Daţi afară de copii, bătrânii îşi duc zilele la Casa Iris

Zeci de bătrâni din municipiul Târgu Jiu ajung victimele propriilor copii odată ce le lasă moştenire averea agonisită într-o viaţă. Bătrânii ajung să-şi ducă ultimele zile prin centre de protecţie socială sau, mai rău, pe străzi. Cei mai mulţi însă sunt adăpostiţi la Casa Iris, un centru de primire în regim de urgenţă. Conducerea centrului a precizat ieri că aici oamenii au parte de îngrijiri medicale primare, hrană şi cazare pentru cel mult o lună, cu posibilitate de prelungire.

Viorica Stângaciu este o femeie de 64 de ani din Târgu Jiu. A ajuns în urmă cu două luni la Casa Iris după ce nopţi întregi a dormit pe băncile din oraş. Femeia are doi copii mari, are şi nepoţi însă nimeni nu-i poartă de grijă. ”Am făcut acte la copii pe tot ce am avut şi am rămas fără nici un acoperiş deasupra capului. A trebuit să plec din casa mea ca să-i las pe ei liniştiţi. Nu-i lucru uşor să stai pe stradă. Dumnezeu m-a îndrumat la Casa Iris. Ajunsesem pe străzi. Am avut casă peste Podul Jiului. Am doi copii, unul este plecat în Spania, nu l-am văzut de zece ani, nu a mai venit. Cel căruia i-am făcut acte are şi el trei copii, femeia lui e cam rea de gură, nu ne-am înţeles, nu mă suportă aşa bolnavă cum sunt. Nu mă mai ţin picioarele să fac şi eu treburile casei şi m-au scos afară din casa mea”, a spus bătrâna.

Din pensia de 400 de lei, Viorica Stângaciu abia reuşeşte să-şi cumpere medicamentele lunare şi să trăiască de pe o zi pe alta. ”Am o pensie de 400 de lei, amărâtă. Trăim aici ca oamenii, nu ca animalele, avem şi noi ce să mâncăm, avem unde pune capul seara, avem şi noi ce ne trebuie să ne spălăm, să ne facem un ceai. Băiatul nu a venit o dată să vadă ce s-a ales de mine. Se mai interesează băiatul cel mare care e plecat, mă mai întreabă ce fac, cum mă simt, îmi mai dă bani de medicamente. Ajunsesem să dorm pe bănci, că nu am avut unde să mă duc. Soţul meu a murit, nu mai am pe nimeni pe lume, doar doi copii”, a spus Viorica Stângaciu, de 64 de ani din Târgu Jiu.

Casa Iris nu oferă adăpost doar bătrânilor. Inclusiv tinerii care nu au o locuinţă şi nici venituri pot găsi sprijin în acest centru social. Ovidiu Moldovan este din Petroşani, dar s-a hotărât să trăiască în Târgu Jiu. Conducerea centrului Iris l-a ajutat pe tânăr să-şi rezolve actele de identitate şi să se înscrie la un curs de calificare. ”Am vreo două luni de când am revenit în centru. Plecasem în chirie undeva, dar nu am mai făcut faţă cu cheltuielile şi am ajuns din nou în Casa Iris. Eu sunt din Petroşani, dar am reuşit să-mi procur şi eu documente necesare ca să rămân la Târgu Jiu. Am lucrat la negru prin oraş, acum fac un curs de calificare în comerţ şi sper să obţin şi eu un loc de muncă. Nu am familie, tata este mort, mama s-a recăsătorit şi nu vrea să ştie de mine. Nu am pe nimeni pe lângă mine. Am 30 de ani”, a spus Ovidiu Moldovan. 

SPRIJIN

Conducerea Casei Iris a precizat care sunt condiţiile pe care le oferă centrul, dar şi perioada maximă de găzduire. ”Casa Iris oferă persoanelor care au domiciliu în Târgu Jiu sau sunt rezidente pe raza municipiului condiţii de cazare, igienă corporală, asistenţă medicală primară şi supraveghere. De asemenea sunt sprijinite în obţinerea documentelor de identitate sau găsirea unui loc de muncă. La nivelul Casei Iris există şi condiţii de consiliere psihologică. Cei care solicită adăpost îl pot obţine la Casa Iris pentru cel mult 30 de zile cu posibilitate de prelungire, în funcţie de fiecare caz”, a spus Elena Creţan, directorul Direcţiei de Protecţie Socială din cadrul primăriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: