Drumari amendaţi pentru lipsa utilajelor de deszăpezire
„Gluma” cu rezilierea contractului de deszăpezire încheiat cu firma lui Nicu Sarcină de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pare să devină o chestiune cât se poate de serioasă, odată cu căderea primelor ninsori. Lipsa utilajelor care ar fi trebuit să fie prezente ieri noapte pe porţiunea de drum dintre Băile Herculane şi Baia de Aramă, administrată de Secţia Naţională de Drumuri Gorj, a făcut ca drumul să fie închis şi poliţiştii din Mehedinţi să se gândească la cuantumul amenzii pe care îl vor aplica drumarilor gorjeni.
A nins ca în basme şi cam de o jumătate de metru în zona Godeanu, acolo pe unde trece DN 67 D, cel care face legătura între Herculane şi Baia de Aramă. Ninsorile au început ieri dimineaţă devreme, iar Ion Tudor a început să îşi mobilizeze subordonaţii pentru a face faţă unor cantităţi mari de precipitaţii, acesta primind în ajutor utilaje de deszăpezire de la colegii de la Mehedinți, pe care, anul trecut, i-a ajutat şi el în situaţii similare celei de acum. Utilajele de deszăpezire nu s-au pus însă în mişcare cât timp a fost beznă, iar asta a făcut ca pe şosea să se aştearnă un strat considerabil de ninsoare, care să ducă la blocarea circulaţiei. Drumul a fost închis din cauza zăpezii, deşi traficul e aproape de zero pe acolo în această perioadă a anului, şoseaua fiind ocolită de şoferi din cauza gropilor care sunt de la graniţa cu Caraş-Severinul până la Băile Herculane.
Copaci căzuți
Utilajele de deszăpezire nu au intervenit în lipsa luminii naturale nu pentru că nu ar fi putut fi deplasate mai repede în zonă, ci pentru că pe şosea au căzut zeci de arbori, care s-au rupt sub greutatea zăpezii. Gerul şi ninsoarea au făcut ca majoritatea copacilor de pe marginea şoselei să se frângă formând un adevărat „tunel” pentru cine se încumeta să circule pe drumul plin cu zăpadă. În zonă au fost aduşi mai mulţi pădurari care, cu drujbele, au intervenit pentru a îndepărta copacii, operaţiunea respectivă durând câteva ore, mai ales că arborii au continuat să pice şi în timpul zilei, blocând drumul pe acolo pe unde cu ceva timp înainte se făcuse curăţenie. În paralel au intervenit și utilajele de deszăpezire, în jurul orei 14.30 traficul putând fi reluat pe DN 67 D, asta dacă ar fi existat maşini care să şi circule pe acolo, în afară de cele ale localnicilor, aceştia neavând însă motive să circule între Herculane şi Baia de Aramă.
Amendă şi explicaţii
Închiderea circulației pe drumul menționat a făcut ca șeful Poliției Rutiere Mehedinți, comisar șef Gabriel Lică, să se deplaseze personal în zonă pentru a vedea ce s-a întâmplat de a fost nevoie de luarea unei asemenea măsuri, drumul respectiv fiind sigurul din țară pe care ieri nu se putea circula după depunerile de zăpadă. „Problemele în zonă sunt de la 5 dimineața și nu s-a prea intervenit până în acest moment”, spunea ieri, în jurul orei 10.00, șeful SPR Mehedinți. Acesta a remarcat faptul că nu erau utilaje în zonă care să intervină, fiind la curent cu rezilierea contractului cu firma care trebuia să asigure deszăpezirea. „Nu au utilaje în zonă, știu că au adus de la Târgu Jiu. Ştiu că au fost ceva probleme cu contractul, că au reziliat înțelegerea cu cei care trebuiau să facă deszăpezirea, dar trebuia găsită o soluție pentru a nu se bloca circulația. Se putea interveni încă din timpul nopții, când zăpada era mai mică, dacă ar fi existat utilaje”, a spus comisarul șef.
Şeful Secţiei Drumurilor Naţionale Gorj, Ion Tudor, a spus că drumarii au intervenit cu utilajele pe care le au la dispoziţie imediat ce acest lucru a fost posibil, fără a fi pusă în pericol viaţa muncitorilor. El a menționat că pe timpul nopţii căderile de arbori făceau imposibilă orice intervenţie, mai ales că nu existau maşini blocate în trafic, pentru care să fi fost necesară o mobilizare de forţe, Tudor fiind obişnuit să stea în nămeți sau prin viscol, lucru demonstrat iarna trecută în intervenţiile de la Rânca. „Era risc foarte mare pe timp de noapte să avem utilaje cu oameni prinse sub căderile de copaci. Puteam să avem accidente, iar normativele noastre spun clar cum să intervenim în asemenea situaţii. Acum suntem pe drum, intervenim, avem utilaje, iar dacă mai avem nevoie solicităm şi primim de la CNADNR şi vă asigur că în cursul zilei drumul va fi deschis”, spunea Tudor ieri dimineaţă, câteva ore mai târziu circulaţia fiind redeschisă pe şoseaua menţionată.
Cine face deszăpezirea?
Ziua de ieri arată însă că autorităţile de la Gorj trebuie să rezolve problema firmei care se va ocupa de deszăpezire pentru că, mai devreme sau mai târziu, iarna va veni şi pe restul drumurilor din judeţ, iar atunci episodul Godeanu s-ar putea repeta pe şosele care sunt mult mai circulate decât DN 67D. Până la Crăciun sunt prognozate noi ninsori, iar atunci autorităţile ar putea să aibă o problemă pe care în nici un caz nu şi-o doresc în perioada sărbătorilor și nici scuza cu iarna care vine pe neanunţate nu va mai fi crezută de șoferi.