CE Oltenia se poate lipsi de două termocentrale. Vezi care!
Complexul Energetic Oltenia (CEO) ar putea funcţiona doar cu două termocentrale! Deşi nu a spus explicit, asta se înţelege dintr-o declaraţie a directorului Diviziei Energie, Aurel Medinţu. Practic, din pricina consumului scăzut de energie în România, promovării surselor de energie regenerabilă şi a costurilor de producţie pe termo, CE Oltenia ar putea livra în sistem între 1000 şi 1800 de MWh, în cel mai bun caz. Medinţu explică faptul că strategia pe termen lung a companiei este de a exploata grupurile cu preţuri mici. La o producţie de 1800 de MWh grupurile de la Rovinari, cele mai ieftine, şi cel de cogenerare de la Craiova, care aduce certificate verzi, ar fi mai mult decât suficient. Şi restul? Salariaţii de la termocentrala Craiova şi exploatarea minieră Jilţ au protestat ieri la sediul ANRE, iar pichetarea va continua astăzi.
Pentru cantitatea de energie pe care CE Oltenia ar putea-o livra în sistemul energetic naţional, 1000-1800 MWh, potrivit directorului Medinţu, compania nu ar avea nevoie de toate grupurile.
Capacitate de 3300 de MWh, dar livrăm maxim 1800 de MWh
Acum, CE Oltenia are, potrivit cenoltenia.ro, 13 grupuri energetice, cu o putere instalată de 3900 de MWh, cu posibilitatea de a produce până la 3300 de MWh. Rovinari are patru grupuri, Turceni cinci, Işalniţa două şi Craiova două. Din 3300, CEO ar putea livra în sistem, cu noroc de secetă şi intervenţii politice, doar 1800 de MWh!! La întâlnirea de ieri cu sindicatele, directorul Medinţu a discutat scenariile posibile. „Am prezentat sindicatelor diverse scenarii pe care noi le-am făcut în sensul că am putea da 1000-1800 de MWh şi să fie exploatate grupurile energetice cu preţuri mici“, a explicat Medinţu.
Prezenţa în piaţă a regenerabilelor, lobby-ul făcut la Uniunea Europeană pentru acest tip de energie şi lipsa unei strategii a sistemului energetic din România ar putea aduce vremurile în care 1000 de MWh de energie termo în piaţă să fie mai mult decât bine. Ieri, CE Oltenia era în piaţă cu cinci grupuri, două de la Rovinari, două de la Turceni şi unul de la Craiova, adică 1200 de MWh. Işalniţa este oprită de foarte mult timp.
SURPRINS
Liderul de sindicat Ion Ruşeţ a declarat ieri că nu a auzit acest scenarii de la directorul Medinţu în timpul şedinţei, menţionând că a avut aceste discuţii, în biroul său, cu alţi sindicalişti. „Nu s-a făcut, oficial, o asemenea prezentare”, a spus Ruşeţ.
UPDATE: Potrivit unor surse sindicale, strategia este pentru pornirea a trei gruouri de la Rovinari, două de la Turceni şi cel de cogenerare. Asta în situaţia celor 1800 de MWh.