Costul salubrizării se va dubla după închiderea depozitului Polaris
Operatorii de salubritate au posibilitatea să ducă deșeurile menajere din Gorj la Drobeta Turnu Severin, după ce Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a suspendat autorizația de mediu a depozitului Polaris de la Târgu Jiu.
Singura problemă ar fi că la Severin costă 330 de lei depozitarea fiecărei tone de deșeu, față de 200 de lei la Târgu Jiu. La noul tarif se va adăuga transportul, astfel că pentru locuitorii din unele localități costul va fi chiar dublu față de cel actual.
Marți, 23 martie, este prima zi în care deșeurile nu mai pot fi duse la Polaris, suspendarea fiind pentru o perioadă de șase luni. Nu este clar dacă va ridica cineva deșeurile marți, pentru că noile tarife de salubrizare trebuie aprobate în consiliile locale din fiecare municipiu, oraș și comună din Gorj, nefiind exclus ca unele consilii să voteze împotrivă. O problemă ar fi și faptul că primăriile nu au bugetele aprobate la această dată.
Variantele de lucru în momentul de față sunt următoarele. O variantă ar fi ca activitatea depozitului să rămână suspendată pentru șase luni, timp în care deșeurile din Gorj, circa 4.500 de tone pe lună, să fie duse la Mehedinți. În cele șase luni, Polaris ar trebui să finalizeze investiția care să ducă în final la reducerea disconfortului dat de mirosul neplăcut și care afectează o parte din Târgu Jiu.
O altă variantă ar fi aceea ca Polaris Mediu să reușească în instanță să suspende actul administrativ emis de APM Gorj, primul termen de judecată fiind 2 aprilie. Este posibil ca până atunci să vedem ghene pline în fiecare cartier, iar în mediul rural lumea să revină la obiceiul de a da foc deșeurilor menajere.
A treia variantă ar fi, spun unele surse, suspendarea suspendării de către Comitetul pentru Situații de Urgență, care poate lua astfel de decizii în starea de alertă. De altfel, un argument folosit de Polaris în corespondența oficială cu autoritățile locale este acela că o suprapunere a pandemiei de coronavirus cu un dezastru ecologic nu ar fi de dorit. În acest caz, decizia este la mâna prefectului Corneliu Răducan Morega, iar acesta din prima zi de mandat a pus presiune publică pentru închiderea depozitul dacă nu rezolvă problema mirosului.
Până azi, problema a fost de interes mai mult pentru autorități și mai puțin pentru cetățeni. Peste 4-5 zile, situația s-ar putea schimba radical, fie că vom avea grămezi de gunoaie în cartiere, fie că vom avea facturi de două ori mai mari.