Autorul jafului „Cărbune pentru Serbia”, specialist în tunuri

Contractul dintre CE Oltenia şi firma din Constanţa BVA Coal SRL este semnat de Laurenţiu Ciurel şi Ioan Lucian Mureşan, fostul soţ al Miss România în 1993, modelul Rita Mureşan. Lucian Mureşan semnează contractul păgubos pentru CEO în calitate de reprezentant legal al BVA Coal, deşi nu apare în actele firmei, care este deţinută de Ilie Malin-George şi un cetăţean turc Asan Ilknur, ultimul fiind şi administrator. Nu se ştie de ce a fost împuternicit Lucian Mureşan să semneze acest contract, însă de numele lui mai sunt legate şi alte jafuri din România.

Prin acest contract, CEO pierde bani pentru că vinde sub costurile de producţie, dar firma de apartament din Constanţa asociată cu două firme sârbeşti câştigă zeci de milioane de euro, iar Mureşan se bagă doar în afaceri bănpase.

Presa a scris pagini întregi despre jaful de peste 50 de milioane de dolari de la Oţelăria Siderca din Călăraşi, jaf legat de numele lui Mureşan. Pe scurt, combinatul siderurgic a fost oprit în 1999, fiind declanşată procedura lichidării, dar la Siderca erau active viabile, oţelăria si laminorul de şină. Drept urmare, s-a făcut o societate mixtă între stat şi un investitor strategic din Italia, care a preluat oţelăria. Aceasta societate s-a numit Donasid, iar investitorul strategic a fost compania Beltrame. Pentru constituirea si înregistrarea Donasid a fost împuternicită societatea Limco Power din Constanţa, deţinută de Ioan Lucian Mureşan. Pentru serviciile sale, firma a primit 3,685 miliarde lei. Mureşan avea şi 1% acţiuni din Donasid fiind numit preşedintele Consiliului de Administraţie.

El a mai fost implicat şi în afacerea Solventul de la Timişoara, tot cu tunuri de zeci de milioane de euro. Combinatul petrochimic a fost preluat de societăţile Valkiria Invest, în spatele căruia se află românul cu cetăţenie americană Alexander Etienne Hergan, şi constănţenii de la Intercom Prest, conduşi de Ioan Lucian Mureşan. Niciunul dintre cele două cazuri prezentat mai sus nu au ajuns în faţa instanţei, prejudiciile fiind constatate doar de presă. 

Reamintim că CE Oltenia livrează către BVA Coal cărbune cu 13 euro tona, iar firma din Constanţa îl revinde, în asociere cu alte firme, în Serbia, la 37 de euro tona. CEO nu a participat la licitaţie, deşi susţinea încă din august că se pregăteşte de un export în Serbia. A făcut pasul înapoi în favoarea unei firme de apartament, înfiinţată în octombrie 2014, cu o lună înainte de licitaţie.

Vizualizări: 596

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: