Cometa secolului văzută din Gorj

Românii au postat imagini spectaculoase cu cometa secolului, vizibilă ieri din aproape toată țara. Nu au lipsit nici imaginile postate de gorjeni.

Pasionații de fotografie au imortalizat coada lungă și strălucitoare a corpului ceresc despre care specialiștii spun că străbate sistemul solar cu aproape 300.000 de kilometri pe oră.

Astronomii spun că această cometă a trecut prin apropierea Soarelui pe 27 septembrie, iar pe 12 octombrie a fost cel mai aproape de Pamânt.

Și va mai putea fi observată câteva zile dacă vremea va fi de partea curioșilor.

"Cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, supranumită și cometa secolului, a fost vizibilă ultima dată de pe Pământ atunci când pe planeta noastră încă trăiau oamenii de Neanderthal. S-a văzut foarte bine cu ochiul liber. Micul corp de rocă şi gheaţă a fost detectat abia în ianuarie 2023 de Observatorul Muntelui Purpuriu din China (Tsuchinshan), de la care provine prima jumătate a numelui său. Cea de-a doua jumătate provine de la telescopul din programul sud-african ATLAS, care i-a confirmat existenţa", a scris un pasionat pe pagina de socializare.

Cometa provine din regiunea denumită „norul lui Ort” care este o vastă întindere presărată cu bucăți de comete înghețate rămase de la formarea sistemului solar, iar coada acesteia are aproximativ 30 milioane km lungime.
 foto FB

Galerie foto


Vizualizări: 1,048

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: