O mie de şefi cu salarii tăiate în CE Oltenia! Directorii, la jumătate
Aproape o mie de şefi mici şi mari din CE Oltenia au constatat ieri, în prima zi de lucru după o săptămână de concediu forţat, că au salariile mai mici cu până la 1.000-1.500 de lei. Sunt directori care au pierdut peste 3.000 de lei la salariu. Că salariile şefilor din minerit sunt babane nu contestă cineva, însă modul de uniformizare a acestora lasă de dorit. Mai ales că prietenii conducerii vor avea în continuare salarii mari, iar criteriile le sunt necunoscute angajaţilor.
Scandal cât casa în Complexul Energetic Oltenia. În prima zi de lucru după Paşte, personalul TESA a primit fluturaşii de salariu cu scăderi drastice ale lefii. Este vorba despre o decizie luată în Directorat luna trecută şi care a intrat în vigoare de la 1 aprilie, deşi oamenii nu au semnat un document prin care acceptă aceste tăieri. Se pare că au fost tăieri de 50% şi la membrii directoratului, prin ordinul directorului general.
Cât de corectă este uniformizarea?
Directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, a menţionat că unii vor pierde, alţii vor câştiga, dar, în final, va fi acelaşi salariu pentru o anumită funcţie. „S-a urmărit uniformizarea a salariilor pe funcţii, acelaşi salariu trebuie să aibă şi un inginer şef din Divizia Minieră şi un inginer şef din Divizia Energetică. Unii aveau mai mult, alţii mai puţin. Unii au câştigat, alţii nu. Ne încadrăm în acelaşi fond de salariu. (...) E uniformizare, acelaşi salariu pe toate palierele. Este o decizie de Directorat, propunerea Direcţiei de Resurse Umane, s-au purtat discuţii şi s-a luat decizia“, a declarat Antonie.
În realitate, spun surse din rândul angajaţilor, la fiecare sucursală a ajuns o adresă de la conducere în care se spune, de exemplu, că toţi inginerii din unitate vor fi încadraţi pe anumite trepte de salarizare. Mai mult, adresa de la CEO spune că câţi ingineri, şefi de secţie, departamente, birouri, etc., vor fi în nivelul unu, doi, trei, patru sau cinci. Cel care decide este directorul companiei, însă criteriile sunt neclare. Aşadar, în acelaşi birou, vor sta ingineri de nivelul unu cu salarii mari şi ingineri de nivelul cinci cu salarii mici, dar care vor avea aceeaşi fişă a postului.
Sindicaliştii strigă abuz şi merg în instanţă
Liderul Constantin Mitrescu afirmă că aplicarea unei noi grile de salarizare pentru TESA este o încălcare gravă a legii şi a contractului de muncă. „E un abuz nemaiîntâlnit în sistemul energetic pentru că au primit salarii diminuate cu sume consistente, fără să întrebe pe nimeni, o decizie abuzivă. Una scrie în contractul individual şi alta primesc“, spune Mitrescu. „Sunt reduceri care pornesc de la 100 de lei şi ajung până la 3000 de lei în cazul unor directori. Este o situaţie nemaiîntâlnită”, a precizat Marin Golea, preşedintele Sindicatului „Minerul” Rovinari.
Liderul Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a remis presei un comunicat prin care spune că se încalcă Contractul Colectiv de Muncă şi Codul Muncii, veniturile oamenilor fiind diminuate fără consultare, ci impusă de Directorat. Mai mult, acesta afirmă că Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) va face plângere împotriva administraţiei CEO.
Pe de altă parte, ieri, în conferinţă de presă, directorul Daniel Antonie a menţionat că nu era nevoie de consultarea sindicatelor şi că este o uniformizare a salariilor. Acesta mai spune că fondul de salarii nu este redus. „Pentru TESA, de ce? nu am făcut ceva rău să putem să consultăm. Am făcut ce trebuia“, a spus Antonie.
Nu semnaţi adiţionalele!
Liderul Mitrescu transmite oamenilor să nu semneze actele adiţionale care prevăd diminuări de salarii şi să denunţe orice presiune asupra lor. Directorul Antonie mai spune că actele adiţionale vor fi semnate cu siguranţă. „Este o procedură în derulare. Sunt adiţionalele care sunt în curs de semnare, pentru că a fost pauza asta. Noi credem că se vor semna. Până la urmă trebuie să semneze şi sindicaliştii“. Un alt director din companie, Daniel Pităroiu, spune că dacă vor merge în instanţă sindicatele nu vor avea sorţi de izbândă. „Noua grilă de salarizare se încadrează în limitele minim şi maxim din CCM. Ne încadrăm în limitele stabilite în CCM, nu ne-am dus cu salariile sub limita minimă“, a adăugat Daniel Pităroiu, director Divizia Financiară.
Şi Federaţia Naţională Mine Energie a trimis, ieri, conducerii CE Oltenia o adresă prin care solicită respectarea CCM, menţionând că diminuarea salariilor este un abuz.
PREZICĂTORUL CĂLINOIU
Tăierile de salarii din energie au fost anunţate prima dată de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, într-un interviu într-un ziar local. „Imaginaţi-vă că s-ar diminua salariile tuturor angajaţilor şi s-ar ajunge la un venit mediu de 1000 de lei. Sigur că ar fi neplăcut, chiar dramatic pentru unii, dar ia imaginaţi-vă ce ar însemna ca această companie să se închidă şi aceşti oameni să nu mai încaseze niciun leu. Atunci am putea spune că e apocaliptic. Eu aici vreau să nu se ajungă“, a spus Călinoiu pe 13 martie 2013.
„Niciodată în istoria acestei activităţi nu s-a întâmplat un asemenea moment. Nicio informare, nici negocieri, o premieră în istoria mineritului şi energiei, un precedent periculos“
Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedinte FNME
„A fost o propunere a Direcţiei Resurse Umane şi decizia s-a luat într-un directorat. Eu primesc cu 50% mai puţin decât aveam înainte”.
Daniel Antonie, director Divizia Minieră