Control al Curții de Conturi la o primărie din Gorj

Inspectorii Curții de Conturi Gorj au verificat activitatea financiară a Primăriei Novaci pentru anul 2023. Din raportul întocmit la finalul verificărilor reiese o serie de nereguli pentru care s-a impus remedierea imediată.

"Au fost constatate neconformități la nivelul ordonatorului principal de credite în ceea ce privește gestionarea evidenței patrimoniului, indicatorul 'Active necurente' fiind denaturat cu suma de 379.720 lei, din cauza menținerii în cont a unor active fixe în curs de execuție pentru un obiectiv de investiții la care s-a întocmit, în 2023, recepția la terminarea lucrărilor. De asemenea, indicatorul 'Rezultat patrimonial' a fost afectat prin necalcularea și neraportarea în situațiile financiare a cheltuielilor privind activele neamortizabile", se arată în raportul Curții de Conturi Gorj.

Mai mult, autoritățile locale nu au raportat la finele anului trecut datoriile pe care Primăria Novaci le înregistra către terți. "Ordonatorul principal de credite nu a înregistrat în evidența contabilă și nu a raportat prin situațiile financiare la 31.12.2023 datoriile comerciale față de terți în valoare de 334.144 lei, astfel fiind denaturat soldul postului bilanțier 'Datorii curente'", se precizează în raport.

Problemele financiare au fost depistate și în ceea ce privește serviciul de salubrizare.

"La nivelul ordonatorului principal de credite nu s-au înregistrat în totalitate în evidența contabilă și nu s-au raportat prin contul de rezultat patrimonial cheltuielile cu serviciile de salubrizare, conform facturilor emise de operatorul economic și corespunzător perioadei la care acestea se referă. Cuantumul obligațiilor de această natură este de 569.058 lei", au mai constatat inspectorii Curții de Conturi Gorj.

De asemenea, autoritățile locale din Novaci nu au constituit provizioane pentru riscuri și cheltuieli pe seama rezultatului exercițiului și nu au raportat aceste sume în situațiile financiare. Valoarea provizioanelor omise este de 3.927.357 lei, reprezentând corecție financiară stabilită prin procesul-verbal întocmit de inspectorii Serviciului de Constatare a Neregulilor și Antifraudă.

Vizualizări: 3,681

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: