Case pe structură de lemn eficiente energetic, cu costuri anuale de întreținere sub 50 kWh/m²
Sunt deja câțiva ani de când suntem mult mai preocupați de nivelul costurilor de întreținere pentru casă. Prețul energiei a tot crescut și nu există semne încurajatoare că va scădea, nici pe termen scurt, nici în perspectivă. De aceea, cei care își construiesc casă nouă sunt mai preocupați de performanțele ei energetice, decât de alte aspecte. O casă eficientă energetic trebuie să fie în primul rând foarte bine izolată termic, iar modul în care sunt construite casele pe structură de lemn, cu materialul izolator montat în perete, duce la rezultate energetice foarte bune.
Ce înseamnă o casă eficientă energetic
Eficiența energetică a unei case este indicatorul care arată că are costuri de întreținere scăzute. Cu cât se consumă mai puțin pentru răcirea, încălzirea și iluminatul ei, cu atât este mai eficientă energetic. În cifre, acest lucru înseamnă sub 50 kWh/m² consum anual pentru o casă eficientă energetic, sub 30 kWh/m² anual pentru o casă low energy și sub 15 kWh/m² anual pentru o casă pasivă.
Pentru a ajunge la astfel de performanțe, o cerință importantă este ca temperatura interioară să fie cât mai puțin dependentă de cea exterioară. Acest lucru înseamnă izolare termică foarte bună, ferestre de calitate montate corect, lipsa schimburilor necontrolate de aer cu exteriorul, număr minim, chiar 0, de punți termice (locuri pe unde este posibil să se piardă energie termică: balcoane, îmbinările dintre pereți sau pereți și planșee, etc).
O casă de lemn eficientă energetic bine făcută îndeplinește toate aceste condiții.
De ce casele pe structură de lemn sunt eficiente energetic
Casele pe structură de lemn nu au pereții de beton sau cărămidă. Pereții și planșeele sunt construiți din grinzi și stâlpi din lemn care formează o cutie, închisă pe față și spate cu panouri care o rigidizează. Forma de cutie este una dintre cele mai rezistente din construcții, fiind nevoie de o forță foarte mare pentru a putea fi deformată. Fără beton, ciment sau mortar - materiale umede care se întăresc și usucă în timp - lipsește și acea senzație de răceală și umezeală din casele noi care folosesc astfel de materiale.
Cutia formată are avantajul că se poate monta materialul izolator în interiorul ei, dimensiunile peretelui rămânând neschimbate. Casa va fi bine izolată termic încă de la ridicarea pereților, având chiar de la început senzația de cald. La această senzație contribuie și lemnul structurii, el însuși un material cald și plăcut, care are și capacitatea de a regla umiditatea din interior.
Alte avantaje ale acestui tip de construcție
Aceste construcții pe structură casă lemn au și alte avantaje, nu doar eficiența energetică ridicată. Folosirea lemnului pentru structura de rezistență duce la un spațiu util mai mare, comportament mai bun la cutremur și fundație mai ieftină.
Lemnul a fost folosit dintotdeauna în construcții datorită rezistenței sale crescute. Calculele au demonstrat că, la aceeași rezistență cu a materialelor obișnuite de construcție, este de 3-4 ori mai ușor. Acest lucru înseamnă fundație mai simplă, deci mai ieftină și pereți rezistenți, dar mai subțiri. Astfel, la aceeași amprentă la sol cu a caselor din beton sau cărămidă, casele pe structură de lemn au o suprafață utilă mai mare.
Comportamentul mai bun în cazul unui cutremur derivă tot din faptul că lemnul este mai ușor și din sistemul sub formă de cutie. Lemnul fiind mai ușor, casa rezultată va fi și ea mai ușoară. Forța cu care acționează un cutremur este direct proporțională cu greutatea casei, deci o casă mai ușoară înseamnă o forță mai mică.
La avantaje se înscriu și timpul mai scurt în care casa este ridicată, șantierul mai curat, deșeurile reciclabile, mediul benefic pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor sau faptul că rezultă o construcție sustenabilă.
Un constructor cu experiență ridică o casă trainică și eficientă energetic
Poți să beneficiezi de o casă bine făcute și cu performanțe energetice înalte dacă apelezi la un constructor cu experiență în ridicarea caselor pe structură de lemn. Litarh are aproape 20 de ani de experiență în construcția caselor din lemn, atât în țară, cât și în țări cu tradiție din Europa, unde a construit respectând normativele și legislația fiecărei țări.
Echipamentele moderne din fabrică și investițiile făcute pentru creșterea capacității de producție îl ajută să reducă timpul de șantier. O bună parte dintre lucrări se fac în fabrică cu precizie ridicată și la adăpost de capriciile vremii și astfel șantierul este mai scurt, mai curat și lipsit de surprize neplăcute.
Sursa foto: litarh.ro