Comuna Peştişani se digitalizează. Muzeu virtual şi realitate augmentată!
În România lui 2022, tot mai multe localităţi din mediul rural încearcă să se digitalizeze, să fie în ton cu secolul în care trăim. Autorităţile din Peştişani vor să se folosească de tehnologie ca să promoveze frumuseţile locului. Edilul Cosmin Pigui a anunţat că ţinteşte mai multe proiecte pe fonduri europene ca să înfiinţeze un muzeu virtual în satul Hobiţa.
Şi nu este singurul proiect ambiţios. Pe lângă muzeul virtual, autorităţile vor să atragă bani europeni să se folosească la maximum de tehnologie ca să poată promova obiectivele turistice din Peştişani.
“Avem creionate mai multe proiecte pe fonduri europene. Din fericire, instituţiile finanţatoare au acceptat ideea că trebuie să-i dăm puţină atenţie şi lui Brâncuşi. În ghidurile de finanţare, sunt prinse submăsuri care ne vor ajuta să accesăm fonduri europene pentru punerea în valoare a tot ce înseamnă comuna Peştişani, meleagurile lui Constantin Brâncuşi, a istoriei, a poveştilor şi legendelor, a folclorului local”, a declarat primarul din Peştişani, Cosmin Pigui.
În plus, în curtea casei muzeu de la Hobiţa, am putea vedea, în curând, holograme care să-l înfăţişeze pe celebrul sculptor. „Vom organiza un Info Point, în parcul de la Hobiţa, unde vom avea şi un muzeu virtual Constantin Brâncuşi. Vom folosi la maximum digitalizarea şi nu numai la Brâncuşi, în toată comuna, realitatea augmentată, ceea ce va face mult mai atractivă Hobiţa şi locurile din Peştişani care merită vizitate acum, dar mai ales atunci când le vom pune noi cum trebuie în valoare”, a mai spus Cosmin Pigui.
Un proiect similar are în plan şi Universitatea „Constantin Brâncuşi”. Rectorul Luminiţa Popescu a anunţat că vrea să vadă holograme cu marele sculptor în centrul municipiului Târgu Jiu şi, pentru acest proiect, are în plan să atragă fonduri europene.