă nimic pentru îmbunătăţirea stării de sănătate.

Un copil aflat de 5 ani la un asistent maternal a fost plimbat prin trei spitale până ca medicii să-l poată trata corespunzător. Necazurile băiatului au început în anul 2014, când a făcut otită. Potrivit conducerii DGASPC Gorj, băiatul a făcut infecţie, urechea supura, iar medicii ORL recomandau pansamente cu apă oxigenată. Spre sfârşitul lunii decembrie 2015, problemele s-au complicat, iar copilul acuza dureri insuportabile. După ce a fost ţinut două zile în spital la Rovinari şi 8 zile în spital la Târgu Jiu, a fost transferat la Clinica ORL din Craiova, diagnosticul fiind meningită purulentă. În urmă cu câteva zile, copilul a ajuns, Spitalul „Matei Balş” din Capitală, unde primeşte tratament adecvat. Directorul DGASPC Gorj s-a arătat foarte nemulţumit de faptul că băiatul a fost ţinut 8 zile în spital la Târgu Jiu, cu o temperatură 40 de grade, fără tratament adecvat. Deşi mai bine de o săptămână medicii de la Târgu Jiu nu au reuşit să îmbunătăţească starea de sănătate a copilului cu nimic, au acceptat cu greu transferul la Craiova, pe motivul că este o afecţiune prea uşoară pentru o clinică.

Tătaru: Copilul a fost tratat adecvat

În urma materialului apărut în ziarul de ieri, conducerea Spitalului Judeţean a trimis un comunicat de presă prin care susţine că băiatul a fost tratat corespunzător, beneficiind de investigaţii hematologice, bacteriologice, lichid cefalorahidian, biochimice. „Considerăm normal ceea ce s-a întâmplat în secţia Boli Infecţioase, unde s-a instituit tratament cu antibiotice conform protocoalelor de meningită. Suntem indignaţi de cele relatate de domnul director al DGASPC - Dumitru Cotruna - şi anume că spitalele îşi bat joc de copiii din centrele de plasament, lucru care nu este adevărat şi asta poate fi spus numai de un director neresponsabil de ceea ce vorbeşte. Din relatările asistentului maternal, copilul a avut de circa o lună probleme cu o ureche şi cei din centrul de plasament nu au solicitat consult ORL. Şi ne întrebăm, în această situaţie, cine îşi bate joc de copiii din Centrul de Plasament?”, s-a revoltat managerul Tiberiu Tătaru.

Cotruna: Dacă am tăcut, nu înseamnă că e OK în spital

Dumitru Cotruna îşi menţine părerea vizavi de modul în care sunt trataţi copiii în Spitalul Judeţean Târgu Jiu. „Dacă n-am făcut acuze până acum, nu înseamnă că totul este OK în spitalele din Târgu Jiu. Îi ţin pe copii internaţi în spitale, nu le fac nimic, iar apoi îi trimit la Craiova în ultima fază. Nu se mai poate continua în felul ăsta. Dacă „Doamne fereşte!” se întâmpla ceva cu acest copil spuneau că noi suntem de vină că l-am adus târziu, acum nu recunosc că l-au ţinut 8 zile cu temperatură 40. Nu e prima dată când medicii au atitudinea asta. În urmă cu an şi jumătate am avut un copil care a stat 12 zile internat la Târgu Jiu, iar apoi l-au trimis la Craiova cu şanse de 5%. Sunt copii care au tulburări psihice, au nevoie de tratament medical de specialitate, îi internează la Psihiatrie, îi ţin două zile şi îi trimit înapoi, fără să le facă nimic şi atunci cine sunt neresponsabili, medicii de la Spitalul Târgu Jiu sau personalul DGASPC?”, se întreabă Cotruna.  

Vizualizări: 316

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: