Ciurel despre firma din Serbia: Părea din mediul interlop!

Organele de anchetă nu se grăbesc să verifice modul în care cărbunele care pleacă de la Complexul Energetic Oltenia cu 13 euro tona ajunge în Serbia, printr-o firmă de apartament din Constanţa nou înfiinţată, la 36,7 euro. Managerul Laurenţiu Ciurel de la CE Oltenia spune că societatea pe care o reprezintă nu avea capacitatea de a face direct acest export, dar nici nu a vrut să intre în consorţiu cu firme care i s-au părut „din mediul interlop”. Nu s-a asociat cu dubioşii pentru a vinde cărbune scump Serbiei, dar le vinde aceloraşi dubioşi cărbune ieftin, ce-i drept cu plata anticipată. Ciurel susţine că are profit din această vânzare, deşi preţul de livrare e mult sub costul mediu al cărbunelui din anul trecut.

Carierele de cărbune din Serbia au fost inundate astă-vară, astfel devenind necesar un import masiv de cărbune. Potrivit CE Oltenia, firme din Serbia au cerut oferte de la complex, care s-a arătat dispus în vară să livreze cu 10-12 euro tona. În septembrie 2014, CEO a primit o nouă ofertă, aceea de a intra într-un consorţiu cu două companii din Serbia (VIROM GROUP, DMB SHIPPING) şi o firmă nou înfiinţată din România (BVA COAL SRL), în vederea participării la licitaţia organizată de Ministerul Energiei din Serbia.

Ciurel a explicat la un post local de televiziune că a refuzat, după ce a citit pe internet că firmele nu sunt tocmai serioase. „În vara trecută am avut primii emisari sârbi, care au venit să se intereseze de cărbune. Am considerat aceste oferte ca mâna providenţei, pentru că aveam milioane de tone care ardeau şi se depreciau de la o lună la alta. Am dat atunci oferte cu 10-12 euro tona de cărbune mai multor companii. În toamnă, octombrie-noiembrie, am fost invitaţi să facem parte dintr-un consorţiu format dintr-o firmă Virom, care părea cea mai interesată de zona asta de achiziţie şi o firmă înfiinţată înainte cu o săptămână, o firmă de apartamentul nu ştiu care la nu ştiu ce etaj din Constanţa, BVA, şi CE Oltenia. Am spus că în nici un caz CE Oltenia nu va putea să intre într-un consorţiu cu o firmă de apartament. Noi, dacă facem asta, vindem cărbune şi atât”, a început directorul povestea contractului păgubos. În final, a ajuns partener de afaceri cu firma de apartament.

CEO susţine că nu a participat direct la licitaţia organizată de Ministerul Energiei din Serbia pentru că aceasta presupunea şi transportul cărbunelui pe calea ferată, autocamion, barjă, în spaţiul românesc şi sârbesc. „CEO nu are capacitatea de a integra toate aceste feluri de transport pe teritoriul a două state”, a explicat compania.

Ce nu poate CEO, poate o firmă de apartament

Complexul Energetic Oltenia, o firmă cu 19.000 de angajaţi, susţine că nu avea capacitatea de a face direct un export de cărbune în Serbia. O firmă de apartament din Constanţa, înfiinţată cu câteva săptămâni înainte, a putut. CEO a organizat în luna decembrie 2014 o licitaţie pentru o cantitate de 1,2 milioane tone de cărbune, invitând pe toţi cei interesaţi. În data de 9 decembrie 2014, la licitaţie au participat doar firma BVA COAL SRL şi asociaţia Vukovic 1967 – TPSUT Mehedinţi. BVA a câştigat cu preţul de 13 euro/tonă, cealaltă ofertă fiind de 12,2 euro. Livrarea a început pe 5 ianuarie 2015, contractul fiind valabil şase luni.

Directorul CE Oltenia spune că preşedintele de atunci al Consiliului de Supraveghere al companiei i-a sugerat să nu rateze această afacere. „Între timp, am fost aşteptat la Bucureşti de persoane din Serbia interesate, au venit şi alte două firme. Cercetând antecedentele firmelor, a fost o simplă cercetare pe Internet, am observat că una e creată cu 2-3 săptămâni înainte, BVA, iar cealaltă, Virom, e extrem de controversată, părea că se mişcă într-un mediu mai mult interlop decât normal, comercial. Lucrul asta mi-a stârnit suspiciuni. Preşedintele Consiliului de Supraveghere (n.red-Gabriel Dumitraşcu) mi-a sugerat să nu ratez şi să dau drumul la contractul acela, indiferent cu cine, pentru că situaţia e cum e. Am preferat să întârzii puţin şi să fac licitaţie, cu anunţ în ziar“, a spus acesta la TV Sud. Ciurel spune că firma Virom nu a mai venit la licitație, pentru că cerea în caietul de sarcini ca aceasta să aibă bonitate. A câştigat licitaţia BVA COAL SRL, o firmă înființată de câteva săptămâni, care a avut, se pare, bonitate. BVA, în asociere cu Virom şi DMB, câştigase licitaţia organizată de Ministerul Energiei din Serbia.

Ar fi vândut şi cu 12 euro tona

Ciurel spune că ar fi acceptat contractul și cu 12 euro. „Firma de apartament a oferit preţul cel mai bun. Vă declar că aş fi fost mulţumit şi la un preţ de 12 euro şi ştiu ce vorbesc, s-a venit cu un preţ de 13 euro care-mi acoperă foarte bine cheltuielile, nu la nivel de cariere, ci la nivel de întreg complexul”, susține Ciurel.

Acesta a sugerat că „afacerea“ a fost susţinută de Guvernul sârb. „Dacă duci acest cărbune cu 34 de euro tona nu poţi să obţii un megawatt mai ieftin de 70 de euro. De neînţeles de ce preferă să cumpere cărbune şi nu vor să cumpere energie de la noi, cu 40 de euro. Părerea mea e că acea licitaţie cu bani de la Guvernul sârb acoperită în totalitate cu bani de la Guvern e în neregulă, pentru că ajunge cărbunele foarte, foarte scump”, a mai spus directorul.

CEO a propus un export de energie prin CEO TRADING la un pret de max 45 euro/MWh, dar propunerea nu a fost acceptată.

Vizualizări: 264

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: