Convins că nu se pune cruce mineritului

Deși capacitățile pe cărbune se închid așa cum scrie în Planul de Restructurare și nu s-a pus în loc nicio investiție nouă, sfârșitul cărbunelui nu e atât de aproape. Crede asta liderul Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu. E convins că nu se va renunța la cărbune atâta timp cât nu s-a construit nimic din ce s-a scris în același plan de reorganizare. „Eu sunt convins că se va întârzia închiderea capacităților de la CEO pentru că nu vor avea ce să pună în loc în următorii cinci ani”, a subliniat Pîrvulescu, la Radio Infinit.

Opt parcuri fotovoltaice și două centrale pe gaz la Turceni și Ișalnița. Sunt zece proiecte care ar trebui să aducă energie mai curată în locul cărbunelui. De închis, capacitățile pe lignit se închid, dar de deschis altele noi, încă nu. Doi ani mai are compania să facă investițiile scrise în Planul de Restructurare și e greu de crezut că se va concretiza ceva atât de curând.

E și motivul pentru care unii sindicaliști se declară optimiști. Nu cred că se va pune lacătul pe cărbune atâta timp cât nu se pune nimic în loc. “Problema e că nu știu până la ce nivel România va putea să importe energie în bandă. Noi chiar dacă avem niște capacități instalate, avem multe sporadice. Fotovoltaice, eolian. Nu sunt capacități ca să fii convins că în miezul nopții îți dau energie electrică și atunci probabil că atunci când nu vom mai avea de unde să importăm, își vor da seama de prostiile pe care le-au făcut. De-asta și speranța mea. Chiar dacă declarativ au spus că nu sunt condiționate, capacitățile pe cărbune sunt condiționate de capacitatea României de a avea în viitorul apropiat capacități în bandă și atunci vor avea nevoie și de noi”, a spus, la Radio Infinit, Dumitru Pîrvulescu. 

Ministerul Energiei a anunțat că va merge la Comisia Europeană să mai ceară o amânare de cel puțin doi ani, dar nici aici nu putem discuta despre vreo propunere concretă care să fi ajuns la Bruxelles.

„De discutat, sunt discuții, dar o pasează de la unii la alții. S-a tot bătut moneda că se va merge la Comisia Europeană când vor avea acest studiu de adecvanță al Sistemului Energetic Național făcut de Transelectrica. Acest studiu nici măcar nu s-a licitat. Pe următoarele luni vor fi pase de la unii la alții plus că e campanie electorală și toți vor vrea să maximizeze minciuna vizavi de noi. Eu sunt convins că se va întârzia închiderea capacităților de la CEO pentru că nu vor avea ce să pună în loc în următorii cinci ani. Va intra și grupul 1 de la Cernavodă în reparații capitale care vor însemna încă 700 de MW pierduți. Politicienii vor face pentru CEO ce au făcut și până acum”, a încheiat Pîrvulescu. 

Potrivit Planului de Restructurare, din 2026, Complexul Energetic Oltenia va mai rămâne doar cu trei grupuri pe cărbune: două la Rovinari și unul la Turceni. Din zece cariere, funcționale vor mai rămâne doar patru. Ultima care se va închide va fi Cariera Roșia. În Plan, termenul de închidere este 2030, apoi fiind planificate activități de închidere și redare a terenului în circuitul agricol.

Vizualizări: 3,122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: