Condescu: Ciurel a crezut că poate cumpăra liderii de sindicat
Acuzaţii grave ieri între directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi liderul de sindicat Marin Condescu. Ciurel a ţinut o conferinţă de presă în care a acuzat liderii sindicali că au fost de acord iniţial cu noua grilă de salarizare a TESA, iar lupta lor sindicală ar fi început atunci când le-au fost tăiate propriile salarii. Condescu a prezentat însă o listă din care rezultă faptul că inspectorii sociali au aceleaşi salarii. Asta în timp ce protejaţii conducerii au chiar şi 3.000 de lei de plus, dar cei mai mulţi au pierdut sute de lei. Interesant este şi faptul că Directoratul a aprobat grila nouă de salarizare pe 2 mai, iar Ciurel a aplicat-o de la 1 aprilie. În aceste condiţii, tot mai mulţi salariaţi au apelat la avocatul angajat de sindicate. Condescu anunţă noi proteste, dacă şi negocierile de astăzi vor eşua.
Laurenţiu Ciurel a încercat din nou ieri discreditarea liderilor de sindicat din minerit şi energie. Directorul general al CE Oltenia a susţinut că aceştia au ştiut de noua grilă de salarizare a personalului TESA, care a dus la diminuarea salariilor, dar că nu au comentat nimic până când grila nu li s-a aplicat şi salariilor lor. Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, a pus documentele pe masă, din care rezultă clar că inspectorii sociali au avut aceleaşi salarii pe aprilie, fără plusuri, fără minusuri. Din acelaşi document rezultă tăieri de la câteva sute la peste o mie de lei inclusiv la nivelul şefilor de sector, dar şi creşteri de mii de lei la anumiţi ingineri şefi sau directori. Un alt document prezentat de Condescu este un acord încheiat cu Ciurel, prin care acesta din urmă se angajează să păstreze salariile inspectorilor sociali. „A crezut că ne cumpără cu asta, dar nu a reuşit. Aplicarea noii grile de salarizare fără o negociere cu sindicatele şi retroactiv este ilegală. Vom acorda asistenţă juridică celor care doresc să apeleze la instanţă, vom continua negocierile şi vom trece la proteste dacă acestea vor eşua”, a spus Marin Condescu.
Sute de salariaţi TESA vor pleca în acest an
Directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO) Laurenţiu Ciurel a declarat ieri că nu va renunţa la aplicarea grilei de salarizare. Ciurel nu se teme de proteste şi spune că aşteaptă miile de mineri în faţa companiei. Mai mult, anunţă că urmează o dimensionare corectă a personalului TESA, spune Ciurel. „Am făcut organigrama, grila, iar mai spre sfârşitul anului va fi dimensionarea corectă a personalului TESA. Nu le poţi face toate o dată. Pot să fie acolo câteva sute de oameni care să aleagă între o muncă mai puţin calificată sau a pleca“, explică Ciurel.
Marin Condescu susţine însă că grila corectă este cea aprobată prin Contractul Colectiv de Muncă şi este convins că instanţa de judecată le va da dreptate salariaţilor: „Nimeni nu contestă grila de salarizare discutată şi adoptată prin contractul colectiv de muncă. Noi vrem să fie plătit postul şi funcţia, nu omul. Noi ne opunem la tăierile făcute abuziv la personalul TESA şi direct productiv, vom câştiga în instanţă. Hotărârea Directoratului este aprobată în 2 mai, dar se aplică retroactiv, din 1 aprilie. Al doilea element este modificarea unilaterală a actelor adiţionale, fiind încălcat codul muncii şi contractul colectiv de muncă“, a spus Condescu.
Liderul FNME spune că Ciurel minte
Directorul general Laurenţiu Ciurel a povestit că, la întâlnirea de vineri cu liderii de sindicat, i s-a cerut reîntoarcerea la fosta grilă sau aplicarea acesteia treptat, în decursul mai multor ani. Răspunsul? „Nu am cum să dau înapoi de la grila pe care am înaintat-o, pentru că lucrez la ea de şase luni, nu a fost un lucru uşor“, a spus Ciurel, care a adăugat că înainte erau 218 niveluri de salarizare la TESA. Laurenţiu Ciurel spune că salariile liderilor de sindicat au scăzut la 40 de milioane de lei vechi, de la 100 de milioane, şi că acesta ar fi motivul declaraţiilor publice. „Le-am arătat grila înainte de Paşti. S-a spus nu-i bună, dar nu aţi auzit nimic. Aţi început să auziţi despre grila asta când s-a aflat că salariile unor sindicalişti, de la 100 de milioane se fac 40. Da. Asta a fost. Se ştia că facem la ea şi că va fi gata. Ei au aşteptat, ia să vedem dacă ne lasă nouă salariile şi dacă ni le lasă era ok. N-ai fi auzit de ea dacă nu umblam la salariile inspectorilor sociali“, a declarat Ciurel.
Liderul sindical Marin Condescu spune că ceea ce spune Laurenţiu Ciurel este o minciună. „Este o minciună. Este o nouă minciună gen Ciurel. Salariile inspectorilor sociali nu au fost tăiate odată cu aplicarea acestei grile, însă nu spune nimeni să nu le taie. Ceea ce vreau să spun este că nu acesta este motivul pentru care am ieşit public, ci pentru că sunt făcute abuzuri şi ilegalităţi“, a spus Condescu.
Ce drepturi au sindicaliştii
Directorul general Ciurel a mai declarat, în conferinţă de presă, că Marin Condescu i-a cerut ca liderii de sindicat să aibă salarii de până la 100 de milioane de lei vechi. „Cele mai drastice tăieri sunt în zona inspectorilor sociali. La mine a venit domnul Condescu cu o listă, cu dorinţa dânsului de a pune nişte salarii la inspectorii sociali. Opt din ei să fie între 100 şi 110 milioane, să nu mai fie 150 cum era înainte, încă opt între 70 şi 100, încă 12 între 60 şi aşa mai departe, listă pe care am semnat-o şi am fost de acord. Eu conduc o firmă în sistem dualist, am mers cu hârtia în Directorat, am promovat hârtia şi au fost trei voturi negative, deci a picat“, a explicat Ciurel.
Acordul semnat de Marin Condescu şi Laurenţiu Ciurel arată că managerul le-a păstrat acestora aproape aceleaşi venituri. Condescu declară că Ciurel a fost de acord ca aceştia să fie plătiţi la nivelul actualelor salarii de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) şi Uniunea Naţională a Sindicatelor din Oltenia (USMO), să suporte costurile transportului, telefon, etc, iar acordul susţine spusele acestuia. Indiferent dacă acordul a fost sau nu respins de Directorat, interesant este că Laurenţiu Ciurel l-a semnat pe 6 martie, atunci când critica public sindicaliştii pentru salariile pe care le au.