Comisia Europeană a deschis dosar de infringement împotriva CE Oltenia

Extinderea carierelor din Complexul Energetic Oltenia ar putea fi blocată după ce Comisia Europeană a deschis, în data de 27 noiembrie, un dosar de infringement. Procedura a fost deschisă la sesizarea organizaţiilor pentru protecţia mediului Greenpeace şi Bankwatch. Ecologiştii spun că extinderea carierelor pe cărbune pe o suprafață de 700 de hectare se realizează fără acord de mediu în sensul de a evalua impactul cumulativ asupra mediului. Complexul Energetic Oltenia spune că are cu aceste organizaţii 16 procese, din care 15 le-a câştigat. Compania analizează informaţia privind infringementul şi spune că va ataca singura soluţie favorabilă asociaţiilor de mediu, care stă, probabil, la baza demarării procedurii.

Ecologiştii susţin că societatea energetică nu a respectat HG 445/2009, procedând la evaluarea de mediu doar pentru defrişarea pădurilor pe suprafeţele unde au fost extinse aceste cariere, nefăcând o evaluare a impactului cumulativ asupra mediului. CE Oltenia cerea acorduri de mediu pentru suprafeţe mici, mai multe în acelaşi perimetru, iar în final suprafaţa defrişată creştea, iar impactul asupra mediului la fel. „Conform Codului Silvic, art. 40, defrişarea unor păduri pe mai mult de 10 ha se face numai prin Hotărâre de Guvern, între 1 şi 10 ha prin decizia autorităţii centrale care se ocupă de păduri şi sub 1 ha prin decizie ITRSV. În prezent, defrişările pentru cele 10 ha se fac în mod exclusiv prin decizie ITRSV, deci câte 1 ha, motivarea companiei fiind că aşa avansează fronturile de lucru, nu se defrişează toate odată, ci treptat”. Într-adevăr, pe site-ul APM Gorj apar mai multe solicitări de acorduri de mediu pentru suprafeţe de sub 10 ha pentru acelaşi perimetru, dar depuse la anumite intervale de timp.

700 de hectare

Dosarul de infringement vizează încălcarea prevederilor Directivei 2011/92/EU privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, anunţă organizaţiile de mediu. Despre demararea procedurii de infringement, avocata Cătălina Rădulescu de la Bankwatch a  declarat: "Comisia Europeană a procedat corect, semnalând Guvernului României necesitatea realizării unei proceduri de evaluare a acestor proiecte, toate localizate în aceeași zonă geografică. Impactul dispariției a aproximativ 700 hectare de pădure și impactul operațiunilor de exploatare a lignitului afectează atât traiul și sănătatea oamenilor din zonă, cât și integritatea factorilor de mediu. Extinderea carierelor de lignit a fost atacată în instanțele naționale. În luna iulie 2014, unul din acordurile de mediu emise pentru defrișarea a 59 de hectare de pădure a fost anulat de Tribunalul București. Sperăm ca acțiunea Comisiei Europene împreună cu deciziile instanțelor naționale vor determina Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și Agenția pentru Protecția Mediului Gorj să intre în legalitate". Cazul de infringement este înregistrat la dosarul cu numărul 4239/2014 și a fost deschis pe 27 noiembrie 2014. 

REACŢIE

Biroul de presă al CE Oltenia a comunicat faptul că: „Bankwatch şi Greenpeace au iniţiat un număr de 16 acţiuni în instanţă care au avut ca obiect suspendarea unor decizii pentru scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a unor suprafeţe de teren aflate în proprietatea privată a CE Oltenia, precum şi defrişarea vegetaţiei forestiere de pe acestea. Dintre acţiunile înaintate, 15 au soluţii definitive şi favorabile CEO. Hotărârea Tribunalului Bucureşti (n.red- cea privind defrişarea celor 59 de ha de la Tismana I) din iulie 2014 nu este definitivă şi nu a fost comunicată CEO pentru a putea formula recurs“.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: